OBJAVLJENE SU DETALJNE EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZA UGOSTITELJE: / 'Svi redom ćemo propasti'

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Marin Medak tvrdi da su nove epidemiološke mjere za ugostiteljske nerealne te da će zbog njih svi propasti

13.10.2020.
18:02
Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

Ugostiteljski objekti od srijede, 14. listopada mogu raditi od 6 do 24 sata, odluka je o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena u ugostiteljstvu koju je u utorak poslijepodne objavio Stožer civilne zaštite RH.

Tom se odlukom privremeno, za vrijeme dok traje epidemija bolesti covid-1 uređen način rada i ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga, navodi se na web stranicama Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka se primjenjuje od 14. listopada i odnosi se na sve vrste ugostiteljskih objekata, kao i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), osim za usluge smještaja.

Odluka se ne odnosni na hotele i kampove i ostale ugostiteljske objekte za smještaj, osim za ugostiteljske objekte drugih skupina koji rade u njihovom sastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radno vrijeme može se dodatno ograničiti

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga može se, za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dodatno ograničiti, napominju iz Stožera.

Pravne ili fizičke osobe koje upravljaju ugostiteljskim objektima, pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i OPG-ovi obvezni su organizirati rad u skladu s općim i posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) te osigurati da se njihovi zaposlenici i gosti pridržavaju utvrđenih epidemioloških mjera, navodi se u odluci o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20o%20privremenom%20ure%C4%91ivanju%20rada%20i%20radnog%20vremena%20u%20ugostiteljstvu.pdf

Detaljne preporuke za rad ugostiteljskih objekata

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke_za_rad_ugostiteljskih_objekata_ver_4_11_10_2020.pdf

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopušteni broj osoba u prostoru objekta

U prostoru ugostiteljskog objekta dopušta se onoliko osoba koliko ih objekt može primiti na način da korisna površina objekta ima 4 m2 površine po svakom gostu. Na ulazu u objekt i drugdje na vidnom mjestu u objektu mora biti istaknuta obavijest o maksimalnom dopuštenom broju gostiju koji se smiju nalaziti unutar objekta.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni najmanje 3 m a za svakog gosta u prostoru treba biti osigurano 4 m2 površine prostora. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija rada

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

COVID-redari

Javna okupljanja bilo koje vrste i sadržaja, koja uključuju više od 50 sudionika, moraju imati COVID-redara na svakih 50 okupljenih osoba. Svi sudionici moraju biti upoznati s mjerama prevencije za pojedini događaj. Za organizaciju okupljanja u skladu s mjerama kao i ishođenje svih potrebnih odobrenja odgovoran je organizator a za provedbu uputa zaduženi su COVID redari koje je dužan educirati i opremiti organizator skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maske za lice

U ugostiteljskoj djelatnosti nose ih svi zaposlenici dok ih gosti nose samo kada ne sjede za stolom ili ne konzumiraju hranu, piće i napitke. Maske za lice ili medicisnke maske obavezno se nose tako da uvijek prekrivaju i nos i usta.

Fizički razmak

Razmak između gostiju postiže se na način da se među gostima koji sjede za stolom održava razmak od 1,5 metra, što znači da bi stolovi za sjedenje trebali međusobno biti udaljeni najmanje 3 metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema stajanja

Nema stajaćih mjesta niti visokih stolova ako se za visokim stolovima omogućuje jedino stajanje gostiju oko stola. Za šankom (barsko posluživanje pića) postoje samo sjedeća mjesta i stajanje je zabranjeno izuzev u vrlo malim ugostiteljskim objektima gdje postoji samo barsko posluživanje napitaka i gdje radi samozaposlena ili jedna zaposlena osoba. Tu stajaća mjesta moraju biti označena na način da se poštiva razmak između gostiju. Najveći broj osoba koje smiju u istom času boraviti u prostoru takvog objekta računa se tako da je osigurano 4m2 korisne površine objekta po jednom gostu, a zaposleni mora nositi vizir i masku ako ne može održati fizički razmak prema gostu kojeg poslužuje.

Svako poistovjećivanje barskih mjesta u takvim objektima sa sličnim okolnostima u drugim ugostiteljskim objektima nije dopušteno. Svi drugi veći objekti moraju imati dostupne visoke stolice za sjedenje razmaknute 1,5 metar jedna od druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezervacija mjesta ili najava dolaska

Gosti su dužni unaprijed online rezervirati mjesto u ugostiteljskom objektu tipa noćni bar ili klub. Pružatelj usluge više ne nudi rezervacije nakon što su popunjena sva mjesta u objektu predviđena za boravak gostiju, a poštivajući propisane mjere.

Evidencija sudionika

U objektima tipa noćni bar ili klub preporučuje se vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere za klubove i barove

Mjere za barove i noćne klubove iste su kao i za ostale ugostiteljske objekte. Uz to, zabranjen je plesni podij te se preporučuje rad na otvorenom.

Marin Medak je za Index objasnio koje su to točno mjere i preporuke za kafiće i restorane. Smatra da su mjere nerealne i da će ugostitelji propasti ako ih se budu pridržavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA PRAVILA: /

Gosti masku nose sve do stola, covid-redari mjere temperaturu, nema podija...; Ugostitelji: 'Možemo i zatvoriti...'

Image
NOVA PRAVILA: /

Gosti masku nose sve do stola, covid-redari mjere temperaturu, nema podija...; Ugostitelji: 'Možemo i zatvoriti...'

Nemogući uvjeti

Medak tvrdi da je minimalna investicija ugostitelja po kvadratu lokala 1000 eura te da se često penje i do 2000 eura. "Restoran će u najboljem slučaju moći ostvariti promet od 3000 kuna dnevno, a hladni pogon za mjesec dana je oko 150.000 kuna", dodaje.

Kao primjer je naveo 100 kvadrata lokala vrijednog 150.000 eura. "Dio prostora otpada na sanitarni čvor, kuhinju, šank te tako ostane svega 60 kvadrata uslužnog prostora. Dakle, na tom prostoru možeš uslužiti svega 15 gostiju. I sad uzmimo primjer da imamo ljude i na ručku i na večeri, po dva sitinga maksimalno (po dvije ture gostiju), s tim da je to nerealno jer u Hrvatskoj nemamo takvu platežnu moć da toliko ljudi dođe i na ručak i na večeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači dnevno možemo imati maksimalno po 60 gostiju, a treba uzeti u obzir da je Hrvatskoj prosječan iznos računa u restoranu 55 kuna. Znači dnevni promet u jednom restoranu u ovom novim okolnostima može iznositi u prosjeku oko 3000 kuna. A hladan pogon restorana mjesečno košta oko 150.000 kuna. Da si teoretski cijelo vrijeme pun, ti si u debelom minusu", rekao je Medak te dodao kako su rekli da će poštivati sve mjere ako ih država obešteti.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo