NOVA PRAVILA: /

Gosti masku nose sve do stola, covid-redari mjere temperaturu, nema podija...; Ugostitelji: 'Možemo i zatvoriti...'

Image
Foto: Ilustracija: Marko Lukunić/PIXSELL

Broj gostiju ovisio bi o veličini objekta - na svaka četiri četvorna metra po jedan gost te tri metra razmaka između stolova

13.10.2020.
14:25
Ilustracija: Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak je na snagu stupila epidemiološka mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u ugostiteljskim objektima (izuzev tijekom konzumacije hrane i pića), a pripremaju se još neke mjere koje su, kako piše Jutarnji list, na jučerašnjem sastanku članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi predložili predstavnicima ugostitelja.

Primjerice, o pridržavanju mjera u ugostiteljskim objektima, brinuli bi se tzv. covid-redari, i to na svakih 50 gostiju po jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČELNIK UDRUGE UGOSTITELJA O NOŠENJU MASKI U KAFIĆIMA: /

'Držat ćemo se mjera, ali od Vlade sada ipak nešto očekujemo'

Image
ČELNIK UDRUGE UGOSTITELJA O NOŠENJU MASKI U KAFIĆIMA: /

'Držat ćemo se mjera, ali od Vlade sada ipak nešto očekujemo'

Bez švedskih stolova, prozračivanje, online naručivanje...

Također i broj gostiju ovisio bi o veličini objekta - na svaka četiri četvorna metra po jedan gost te tri metra razmaka između stolova. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučuje ugostiteljima i online rezervacije te evidenciju gostiju u restoranima, ali ne i u kafićima.

Ne bi bilo ni "švedskih stolova", a prozračivanje prostora bilo bi obavezno i obavljalo bi se često. Djelatnici bi morali mjeriti tjelesnu temperaturu i pri svakom znaku eventualne bolesti ne doći na posao. Nje isključeno ni mjerenje temperature gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost bi prilikom ulaska u kafić, restoran ili neki drugi ugostiteljski objekt morao imati zaštitnu masku na licu i držati je sve dok ne sjedne za stol. Tada je može skinuti, ali prilikom svakog udaljavanja od stola - odlaska na zahod ili na pušenje cigarete - morao bi je staviti.

'Ove mjere jednake su zatvaranju lokala'

Nove epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite za ugostitelje na televiziji N1 prokomentirao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak rekavši kako ugostitelji jednoglasno poručuju da su "te mjere jednake zatvaranju". Za sastanke s članovima Nacionalnog stožera kazao je da su bili "monolog s obje strane".

"Mi ne možemo natjerati naše članove da rade po tome, da to prihvate. Ako ljudi nastave raditi po tim mjerama, u jednom trenutku će shvatiti da je financijski nemoguće, sve da si fizički pun čitavo vrijeme, i to sto posto, svaki dan, da ne možeš opstati, biti u plusu", rekao je.

'Svadbe bez plesnog podija... Ne znam što će reći mladenci'

Opisao je i same mjere koje su im predstavljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraju su nositi maske pri ulasku do samog stola, pri odlasku na WC i pri odlasku iz objekta. Mora se uvijek imati na četiri metra četvorna točan broj gostiju tako da, ako (objekt) ima 100 kvadrata, može se primiti samo 25 gostiju. Događaji s više od 50 osoba moraju se prijaviti pet dana ranije, mora se dobiti odobrenje za njih. Mora postojati covid-redar, posebno educiran za provođenje tih mjera. Svi zaposlenici moraju imati maske. Svadbene svečanosti bit će bez plesnog podija. Na plesnom podiju će moći biti samo mladenci i kumovi kod prvog plesa. Također će se morati pridržavati pravila o četiri metra kvadratna po osobi...", kazao je Medak.

Dodao je kako sumnja da su svadbe bez plesnog podija realne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što reći, što će reći mladenke i mladoženje, jako mi je teško reći. Iskreno, u jednoj sam fazi nijekanja svega i prebacujem sve u šalu", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo