Tko je Željko Dolački? /

Ovo su najpoznatiji slučajevi osuđenog policajca, bivši kolege kažu: 'Često je hodao po rubu...'

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Iskusni policajci za Dolačkog kažu kako je iznimno inteligentan te da je bio profesionalac

6.2.2019.
11:35
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Karijera jučer napravomoćno osuđenog bivšeg načelnika Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke Željka Dolačkog bila je puna uspona i padova. 

Dolački, javnosti možda najpoznatiji po sudjelovanju u akcijama protiv Nikice Jelavića, Zorana Pripuza, Hrvoja Petrača, još uvijek nije dostupan policiji. Za njim je raspisana i potraga, a kroz godine je često bio prozivan za sprege s kriminalcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je kulminiralo 2000. godine kada ga je disciplinski sud izbacio iz policije.

Dogodilo se to nakon predstavke što je upućena tadašnjem ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu. Potpisali su ju “pošteni policajci” uprijevši prstom u Dolačkog zbog niz propusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih bilo je onemogućavanje očevida na ukradenom mercedesu, a drugi je bilo navodno miniranje kriminalističkog istraživanja jedne iznude. No, Dolački je kasnije svoju nedužnost uspio dokazati na višem disciplinskom sudu, te se 2003. godine vratio u policiju.

Isto tako, devedesetih godina su se i po sudivima vukli repovi njegovih postupaka u vrijeme radio na tada najvažnijem slučaju - hapšenju zagrebačke mafije. Kako su tada pisali mediji, upravo je Dolački pronašao rukavice s DNK tragom Davora Zečevića, u to vrijeme optuženog za ubojstvo Željka Šobota 1999. godine.

Bio je to ključni dokaz, no kako je nespretnom manipulacijom Dolačkog i ostalih koji su stigli na očevid kompromitiran, nije više mogao biti prihvaćen kao valjan u sudskom postupku.

Dolački je, isto tako, punih devet godina, od 2003., bio dio sisačke krim-policije. Nakon povratka Ranka Ostojića u MUP, vraća se i Dolački u Zagreb i postaje čelni čovjek Službe za borbu protiv organiziranog kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon topga, sve je naizgled bilo u redu, do ovog slučaja s krađom zlata i novca iz njegovog sefa...

Kolege, iskusni policajci od kojih su neki već odavno u mirovini, za Dolačkog kažu kako je iznimno inteligentan te da je bio profesionalac. S obzirom da je u svojoj karijeri sudjelovao u javnosti poznatim slučajevima, istaknuli su i kako je 'često hodao po rubu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to i nije uobičajeno za takav 'kalibar' policajca kakav je bio Dolački.

Mahom su iznenađeni presudom, a mnogi još uvijek vjeruju kako on djelo za koje je osuđen na šest godina zatvora, možda i nije počinio. Iako, hod po rubu zakona često zna odvesti ljude i na drugu stranu zakona.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo