UPRAVO SU UVEDENE NOVE MJERE: / Maske obavezne na zatvorenom, u nekim slučajevima preporučene i na otvorenom

Image
Foto: Screenshot/N1

U ponedjeljak je u Hrvatskoj zabilježena 181 novozaražena i tri preminule osobe, a na bolničkom liječenju su 404 osobe,

12.10.2020.
7:14
Screenshot/N1
VOYO logo
  • U ponedjeljak je u Hrvatskoj zabilježeno 181 novozaražena i tri preminule osobe
  • Na bolničkom liječenju su 404 osobe, od kojih je 27 priključeno na respiratore
  • Ukupan broj aktivnih slučajeva je 2712, a od početka epidemije je preminulo 327 osoba
  • U Meksiku je prijavljena osoba koja je istodobno oboljela od gripe i COVIDA-19

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Fauci smatra da bi Trumpov stožer trebao povući predizbornu reklamu

23:45 - Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je u ponedjeljak da bi predizborni tim predsjednika Donalda Trumpa trebao povući oglas temeljen na Faucijevoj izjavi za koju kaže da se koristi izvan konteksta. U intervjuu za CNN Fauci je na pitanje treba li ukloniti reklamu odgovorio: "Mislim da treba." Dodao je da je oglas "neumjestan i stvarno razočaravajući". Spot objavljen prošlog tjedna govori o Trumpovu naporu da se oporavi od COVID-19 te o radu njegove administracije na rješavanju pandemije koronavirusa. U spotu koji traje 30 sekundi koriste se Faucijeve izjave na način koji sugerira da je hvalio predsjednika. Izjave su izvučene iz intervjua u ožujku u kojemu je Fauci, koji je od 1984. direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID), govorio o širim naporima u borbi protiv novog koronavirusa, uključujući i radnu skupinu Bijele kuće. Fauci je rekao da nikad nije javno podržao političkog kandidata za javnu funkciju. Ponekad je diplomatski kritizirao predsjednika, uključujući i zbog održavanja skupova na kojima se okupljaju tisuće ljudi. U Sjedinjenim Državama koronavirusom se zarazilo gotovo 7,7 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 214 000. Ankete pokazuju da većina glasača ne odobrava način na koji predsjednik rješava krizu. Glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh u nedjelju je opravdavao oglas, rekavši da su Faucijeve riječi navedene točno te da ih je on izgovorio.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak najavio moguće kazne za pravne osobe za kršenje mjera

22:22 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je u ponedjeljak da bi pravne osobe u Hrvatskoj mogle dobiti novčane kazne od 20.000 do 50.000 kuna ako se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera. "Dosad smo imali preporuke, ali od danas su to odluke koje podliježu inspekciji", kazao je Capak u Dnevniku Nove TV. U donošenju mjera je sudjelovao i glavni državni inspektor Mikulić i upoznat je, kaže, s kontrolom. "Sutra nas čeka odluka gdje će inspektorat imati veliku ulogu jer će provoditi kontrolu. Sad postoji mogućnost kažnjavanja, ako inspektor utvrdi, 20.000 do 50.000 tisuća kuna za pravnu osobu", istaknuo je Capak te dodao da još ne postoji odredba za kažnjavanje fizičkih osoba, ali u zakonu postoji mogućnost poveznice i o tome se sada razgovara.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer objasnio nove mjere

21:58 - Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je danass odluke kojima se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi. Organizatori društvenih okupljanja obvezni su, najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektroničke pošte županijskog centra 112, zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite, stoji u odluci o ograničavanju okupljanja. Županijski stožer je obvezan odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za suglasnost. Društvena okupljanja za koja se odbije tražena suglasnost ili društvena okupljanja za koja je, na temelju ove odluke, trebala biti zatražena suglasnost, a nije zatražena, ne smiju se održati. Nužna epidemiološka mjera ne odnosi se na: profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti, pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganja urni, vjerske obrede izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanog ovom odlukom.

Odlukom Nacionalnog stožera uvodi se nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima te zaposlenike ustanova socijale skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelje korisnicima, ako su posjete u tim ustanovama dopuštene. Maske moraju nositi vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke. Također su ih obvezni nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije, zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima, zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje dva metra te vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru. Maske su obvezni nositi gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima, posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru te druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac. Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme - preko usta i nosa, a ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ova odluka Stožera ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja. Obvezuju se poslodavci i organizatori društvenih, javnih i drugih okupljanja da provode kontrolu korištenja maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zagrebački MIOC uvodi dva tjedna nastave na daljinu

20:49 - Zagrebačka XV. gimnazija (MIOC) od utorka će na dva tjedna nastavu provoditi na daljinu zbog situacije s koronavirusom u toj školi, potvrdio je u ponedjeljak Hini pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. U MIOC-u je zaraženo sedam učenika i tri nastavnika, a šest razreda je u samoizolaciji. Od A modela, odnosno nastave u školi, od utorka prelazi na C model (nastavu na daljinu) čitava škola, odnosno učenici i nastavnici nacionalnog programa i međunarodnog IB programa, potvrdio je Lovrić. Takva je odluka donesena na prijedlog epidemiološke službe i uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje. Online nastava u planu je idućih 14 dana. Zgradu zagrebačke XV. gimnazije na Jordanovcu u ovoj školskoj godini pohađa oko 1700 učenika, od kojih je oko 650 učenika iz Gornjogradske gimnazije koji su tamo preseljeni nakon potresa. No, učenici Gornjogradske gimnazije ne prelaze na nastavu na daljinu jer među njima nema zaraženih, kaže Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


WHO kaže da slobodno cirkuliranje koronavirusa nije opcija

19:44 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak ocijenila nezamislivim dopuštanje slobodnog cirkuliranja covida-19 kako bi se postigao kolektivni imunitet. "Nikada u povijesti javnog zdravstva se imunitet krda nije koristio kao strategija odgovora na epidemiju, a još manje na pandemiju. To je znanstveno i etički problematično", izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare. "Slobodno pustiti opasan virus, koji ne razumijemo u potpunosti, suprotno je etici. To nije opcija", inzistirao je. U pandemiji novog koronavirusa umrlo je više od milijun oboljelih u svijetu nakon što je ured WHO-a u Kini upozorio na pojavu bolesti krajem prosinca prošle godine. "Velika većina ljudi u većini zemalja je osjetljiva na zarazu tim virusom. Serološka istraživanja upućuju da je u većini zemalja zaraženo manje od 10 posto stanovništva", objasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus. On je također dodao da se ne zna dovoljno o imunitetu onih koji su bili zaraženi covidom-19, i naglasio da su se neki ponovo zarazili. "Većina zaraženih virusom razvijaju imunitet tijekom prvih tjedana, ali ne znamo radi li se o trajnom i jakom imunitetu, ni je li on različit od osobe do osobe", dodao je. Naglasio je da je koncept imuniteta krda korišten u kampanjama cijepljenja i podsjetio da je za male boginje potrebno cijepiti 95 posto stanovništva da bi preostalih 5 posto bilo zaštićeno, dok za dječju paralizu ta stopa iznosi 80 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Johnson zatvara pubove u nekim dijelovima Engleske

19:42 - Britanski premijer Boris Johnson predstavio je u ponedjeljak novi pristup uvođenja ograničenja zbog ubrzanog širenja koronavirusa, uključujući zatvaranje pubova u nekim dijelovima Engleske, iako raste bijes javnosti zbog smanjenja sloboda. Johnson je predstavio novi pojednostavljeni sustav označavanja područja širenja zaraze koronavirusom o kojemu će glasati parlament. Pubovi i barovi zatvaraju se od srijede u područjima koja se smatraju "vrlo rizičnima". Prema novom sustavu, područja će biti podijeljena na vrlo rizična, rizična i ona s umjerenim rizikom širenja covida-19. Zasad je Merseyside u sjeverozapadnoj Engleskoj jedino "vrlo rizično" područje. Zatvorit će se teretane, zabavni centri, kladionice i kockarnice, rekao je Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi podaci ministarstva zdravstva pokazuju da se zaraza najviše širi na sjeveru Engleske i u nekim južnijim dijelovima. Jane Eddleston, s intenzivne njege u Manchesteru, rekla je da su pacijenti s covidom-19 zauzeli 30 posto kapaciteta i da to počinje utjecati na liječenje drugih ljudi. "Ovo nije način na koji želimo živjeti, ali je to prirodni put kojim trebamo koračati, između socijalne i gospodarske traume zbog potpunog lockdowna i velikih ljudskih i gospodarskih gubitaka u nekontroliranoj pandemiji", rekao je Johnson. "Sljedeći tjedni i mjeseci će biti teški i testirat ćemo karakter ove zemlje", dodao je.

Dok se milijuni ljudi diljem Ujedinjenog Kraljevstva suočavaju s ograničenjima, ugostiteljski sektor tvrdi da je "na koljenima" zbog vladinih odluka. Neki vlasnici pubova razmišljaju o pokretanju pravnog postupka i tvrde da Johnson ničime nije opravdao zatvaranje pubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slovenija u 'narančastoj' fazi epidemije, potrebne oštrije mjere

18:43 - Slovenija se jako približila ulasku u tzv. "narančastu" fazu razvoja epidemije, kad će biti potrebno proglasiti vrlo stroge mjere za usporavanje širenja virusa, upozorila je u ponedjeljak infektologinja Bojana Beović, voditeljica vladina stručnog tima za Covid-19. "Približavamo se granici kad će biti potrebno proglasiti najstrože mjere iz trećeg paketa mjera za narančastu fazu, praktično smo već u njoj", upozorila je Beović, komentirajući najnovije epidemiološke podatke. Slovenska vlada je u ponedjeljak potvrdila da je u nedjelju na koronavirus izvedeno 1404 testova i potvrđeno 169 novih zaraza, a još dvije zaražene osobe umrle su. Time je unatoč manjem broju testova što je uobičajeno nedjeljom, zadržan negativan trend iz proteklog tjedna jer je preko 10 posto pozitivnih nalaza na zarazu među testiranima. Rekordan broj novih zaraza zabilježen je dan ranije, kad ih je bilo 411 na 2956 testiranih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema planu postupanja u epidemiji koji je vlada prihvatila nedavno, u Sloveniji bi se najkritičnija "crvena" faza dostigla kad bi incidencija širenja virusa bila takva da bi zaraženih u 14 dana na sto tisuća stanovnika bilo više od 140, što je granica koja je već nadmašena. No za to mora biti ispunjen i dodatni uvjet da je u tom trenutku u bolnicama najmanje 250 hospitaliziranih bolesnika od Covida-19 te više od 50 na intenzivnim odjelima. Tada bi se u zadnjem predviđenom paketu mjera donijele restrikcije slične onima koje su na snazi bile u proljeće u prvom valu epidemije, uz mogućnost zatvaranja u regionalne ili općinske okvire. Kako je prošli tjedan upozorio premijer Janez Janša, nitko ne želi da zemlja opet uđe u takvu situaciju i to se uz disciplinirano ponašanje može izbjeći, no samo ako se mjera budu držali svi.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama je sada 172 zaraženih, od čega ih je 26 na intenzivnim odjelima, no znanstveni institut "Jožef Štefan" koji radi prognoze i modele širenja bolesti za vladu objavio je u ponedjeljak da bi i granica hospitaliziranih za proglašenje narančaste faze i tzv. administrativno proglašene epidemije mogla biti dostignuta u tjedan dana. Beović je kazala kako bi bilo dobro donositi oštrije, ali postupne i izbalansirane nove mjere, te primjericer "zatvarati" samo one djelatnosti u kojima se bilježi najviše rizika za širenje zaraze. Vlada je, kaže Beović, donosila dobre i izbalansirane mjere, ali je problem što se one uvijek ne poštuju, ne nose se na primjer maske u javnom prijevozu ili na javnim druženjima. O problemu poštovanja donesenih mjera i preporuka govorila je prije nje i dr. Mateja Logar iz Infekcijske klinike u Ljubljani i pritom upoorila na razlike u kulturi i mentalitetu među različitim državama. Tako je u Švedskoj, primjerice dovoljno da je neka mjera samo preporučena pa je se svi pridržavaju kao da je zakon, no u Sloveniji takav obrazac i kulturni model ne postoji nego se i u zakonskim odredbama traže rupe, kako bi se zaobišle, primijetila je Logar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slovačka zabranjuje okupljanja više od šest ljudi

18:42 - Slovačka vlada od utorka zabranjuje okupljanje više od šestero ljudi iz različitih kućanstava zbog naglog širenja zaraze koronavirusom. Odluka je nastavak na niz mjera protiv širenja koronavirusa najavljenih u nedjelju. Restorani će od četvrtka moći samo dostavljati hranu, a zatvaraju se bazeni, saune i teretane. Mjere su izazvale sukob u vladajućoj koaliciji između populističkog i konzervativnog premijera Igora Matoviča i ministra gospodarstva Richarda Sulika koji je ranije napustio sastanak nacionalnog kriznog tima o novim mjerama. Sulik iz neoliberalne Stranke slobode i solidarnosti kritizirao je vladin odgovor na društvenim mrežama. Rekao je da će mjere naštetiti slovačkom gospodarstvu i da se njihovo uvođenje neće moći opravdati. Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da su najveća žarišta na vjenčanjima i obiteljskim proslava, a nema pouzdanih podataka o mogućoj zarazi na radnim mjestima ili u restoranima. Premijer je napao Sulika u ponedjeljak i rekao da su njegove primjedbe "neodgovorna sabotaža izvanrednih i nužnih mjera" te da njegova stranka treba "boljeg vođu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Novih devet žrtava u Crnoj Gori, Podgorici prijeti 'zatvaranje'

18:16 - Crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su ponedjeljak devet novih žrtava koronavirusa, što je najviše umrlih od posljedica Covida-19 u jednom danu od početka epidemije. Tako je Crna Gora u četiri mjeseca drugog vala epidemije, koji je u toj zemlji počeo sredinom lipnja, došla do čak 202 osobe koje umrle od posljedica koronavirusa te više od 13 tisuća i 800 zaraženih. U prvom valu ta je država imala samo 324 inficiranih stanovnika i devet umrlih. Broj novoinficiranih, naročito u Podgorici, ne smanjuje se, pa epidemiolozi prijete mogućim zatvaranjem glavnog grada Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te zemlje. „Ukoliko se visok trend obolijevanja u Podgorici nastavi, uskoro se može očekivati zatvaranje ugostiteljskih objekata i zabrana kretanja nakon 22 sata“, rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog Senad Begić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se do petka zarazi još 115 osoba, Podgorica bi mogla ući u crvenu zonu po broju zaraženih što automatski povlači restriktivne mjere. “Bojim se da je Podgorica tu negdje. Potrebno je zabilježiti 1488 oboljelih u 14 dana u Podgorici da bi se pooštrile mjere. Sada ih je 1373“, rekao je Begić. Crna Gora trenutačno ima 3919 aktivnih slučajeva što je na 100 tisuća stanovnika 622. U crnogorskim bolnicama, kako je priopćeno, trenutačno se liječe 303 pacijenta, od kojih njih deset posto imaju tešku kliničku sliku i život im je ugrožen. Crna Gora, nekada jedina korona-free država u Europi, bilježi nagli rast broja oboljelih nakon parlamentarnih izbora kada su i vlast i oporba usprkos zabrani okupljanja na ulice izveli svoje pristaše. Procjenjuje se da je u nekoliko dana na tim skupovima bilo više od 100 tisuća ljudi ili petina ukupnog stanovništva Crne Gore.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga otkrila nepravilnosti u postupanju na austrijskom skijalištu

16:09 - Reakcija vlasti na izbijanje covida-19 na poznatom austrijskom skijalištu Ischglu obilježena je zakašnjelim zatvaranjem objekta, dezinformacijama i loše izvedenom masovnom evakuacijom, objavilo je stručno povjerenstvo u ponedjeljak u Innsbrucku. Poznato skijalište naglo je zatvoreno sredinom ožujka. Ubrzo se otkrilo da je Ischgl bio glavno žarište koronavirusa u Europi nakon povratka zaraženih turista u svoje matične zemlje. Iako je Island obavijestio austrijske vlasti o nekoliko zaraženih povratnika još 5. ožujka, trebalo je više od tjedan dana da se Ischgl i tirolska dolina stave u karantenu, navodi se u izvješću. Kada je austrijski kancelar Sebastian Kurz naredio 'lockdown' 13. ožujka, nije ispitao stanje na terenu pa su turisti pobjegli iz Ischgla u panici i nisu čekali da se organizira njihova evakuacija. Osim toga, lokalni turistički ured je priopćio da su islandski turisti vjerojatno zaraženi koronavirusom za vrijeme leta, a ne dok su boravili u barovima u Ischglu. "To je bila neistinita i loša informacija", rekao je predsjednik povjerenstva Ronald Rohrer, bivši sudac austrijskog Vrhovnog suda. Povjerenstvo je također otkrilo da je gradonačelnik Ischgla odgodio zatvaranje skijaških staza. Osim istrage koju je provelo stručno povjerenstvo, pokrenuti su odvojeni postupci protiv austrijskih političara i dužnosnika u ovom slučaju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji 67 novozaraženih i dvije preminule osobe

16:04 - U Srbiji je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 5263 građana, od kojih je pozitivno 67. Preminule su dve osobe. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 20 pacijenata, javlja Kurir.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Međimurju samo jedan novi slučaj

15:20 Samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u zadnja 24 sata u Međimurskoj županiji, od ukupno 180 obavljenih testiranja čijih je 132 uzorka još u obradi, objavio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Stožera su na konferenciji za novinare rekli da je u Međimurju trenutno 120 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je 727 osoba. Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal kazala je kako trenutna epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji nije povoljna. Od početka epidemije zaraza koronavirusom potvrđena je za 301 osobu na području županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo dosad najveću sedmodnevnu kumulativnu incidenciju koja iznosi 91,9 na 100 tisuća stanovnika. Trenutno u Hrvatskoj ona iznosi 68 na 100 tisuća stanovnika“, rekla je Payer-Pal te dodala da je većina pozitivnih osoba asimptomatska ili s blagom kliničkom slikom.

Pozitivnim je ocijenila i što nema prodora virusa u zdravstveni sustav niti u domove za starije i nemoćne osobe. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak izvijestio je o 12 hospitaliziranih pacijenata, među kojima su i dvije žene u dobi od 87 i 93 godine, a visokorizično je i još nekoliko pacijenata, također starije životne dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međimurski župan Matija Posavec rekao je kako je u Međimurju 3,9 posto ukupno aktivnih slučajeva u odnosu na cijelu Hrvatsku, po ukupnom broju oboljelih u Međimurje sudjeluje s 1,45 posto, a postotak aktivnih slučajeva s današnjim danom u odnosu na broj stanovnika je 0,26 posto. Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je kako su u Međimurju dugo vremena "bili i više nego izvrsni" u borbi protiv koronavirusa, ali se situacija sada pokvarila, pa je pozvao građane da se i dalje pridržavaju mjera.


Korona u Vatikanu

15:05 - Četiri člana vatikanske Švicarske garde, elitnog i živopisno odjevenog korpusa koji štiti papu, testirana su pozitivno na covid-19, priopćio je Vatikan u ponedjeljak. Rezultati su došli preko vikenda te su pridodani trojici drugih stanovnika malog grada-države, koji su proteklih tjedana testirani pozitivno, rečeno je u priopćenju. Vjeruje se da su ova četiri člana prva iz garde kojima je dijagnosticiran covid. Gotovo svi pripadnici garde su samci koji žive u vojarni unutar vatikanskih zidina. Zapovjednici i oženjeni članovi žive u zasebnim apartmanima. Svi članovi imaju švicarsko državljanstvo.

Vatikan je rekao da svi pozitivni članovi imaju blage simptome. Izolirani su te se traže preostale osobe koje su s njima bile u direktnom kontaktu. Prošli tjedan Vatikan je uveo preventivne mjere koje propisuju da svatko mora nositi masku, čak i na otvorenom, te prakticirati socijalnu distancu. No neki su zapazili da papa Franjo ne nosi masku za vrijeme svojih općih audijencija te da ponekad dolazi u prilično blizak kontakt s posjetiteljima, koji nose maske. Neki od njegovih najbližih pomoćnika također na audijencijama ne nose maske. Italija je u petak, prvi put nakon ožujka, zabilježila novih 5000 slučajeva oboljelih od covida-19 u jednom danu. Očekuje se da će zemlja uvesti zabrane privatnih zabava i ograničiti broj gostiju na vjenčanjima i sprovodima, dok su nove mjere usmjerene prema suzbijanju porasta zaraženih.


Ravnatelj istarskog ZJZ kaže da se građani pridržavaju uputa o maskama od ljeta

15:00 - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović u ponedjeljak je u Pazinu ustvrdio kako se građani Istre još od lipnja pridržavaju mjera nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima te kako Županijski stožer ne razmatra mogućnost nošenja maski na otvorenom.

"Neovisno o tome što je danas Nacionalni stožer Civilne zaštite donio odluku da je nošenje zaštitnih maski obvezno u svim zatvorenim prostorima, u Istri je ta mjera donesena još u lipnju i građani se toga pridržavaju i poštuju tu mjeru u gotovo svim zatvorenim prostorima", izvijestio je Stojanović i dodao da Županijski stožer podupire tu odluku, pogotovo sada, ulaskom u zimski period.

Smatra kako u ovom trenutku za područje Istarske županije nisu potrebne nikakve nove mjere jer je epidemiološka situacija povoljna. "Županijski stožer će u trenutku kada dođe do promjene epidemiološke situacije u Istri odlučiti treba li neke mjere treba postrožiti ili donijeti dodatne. U ovom trenutku nikakve nove mjere nisu potrebne niti razmišljamo o mogućnost nošenja zaštitnih maski na otvorenom. To nije opcija, i o tome još ne raspravljamo", istaknuo je Stojanović. po završetku sjednice Stožera civilne zaštite.

Podsjetio je da je u Istri u proteklih 4-5 tjedana situacija izrazito stabilna, s malim brojem novozaraženih osoba i da je Istra na tjednoj razini i dalje regija koja se po svim kriterijima Europske unije nalazi duboko u zelenom području. "Prema svim kriterijima - od broja novozaraženih do testiranih uzoraka odnosno prema broju pozitivnih uzoraka na broj testiranih - situacija je povoljna. Uzimajući u obzir sve to, mi smo prva županija koja je uklonila odluku korištenja maski iz osnovnih škola jer smatramo da nam situacija u populaciji to dozvoljava", izvijestio je Stojanović.

Dodao je da, zbog povoljnog trenda i svega par novih slučajeva zaraze uvezenih slučajeva izvan Istarske županije u proteklih 10-ak dana, Stožer ne razmatra mogućnost uvođenja novih mjera. Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac izjavio je kako istarski stožer ima punu potporu Nacionalnog stožera da samostalno procijeni situaciju i da donosi mjere koje smatra da su kao i do sada korisne za građane Istre.

Od jučer u Istarskoj županiji zaraza kopronavirusom potvrđena kod jedne osobe. Novooboljeli je bio u samoizolaciji i bliski je kontakt već poznate pozitivne osobe. U Zavodu za javno zdravstvo ispitano je 67 uzoraka briseva od kojih 35 za administrativne potrebe. Trenutno u Istri je deset aktivnih slučajeva COVID-a 19, a u mjerama samoizolacije je 191 osoba.


8 novozaraženih u Varaždinskoj županiji

14:49 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 224 uzoraka. U svim slučajevima radi se o bliskim obiteljskim kontaktima. Četvero su djeca iz školskog sustava, jedno je dijete iz predškolskog sustava, dok je njih troje srednjih godina.

U istom razdoblju evidentirano je i 6 oporavaka te jedan otpust s bolničkog liječenja, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 95, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 7 osoba, a na liječenju kod kuće 88 osoba", priopćio je stožer.


8 novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

14:47 - Među 80 testiranih uzoraka, od subote i nedjelje, osam je novopozitivnih na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Od navedenog, pet je žena, tri su muškarca, četvero je starije, dvoje srednje životne dobi, dok je dvoje djece. Troje ih dolazi iz samoizolacije i zaraženi su od svojih kontakata, troje je korona virus dobilo na svadbenim svečanostima… Svi imaju blage simptome bolesti COVID-19. Oporavila se je 21 osoba, te oni više nisu na popisu oboljelih od korona virusa. U samoizolaciji je trenutno 210 osoba. U Općoj bolnici Virovitica je osam COVID-19 pacijenta. S područja Virovitičko-podravske županije u KBC-u Osijek je dvoje pacijenata. Jedna se nalazi na Klinici za infektologiju na kisiku, a druga je u respiracijskom centru, na respiratoru.


9 novozaraženih u krapinsko-zagorskoj županiji

14:33 - "U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 9 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištem na području Grada Donja Stubica (1), Grada Krapina (1), Grada Oroslavje (1) Općine Đurmanec (1), Općine Kumrovec (1), Općine Mače (1), Općine Marija Bistrica (1), Općine Sveti Križ Začretje (1) i Općine Zlatar Bistrica (1).

U proteklih 24 sata ozdravilo je 11 osoba te je pristiglo i 38 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za 146 uzorka uzetih 12. listopada. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 273. U samoizolaciji se nalazi 1317 osoba", priopćeno je.


Belgija bi do kraja tjedna mogla imati 10.000 zaraženih dnevno

14:11 - Belgija je zadnjih dana dana imala u prosjeku više od četiri tisuća novozaraženih dnevno i do kraja tjedna mogla bi dosegnuti i brojku od 10 tisuća dnevno, objavio je u ponedjeljak belgijski krizni stožer. Između 2. i 8. listopada bilo je 4125 novih slučajeva zaraze prosječno dnevno, što je za 89 posto više u odnosu na tjedan ranije. Krajem ovoga tjedna mogli bismo dosegnuti brojku od 10 tisuća dnevno, rečeno je na konferenciji za novinare kriznog stožera.

"Stanje je alarmantno", izjavio je glasnogovornik kriznog centra Yves Van Laethem. U srijedu, 7. listopada bilo je 6505 novozaraženih. Broj potvrđenih slučajeva se udvostručuje svaki drugi dan. Najviše je zaražanih u dobnoj skupini od 20 do 29 godina, ali se brojke povećavaju i kod starijih dobnih skupina. Zbog velikog povećanja broja zaraženih više se ne isključuje ni novi "lockdown".

"Jedina stvar koju mogu jamčiti jest da ćemo, budemo li surađivali i svi radili iste stvari, imati izglede da ostvarimo ono što želimo: ostavimo škole otvorenima, očuvamo gospodarske aktivnosti i omogućimo bolnicima da se mogu nositi s problemom", izjavio je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke.

Trenutačno je u Belgiji hospitalizirano 1329 pacijenata oboljelih od covida-19, od čega je 243 na intenzivnoj skrbi, što je 13 posto maksimalnog kapaciteta kreveta na intenzivnoj u belgijskim bolnicama. U studenome bi broj pacijenata na intenzivnoj mogao narasti na tisuću. "Imamo udvostručenje broja svakih 18 dana. Ako se brojke nastave povećavati ovim tempom, tijekom studenoga imat ćemo tisuću pacijenata na intenzivnoj skrbi", rekao je Van Laethem, podsjećajući da je u prvom valu u ožujku i travnju dosegnuta brojka od 1250 pacijenata na intenzivnoj.

Od početka epidemije u Belgiji je zaraženo 162.258 osoba, a u umrlo je 10.101 osoba od covida-19. Stopa pozitivnih na testiranju iznosi 10,4 posto.


Zaraza u tvrtki iz Poznanovca; 34 pozitivnih i 68 samoizoliranih radnika

13:45 - Koronavirus je ušao i u pogon tvrtke "Kostel promet" u Poznanovcu zbog čega pogon do daljnjega neće raditi jer su 34 djelatnika pozitivna, a njih još 68 je u samoizolaciji, kazao je za Hinu generalni direktor "Kostel prometa" Tomislav Štruk. Prema njegovim riječima, prošlog su se tjedna pojavili simptomi bolesti kod šestero djelatnika koji su nakon toga testirani u bolnici na Bračku.

"Tada su se odredili i kontakti djelatnika i zajedno s epidemiološkom službom odlučili smo da ćemo ostale djelatnike, njih 86, poslati na testiranje, odnosno da će tvrtka platiti testiranje tih djelatnika”, rekao je Štruk.

Djelatnici su testirani prošlog petka i uspostavilo se da ih ima još 28 pozitivnih, dok su nalazi testova ostalih djelatnika bili negativni. Temeljem tih brojki, odlučeno je da pogon prestane s radom. Štruk je istaknuo da se u pogonima "Kostel prometa" u Pregradi i Poznanovcu, u suradnji s epidemiološkom službom, maksimalno provode sve mjere zaštite, ali da se, unatoč tome, dogodio prodor virusa u jedan od pogona. Kazao je i kako su se djelatnici, prema još uvijek neslužbenim informacijama, zarazili uglavnom na obiteljskim okupljanjima.


Dvoje novozaraženih u Karlovačkoj županiji

13:16 - "U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 2 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Radi se o dva mlađa muškarca, jedan iz Draganića i jedan iz Ozlja. Tijekom epidemiološke obrade utvrđeno je da neki od prije prijavljenih pozitivnih slučajeva ne žive u Karlovačkoj županiji te je ukupno do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 479 osoba", doznaje se.


Italija zabranjuje privatne zabave i amaterske timske sportove

13:13 - Italija će zabraniti privatne zabave i ograničiti broj gostiju na svadbama i sprovodima u svrhu suzbijanja zaraze koronavirusom, stoji u nacrtu uredbe u koji je uvid imao Reuters. Uredbom, koja bi mogla biti objavljena u ponedjeljak, zabranjuje se ljudima da prime više od 10 gostiju u svoje domove ili u bilo kojim drugim privatnim prostorijama.

Italija je u petak prvi put od ožujka premašila 5.000 novih slučajeva covida-19 u jednom danu. Dnevne brojke zaraženih ostale su iznad 5.000 i u subotu i u nedjelju. Broj umrlih od covida-19 daleko je manji, uglavnom ispod 30, u usporedbi s vrhuncem epidemije, kad je krajem ožujka na dan umiralo više od 900 ljudi.

Prema nacrtu uredbe, amaterski kontaktni sportovi koji uključuju više od 6 ljudi trebaju se obustaviti a na radnim mjestima treba se nametnuti ozbiljnije fizičko distanciranje. Vlada također planira skratiti karantenu za ljude koji su došli u dodir sa zaraženom osobom sa 14 dana 10 dana, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u nedjelju.


185 novozaraženih i 8 preminulih u BiH

13:12 - U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je prijavljeno novih 185 slučaja zaraze koronavirusom, a osam zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo. On nedjelje su provedena testiranja na nešto više od1400 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 82 osobe iz Federacije BiH te 102 iz Republike Srpske, a ioš jedan slučaj zaraze je s područja Brčkog.

U Sarajevu je od nedjelje zaraza potvrđena u 26 osoba. Novih slučajeva bilo je u osam od deset županija, a iznimke su Livanjska te Bosansko-podrinjska županija. U Banjoj Luci 19 je novozaraženih, a u tom su gradu umrla dva zaražena muškarca starije životne dobi. Veliki broj novozaraženih bilježi i maleno mjesto Pale pored Sarajeva. U općini s tek 22 tisuće stanovnika od nedjelje je prijavljeno 16 novih slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić kazao je da to potvrđuje pogoršanje epidemiološke situacije i da je uzrok tome neodgovorno ponašanje. "Uzroci skoka broja zaraženih osoba, konkretno na Palama, su nepoštivanje mjera republičkog stožera za izvanredna stanja, bilo da je riječ o nošenju maski ili neprimjerenog ponašanja", rekao je Šeranić novinarima komentirajući podatke od ponedjeljka.

U BiH je od izbijanja epidemije u ožujku provedeno nešto više od 255 tisuća testiranja, a zaraza je potvrđena kod nešto više od 30.800 osoba. Prijavljeno je više od 940 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom virusom SARS-CoV-2.


169 novozaraženih i dvije preminule osobe u Sloveniji

13:11 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus izvedeno 1404 testova i potvrđeno 169 novih zaraza koronavirusom, a dvije zaražene osobe umrle su, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. Manji broj testova nego obično provede se u dane vikenda, ali i dalje zabrinjava rast postotaka zaraženih u testiranoj populaciji. Dan ranije u Sloveniji je na 2956 testova pozitivan rezultat na koronavirus pokazalo njih 411, što je do sada rekordan broj novozaraženih u jednom danu.

Epidemiološka situacija i dalje se pogoršava, ubrzano raste broj novih zaraza, ali su bolnice sve spremnije odgovoriti na izazov i mogu primiti više pacijenata nego ranije, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin. Zahvalio je novinarima i medijima na "korektnom" izvještavavanju o epidemiološkoj situaciji jer na taj način učinkovito djeluju na negativne napise u društvenim medijima u kojima ima i onih koji čak negiraju postojanje virusa i šire dezinformacije.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, sa zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj infekcija od početka epidemije u Sloveniji povećao se na 8832, a od tog broja trenutno je aktivnih 3444 slučajeva. U bolnicama je 172 zaraženih, od čega 26 na intenzivnim odjelima. Do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 169 osoba.

Među novozaraženima je i predsjednica slovenske Liječničke komore i nekadašnja pravobraniteljica ljudskih prava Zdenka Čebašek-Travnik. Kako je priopćila Liječnička komora, zaražen je i njezin suprug koji je virus vjerojatno dobio na ortopedskoj klinici u Ljubljani, gdje je zaposlen. Kako je jučer izjavila Bojana Beović, voditeljica vladinog stručnog tima za koronavirus, ovaj tjedan može se očekivati donošenje novih mjera za obuzdavanje epidemije. Slovenija po njezinim riječima neće moći izbjeći niti ulazak u tzv. crvenu zonu zbog porasta broja novih slučajeva.

Prema planu koji je nedavno prihvatila vlada, to će se dogoditi onda kada broj zaraze na sto tisuća stanovnika u 14 dana prijeđe 140, a sada je broj već 165, ali uz dodatan uvjet da istodobno u bolnicama bude više od 250 hospitaliziranih dnevno, od čega najmanje 50 na intenzivnom liječenju, što još nije slučaj. Tada bi u Sloveniji bila ponovno proglašena epidemija, a za tu fazu predviđena su tri "paketa" novih restrikcija i mjera. U zadnjem paketu predviđa se i zatvaranje trgovačkih centara, online nastava u školama za sve polaznike, pa i mogućnost "zatvaranja" općinskih ili regionalnih granica.


Rijeka, Varaždin, Istra i VPŽ - pozitivni primjeri u borbi protiv koronavirusa

13:10 - Rijeka, Varaždin, Istra i Virovitičko-podravska županija pozitivni su primjeri u borbi protiv koronavirusa u Europi, naveo je Europski odbor regija u godišnjem izvješću objavljenom u ponedjeljak. Europski odbor regija, tijelo koje od 1994. godine predstavlja regionalne i lokalne vlasti u EU-u, u izvješću pod nazivom "Godišnji lokalni i regionalni barometar", bavio se utjecajem pandemije koronavirusa na zdravlje i gospodarstvo.

Kao primjer dobre prakse naveo je grad Rijeku koja je uvela izuzeće od plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora i od plaćanja komunalne naknade za poduzeća i porezne obveznike koji su bili prisiljeni obustaviti rad. Onima kojima je bilo dopušteno poslovanje, Rijeka je ponudila popuste i izuzeća ovisno o padu prometa koji su zabilježili.

Povrh toga, grad je odgodio naplatu usluge odvoza otpada i rok za podnošenje prijave poreza na kuću za odmor. Nakon odluke hrvatske vlade o odgodi plaćanja poreza na dohodak odgođeno je i plaćanje prireza, koji je velik izvor prihoda lokalnih vlasti. Rijeka i Crveni križ usto su organizirali dostavu hrane i lijekova starijim i bolesnim građanima, a brojni pojedinci, nevladine organizacije i poduzeća donirali su zaštitne maske, vizire i novac za pomoć građanima i institucijama. Istovremeno je Virovitičko-podravska županija subvencionirala troškove zakupa najmoprimcima u poduzetničkim inkubatorima u županiji.

U Istri obrazovni sustav pomaže zdravstvenom sektoru. Učenici osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, zajedno s njihovim nastavnicima, ravnateljima i drugim školskim osobljem, pomogli su u proizvodnji zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koristeći 3D pisače koji su na raspolaganju školama. Grad Varaždin izdvojio je resurse i organizirao velik broj mladih volontera za dostavu hrane i lijekova, dajući prednost najranjivijim skupinama stanovništva. Tako organizirani mladi aktivno su sudjelovali i u informiranju lokalnih prodavača, trgovaca i poduzeća o pravilima o držanju sigurne udaljenosti, dezinfekciji i higijenskim mjerama za sprečavanje širenja virusa, a dijelili su i besplatne maske i rukavice građanima kojima je potrebna zaštitna oprema.

Europski odbor regija ima 329 članova od kojih je 9 iz Hrvatske, te on savjetuje Europsku komisiju i Europski parlament o područjima politika koje utječu na regije i gradove. Voditelj izaslanstva je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije. Izvješće je objavljeno u ponedjeljak prilikom otvaranja Europskog tjedna regija i gradova, najveće godišnje konferencije posvećene smanjivanju razlika između bogatih i siromašnih dijelova Europske unije.

Sredinom rujna u EU-u je zabilježeno više od 2,2 milijuna zaraženih i više od 142.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19. Razvoj pandemije znatno se razlikovao u raznim državama članicama EU-a. Na podnacionalnoj razini u Europi u posljednjih 14 dana (stanje na dan 10. rujna) najveći broj potvrđenih slučajeva prijavile su sve regije u Španjolskoj (osim Asturije), Île-de-France, Provansa-Alpe-Azurna obala i Korzika u Francuskoj, južne županije u Hrvatskoj te neke istočne regije u Rumunjskoj i okrug Ida-Virumaa u Estoniji. Hrvatska ima 14,7 kreveta na 100.000 stanovnika u odjelima intenzivne njege. Portugal ima najmanji kapacitet s 4,2 kreveta, a Njemačka najveći s 29,2 kreveta.

Negativne posljedica COVID-a 19 razlikuju se od područja do područja. Najteže su pogođene regije Andaluzija, Kastilja i Leon, Madrid i Valencija u Španjolskoj, regija Île-de-France u Francuskoj, većina talijanskih regija, obalne regije Hrvatske, istočna Bugarska te regije Središnja Makedonija i Kreta u Grčkoj. Time je potvrđeno da regije koje su tijekom pandemije zabilježile najveći broj oboljelih i umrlih osoba nisu nužno najteže pogođene u ekonomskom smislu. Kriza uzrokovana COVID-om 19 posebno je teško pogodila gospodarstva koja imaju razvijen turistički sektor.

Prema rezultatima istraživanja Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) iznesenima na zajedničkom internetskom seminaru Europskog odbora regija i OECD-a, učinak na turistička područja također nije ujednačen. Područja u Portugalu, Hrvatskoj, Grčkoj i Austriji te gradovi kao što su Pariz ili Milano ovise o turistima iz EU-a i iz trećih zemalja. U tim će područjima posljedice krize biti veće i duže će se osjećati nego u regijama koje se oslanjaju na domaći turizam, kao što je slučaj u Francuskoj.


Nema mjera za pojedine zagrebačke kvartove

13:07 - U Zagrebu je zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 456 osoba dobilo je mjeru samoizolacije, izvijestio je ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. "U protekla 24 sata provedeno je 408 testiranja. Zabilježeno je 116 novih slučajeva u Gradu Zagrebu. 456 osoba dobilo je mjeru samoizolacije", rekla je na konferenciji za medije zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

Od novih slučajeva, 51 je slučaj za sada negativne epidemiološke anamneze, 51 su kontakt prethodno oboljelih osoba, kod tri osobe moguće izlaganje je na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a tri osobe su strani državljani. Kod tri osobe moguća je izloženost tijekom izlazaka, a obrada za pet osoba je još uvijek u tijeku. Nije bilo pozitivnih korisnika, niti djelatnika domova za starije.

Što se tiče škola, zaraza je zabilježena kod tri učenika i tri nastavnika iz tri osnovne škole, te pet učenika iz pet srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 104 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 95 učenika i dva nastavnika srednjih škola. U karanteni Grada Zagreba trenutno se nalaze 24 osobe. Šikić je poručila da su brojevi zaraze u Zagrebu ozbiljni, ali da nema razloga za paniku jer Zagreb nema najgoru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Tijekom tri dana vikenda, od 9. do 11. listopada, u Zagrebu je dijagnosticirano sveukupno 516 covid pozitivnih bolesnika. U domovima zdravlja je povećana aktivnost te je u tri dana 830 osoba tražilo pomoć u covid ambulantama. Sustav funkcionira otežano, prilagođeno aktualnoj epidemiološkoj situaciji, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Vezano za prijedloge mjera uvođenja nošenja maski na otvorenome i ograničavanja rada ugostiteljskih objekata do ponoći, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić potvrdila je da su o tome razgovarali s Nacionalnim stožerom. "To su prijedlozi mjera koje nastojimo prilagoditi specifičnim uvjetima u Zagrebu. Nastavljamo razgovarati o mjerama koje će se prilagođavati specifičnostima i razgovaramo o scenarijima za dane Svih svetih. Gleda se postoje li situacije u kojima je potrebno specifično reagirati u Zagrebu, a za sada nema žarišta na koja bi se posebno orijentirali. Sjednicu Stožera nastavili su nakon konferencije za medije.

Što se tiče posebnih mjera po pojedinim kvartovima, Majić je istaknula da su na sastanak s Nacionalnim stožerom bili pozvani i predstavnici vijeća gradskih četvrti koji imaju svoje stožere. Međutim, dodala je, epidemiolozi smatraju da se pojedina gradska četvrt ne može izolirano promatrati glede epidemije jer u Zagrebu građani žive u jednoj, roditelji su im u drugoj, a rade u trećoj četvrti. Ono što po gradskim četvrtima mogu učiniti, ističe, je obratiti veću pažnju na okupljanja.

"Grad Zagreb je specifičan na tisuće različitih načina, ali po Vijećima gradskih četvrti ovog trenutka nismo uočili potrebu da nešto posebice prilagođavamo", poručila je Majić.


Konferencija za medije Nacionalnog stožera

12:10 - Nacionalni se stožer, osim priopćenjem, danas odlučio javnosti obratiti i konferencijom za medije. Na početku se medijima obratio glavni ravnatelj policije Nikola Milina kako bi iznio detalje jutrošnje pucnjave na Markovu trgu.

"Brojevi novozaraženih koronavirusom kontinuirano se povećavaju. Današnju brojku ne bih ocijenio potpuno realnom s obzirom na stanje, jer znamo da se radi o rezultatima testiranja u nedjelju kad se provodi najmanje testiranja. Realnu sliku dobivamo od srijede do nedjelje kad svi laboratoriji rade maksimalnim kapacitetima. Ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom u RH, bez obzira na to što se ona ne razlikuje od drugih europskih zemalja", rekao je šef nacionalnog stožera Davor Božinović.

Stožer je od "otključavanja" išao u preporuke za provođenjem epidemioloških mjera, što je većina prihvatila, ali zbog manjine većina država postroava mjere. Novim mjerama postrožili smo sva javna okupljanja s više od 50 ljudi, a koje nisu obuhvaćene mjerama HZJZ-a. To se odnosi na umjetničke performanse, izložbe, sportska natjecanja, vjenčanja, sahrane... Organizatori okupljanja su najkasnije 5 dana prije okupljanja dužni od županijskih stožera zatražiti dozvolu za održavanje. Stožeri će u roku od 48 donijeti odluku sukladno epidemiološkoj situaciji. Društvena okupljanja koja su odbijena ili za koje zahtjevi nisu zatraženi, ne smiju se održati.

Ograničenja društvenih okupljanja u pojedinim mjestima ostaju na snazi pri lokalnim stožerima.

Uvodi se obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima u kojima nije moguće održati fizički razmak od 2 metra. Obvezu imaju djelatnici zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi, zaposlenici javnog prijevoza, trgovci, kupci, putnici, ugostitelji, osobe koje posjećuju ljude u bolnicama i domovima, gosti kafića, osim kad jedu i piju, zaposlenici i stranke trgovačkih društava, uslužnim djelatnostima, gledateljima u sportskim dvoranama, vjernicima i druge osobe koje obveže poslodavac. Maske ne moraju koristiti osobe koje su obuhvaćene izuzećima HZJZ-a.

Božinović je istaknuo kako su ove mjere donesene kako bi se izbjegle restrikcije i zatvaranja gospodarstva. "Mi u ovom trenutku ne možemo predvidjeti razvoj epidemije i koliko će sve skupa trajati. Ono što možemo učinini je ne preveliki napor i dati svoj doprinos da nam brojke ne rastu. Možemo se i trebamo se nadati da će znanost proizvesti kvalitetno cjepivo ili lijek, ali to još nije slučaj. Pozivamo sve na još strpljenja, na racionalnost i solidarnost. To je najmanje i najviše što kao društvo trebamo i možemo učiniti", poručio je Božinović.

Odluke stupaju na snagu danas. Za sutra se planira set mjera koje se odnose na organizaciju rada ugostiteljima, što je dogovoreno s predstavnicima te industrije.

"U ovom trenutku procjenjujemo da je nošenje maski potrebno tamo gdje nije moguće održati distancu. Sigurno je da će epidemiolozi, koji daju upute lokalnim ili regionalnim stožerima, moći ako procijene tražiti kao uvjet da se nose i maske", poručio je Božinović.

HZJZ je pripremio niz novih odluka i preporuka. Danas na snagu stupa nova preporuka za nošenje maski za lice, koja je slična ranijoj preporuci, izjavio je Krunoslav Capak, šef HZJZ-a. Dodao je da će biti i izuzeća od odluke o obveznom nošenju maski. Nošenje maski na otvorenom neće biti obveza, nego preporuka na mjestima gdje se razmak ne može održati, poput čekanja u redovima na bankomatima ili za ulazak u tramvaje i autobuse.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je za zdravstveni sustav najbitniji broj hospitaliziranih osoba. Dodao je kako mjesta u bolnicama još ima i kako postoji plan popunjavanja bolničkih kapaciteta. Dodao je kako bi ubuduće, s povećanjem broja hospitaliziranih, aktivirati i dodatni smještaji poput Arene Zagreb. Nada se kako do toga neće doći, iako je sve spremno.

Capak je rekao da su danas 404 hospitalizirane osobe s 27 ljudi na respiratorima. Na zagrebačkoj Infektivnoj klinici je većina kapaciteta popunjena, a kod njih je na respiratorima smješteno sedam bolesnika. Radi se o srednje-teškim i teškim slučajevima, rekla je ravnateljica Alemka Markotić.

Beroš je demantirao navod da u Hrvatskoj nedostaje liječnika koji bi pratili rad respiratora. Dodao je kako je 917 specijalista te da je više od 800 respiratora te da je dovoljan broj specijalista, jer jedna osoba istovremeno kontrolira više respiratora. Najavio je i dodatne edukacije u drugim specijalističkim granama, kako bi sustav bio što pripravniji. Putem objedinjene nabave Europske komisije bit će nabavljeno još respiratora. Omogućena su i nova zapošljavanja, pa je u zadnjih mjesec dana zaposlen 141 suradnik epidemiologa te 21 pripravnik anesteziologije.

Capak je ponovno pojasnio preporuke o maskama na otvorenom prostoru. U preporuci još nije definirano ograničenje broja ljudi na otvorenom, ali se razmatra reduciranje na 10 osoba. Na većim okupljanjima, poput vjenčanja i sprovoda, broj ljudi će biti ograničena na 50. O prijedlogu Hrvatskog epidemiološkog društva o skraćivanju samoizolacije na 10 dana, Capak je rekao da bi skraćivanje samoizolacije smanjilo skrivanje kontakata, ali i da je odlučeno da samoizolacije ostaje na 14 dana. Podsjetio je da tada nisu bile toliko velike brojke te je najavio da će se ovaj prijedlog ponovno razmatrati na sljedećoj sjednici društva.

Šef Civilne zaštite Damir Trut prokomentirao je da će Stožer Grada Zagreba osposobiti sve mogućnosti kako bi kontrolirao naredna događanja, poput Svih svetih ili Adventa, no u slučaju potrebe, uz komunalne redare, mogu se aktivirati i rezervne snage civilne zaštite kojih ima nekoliko tisuća.

"Mi epidemiolozi volimo raditi tako da koristimo najjače oružje, tenkove i topove protiv komaraca", komentirao je Capak pitanje o tome je li nove mjere trebalo donijeti ranije. Dodao je da je tek sada porastao broj novozaraženih i hospitaliziranih te da se nada da će mjere ublažiti situaciju. Dodao je kako plan za lockdown ne postoji niti da se on razmatra. Naglasio je kako će učiniti sve da to toga ponovno ne dođe.


Jedna novozaražena osoba u Šibensko-kninskoj županiji

11:55 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od COVID-19 infekcije; strani državljanin koji boravi na području Općine Kistanje. Trenutno je 11 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji", priopćeno je.


23 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11:42 - U Zagrebačkoj županiji su u protekla 24 sata još 23 osobe pozitivne na koronavirus, a zbog pozitivnog učenika su u samoizolaciji i po jedan razred u osnovnim školama u Velikoj Gorici i Rugvici, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Među novozaraženima je 12 kontakata prethodno oboljelih, dva slučaja vezana su za radna mjesta, dok je za devet osoba nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 63 osobe. Zbog pozitivnog učenika u samoizolaciji je i po jedan razred u osnovnim školama u Velikoj Gorici i Rugvici. Epidemiološke obrade su u tijeku.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 1078 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 622 osobe, a 19 ih je umrlo Trenutno je aktivno 437 slučajeva. Među novooboljelima su po četiri osobe iz gradova Zaprešić i Dugo Selo, tri iz Velike Gorice, dvije iz Ivanić-Grada i Vrbovca te općine Rugvice. Po jedna novozaražena osoba je iz Jastrebarskog, iz Svetog Ivana Zeline te općina Brdovec, Luka, Križ i Brckovljani. Podsjeća se da su posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije na snazi do kraja listopada.


München je ponovno postao žarište koronavirusa

11:38 - München je ponovno klasificiran kao žarište koronavirusa u Njemačkoj nakon što je u ponedjeljak broj slučajeva prešao ključnu granicu. Grad je prijavio 50,6 zaraza na 100.000 stanovnika tijekom sedmodnevna razdoblja, prema Institutu Robert Koch (RKI). Lokalne vlasti u Njemačkoj obećale su postrožiti antivirusne mjere, primjerice pravila o nošenju maski i ograničavanje okupljanja, ako stopa premašuje 50. Kao rezultat, stanovnici većeg broja gradova, uključujući Berlin, Frankfurt i Stuttgart, imaju uvedene nove restrikcije.

U Berlinu je lokalna vlada srezala poznati gradski noćni život zabranjujući prodaju alkohola te ograničenjem okupljanja na petero ljudi na otvorenome ili dva kućanstva između 23 navečer i 6 ujutro. Minhenske vlasti ranije su uspjele smanjiti stopu koja je bila iznad 50 uvođenjem privremenih mjera, no broj zaraženih opet se povećao. Broj dnevnih slučajeva koronavirusa zabilježenih širom Njemačke porastao je proteklih dana, te je u petak premašio 4500 zaraženih.

RKI je prijavio 2467 novozaraženih u ponedjeljak te ukupno 325.331 dosad zabilježenih u pandemiji. Početkom tjedna obično se bilježi pad broja novozaraženih zbog manjeg broja testiranja i prijavljivanja tijekom vikenda. U Njemačkoj je dosad umrla 9621 osoba od posljedica covida-19, 6 više u usporedbi s nedjeljom.


Troje novozaraženih i jedna preminula osoba u Ličko-senjskoj županiji

11:35 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 3 su novooboljele osobe od COVID-19 te je jedna osoba preminula. Oboljele osobe su s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Preminula osoba je starije životne dobi koja je bila smještena na COVID-19 odjelu OB Gospić s dobrom kliničkom slikom bez potrebe za respiratorom te je tijekom noći iznenada preminula. Može se reći da uzrok smrti nije oboljenje od virusa COVID-19 već zatajenje srca. S obzirom da je osobi potvrđen virus evidentirana je u COVID-19 platformi.

Ukupno je oboljelo 260 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 73 aktivnih slučaja, 184 osobe su izliječene te tri osobe preminule. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 293 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", doznaje se iz stožera.


Jedna novozaražena i jedna preminula osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:48 - "U posljednja 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o osobi s područja općine Đulovac. Trenutno je u našoj županiji 67 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji su u našoj županiji 503 osobe. Jedna starija osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije preminula je od koronavirusa. Peti je to smrtni slučaj na području naše županije vezan uz COVID-19", izvijestio je županijski stožer.


11 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

10:46 - "U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je jedanaest (11) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (9), općina Garčin (1) i općina Cernik (1).

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 684, dok je broj aktivnih slučajeva 35 (7 više nego prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 279 osoba (1 osoba više nego prethodni dan)", izvijestio je stožer.


10 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:32 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 121 obrađenog testa danas je 10 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 4, Omiša 4, Kaštela 1 i Trilja 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 7 osoba su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1422 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 32 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru", doznaje se iz stožera.


Jedna novozaražena osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:30 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj osobi iz Dubrovnika. Izliječeno je devet osoba: osam iz Dubrovnika i jedna osoba iz Kule Norinske. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus, a jedna osoba je na respiratoru. Od početka pandemije analizirano je 16.054 uzorka.

U samoizolaciji je 500 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 84 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH", priopćeno je.


Skraćuje se samoizolacija na 10 dana?

10:17 - Samoizolaciju u Hrvatskoj najvjerojatnije će uskoro skratiti s četrnaest na deset dana, po uzoru na niz drugih europskih zemalja, piše u ponedjeljak Večernji list, ističući da se najava te promjene proteklog tjedna čula na sastanku eksperata u Ministarstvu zdravstva.

Više doznajte OVDJE.


Danas zabilježena 181 novozaražena i tri preminule osobe

10:12 - "U posljednja 24 sata zabilježen je 181 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2712. Među njima su 404 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 20621 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 327 preminulo, ukupno se oporavilo 17.582 osoba od toga 284 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14.048 osoba. Do danas je ukupno testirano 360.976 osoba, od toga 2461 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Britanci testiraju cjepivo iz 1921.

10:08 - Britanski znanstvenici započeli su testiranje BSG cjepiva, razvijenog još 1921., koje bi se moglo primijeniti u borbi protiv širenja koronavirusa, s obzirom na to da postoje neki nagovještaji po kojima upravo cjepivo protiv tuberkuloze pruža određeni oblik zaštite i od ostalih infekcija. U studiji koju provode na sveučilištu Exeter sudjelovat će oko 1000 osoba, piše BBC.

Samo u Velikoj Britaniji milijuni ljudi su se još u djetinjstvu cijepili protiv tuberkuloze, no znanstvenici pretpostavljaju da će se morati ponovno cijepiti kako bi se postigao potencijalni učinak zaštite. Cjepiva djeluju tako što "treniraju" naš imunosni sustav, jamčeći nam na taj način dugotrajnu zaštitu od određene infekcije. No taj proces izaziva velike promjene u imunosnom sustavu, čime se možda pojačava odgovor i na ostale infekcije te se na taj način stječe određeni oblik zaštite i od koronavirusa, smatraju britanski znanstvenici.

"Ovo saznanje moglo bi globalno biti od velikog značaja", kaže za BBC profesor John Campbell s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Exeter. "Premda ne vjerujemo da bi ovo moglo omogućiti zaštitu od zaraze koronavirusom, potencijalno bi nam moglo 'kupiti vrijeme', odnosno zajamčiti nekoliko dodatnih godina dok se ne razviju cjepivo i ostale učinkovite vrste lijekova za tu bolest", smatra on.

Studija provedena u Velikoj Britaniji dio je međunarodne studije BRACE, koja se istodobno provodi i u Australiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Brazilu, a u nju je ukupno uključeno 10.000 osoba. Fokusirat će se na zdravstvene radnike, jer su oni češće i više izloženi koronavirusu pa će i znanstvenici prije saznati je li cjepivo djelotvorno.

"Po jednoj bi teoriji BSG cjepivo moglo pomoći da se ne razbolite ako se zarazite koronavirusom", kaže Sam Hilton, liječnik obiteljske medicine iz Exetera, koji u studiji sudjeluje kao jedan od ispitanika. "Dakle, u cijepljenju BSG cjepivom vidim mogućnost da se donekle dodatno zaštitim, što znači da su veći izgledi da ću ove zime moći nesmetano raditi", kazao je.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, jedan je od autora članka objavljenog u časopisu Lancet, u kojemu stoji da cjepivo za tuberkulozu ima potencijal "premostiti vrijeme do razvoja cjepiva koje će djelovati specifično na koronavirus”. No cjepivo za tuberkulozu ne može biti dugoročno rješenje.

Svaka poboljšana otpornost na covid-19 s vremenom slabi i nestaje, što znači da osobe koje su dobile BSG cjepivo u djetinjstvu više nisu zaštićene. Usto, cjepivo neće uspjeti "istrenirati” naš imunosni sustav da proizvodi antitijela i upravo ona specifična bijela krvna zrnca koja prepoznaju koronavirus i bore se protiv njega. Dakle, glavni je cilj znanstvenika i dalje razvijati cjepiva koja djeluju na koronavirus, a trenutačno je u fazi kliničkih ispitivanja deset takvih cjepiva.


17 novozaraženih i jedna preminula osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:04 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 17 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Vinkovaca, 2 iz Tompojevaca, 1 iz Ćelija, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Vođinaca, 1 iz Županje, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Bokšića, 1 iz Vukovara, 1 iz Berka i 2 s boravkom izvan naše županije), a jedna osoba je preminula.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1090, od kojih je 908 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 28 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 13328. U samoizolaciji na području županije je 918 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 43 radnika (3 liječnika, 30 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika). S danom 12. listopada 2020. godine COVID-19 ambulanta Doma zdravlja Vinkovci raditi će svaki dan u tjednu (od ponedjeljka do nedjelje) od 7,00 do 15,00 sati.", izvijestio je stožer.


14 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

10:02 - "U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata testirano je ukupno 256 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 14 bilo pozitivno na koronavirus. Tri novopozitivne osobe imaju boravište na području Grada Osijeka, po dvije na području općina Čepin i Đurđenovac, a po jedna novopozitivna osoba živi na području gradova Đakovo, Belišće i Našice te općina Čeminac, Semeljci, Viškovci i Feričanci.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 29 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su četiri na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 146 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.107 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 122 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, odnosno u dva dana vikenda ukupno 223 provjere, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi te nije bilo kršenja te mjere", priopćeno je.


Jedna preminula osoba u Primorsko-goranskoj županiji, nema novozaraženih

9:36 - "U Primorsko-goranskoj županiji danas nema novozaraženih osoba, a 15 je osoba ozdravilo. Aktivnih slučajeva je 93. Jedna je osoba umrla", izvijestio je stožer.


Šikić: 'Nije jedini motiv kazni da nosite masku, nego da se ne zarazite'

9:23 - "Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javnos zdravstvo "dr. Andrija Štampar", Sandra Šikić komentirala je epidemiološku situaciju u metropoli: "Ne moramo se veseliti da je to rezultat poštivanja mjera, nego se radi o tome da je vikendom manji broj testiranja, jer liječnici obiteljske medicine ne rade vikendom pa je to razlog manjeg broja novozabilježenih slučajeva."

Nada se uvođenju obveznog nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima. "Obvezno je poštivanje svih mjera dosad propisanih, nošenje maski na otvorenom gdje nije moguće osigurati distancu od dva metra, poslodavcima preporučiti rad od kuće gdje god je to moguće, da bi se smanjio broj kontakata i da bi na taj način pozitivno utjecali na epidemiološku situaciju", rekla je Šikić.

Dodala je da je ključ uspjeha sinergija svih ljudi u društvu. "Ljudi koji se okupljaju možda nisu svjesni da nose virus, da je, iako su na otvorenom, moguća transmisija ako su u poziciji da ne mogu osigurati distancu. Treba se družiti s bliskim krugom ljudi s kojima se i inače družite. Nije vrijeme velikih okupljanja, velikih druženja, novih upoznavanja, a kako bismo uspjeli osigurati koliko toliko normalan život, da se održava kontakt s bliskim krugom ljudi, a s nepoznatim ljudima obvezno nošenje maski i distanca", rekla je Šikić.

Ne želi kažnjavati ljude zbog nepoštivanja mjera "Ja sam uvjerena da su naši sugrađani, s kojima smo na proljeće imali odličnu suradnju, dovoljno svjesni da nije jedini motiv kazni da nosite masku, nego da se ne zarazite, da ne proširite zarazu na druge ljude, i na taj način pomognete našim stručnjacima. Velik je pritisak na Zavode za javno zdravstvo. Cilj je osigurati sustav, jer veliki broj zaraženih vodi do težih slučajeva. Cilj svega ovoga je spriječiti da ne dođe do krajnjih težih posljedica, da bismo mogli koliko toliko nastaviti i gospodarske i društvene aktivnosti i da zdravstveni sustav funkcionira normalno", rekla je Šikić.


Epidemiologinja: 'Može se očekivati porats broja zaraženih'

9:16 - Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Novosel Pem izjavila je u emisiji "U mreži prvog" na HRT-u kako se idućih dana može očekivati porast broj zaraženih. Istaknula je ida se izuzetno važno pridržavati epidemioloških mjera - nošenje maske i držanje razmaka.

"Što se tiče nošenja maski na otvorenom, zalažemo se da se to radi na mjestima okupljanja, tamo gdje su ljudi grupirani kao što su stajališta tramvaja, autobusa, odnosno gdje su ljudi grupirani. Tijekom šetnje nije neophodno nositi maske", naglasila je Novosel Pem.


Jedna novozaražena osoba u Istri

9:15 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 67 uzoraka briseva (35 za administrativne potrebe) na koronavirus. Potvrđena je 1 novozaražena osoba s područja županije. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 10 aktivnih slučajeva. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 191 osoba", priopćio je stožer.


Kina testira 9-milijunski grad na COVID-19

9:13 - Kineski grad Qingdao testirat će sve svoje građane, ukupno 9 milijuna ljudi, na covid-19 tijekom pet dana, piše u ponedjeljak BBC. Testiranje će se provesti nakon što je potvrđeno desetak pozitivnih slučajeva povezanih s lokalnom bolnicom u kojoj se liječe uvezeni pacijenti.

Kina je u svibnju testirala cijeli grad Wuhan s populacijom od 11 milijuna, žarište globalne pandemije. Zemlja je u velikoj mjeri stavila virus pod kontrolu, što je veliki kontrast u odnosu na ostale dijelove svijeta gdje su još uvijek veliki brojevi zaraženih te karantene različitih stupnjeva.

U izjavi objavljenoj na kineskoj društvenoj mreži Weibo zdravstveno povjerenstvo grada Qingdaoa reklo je da je otkriveno šest novih slučajeva i šest asimptomatskih slučajeva. Svi slučajevi povezani su s istom bolnicom, piše Global Times.

Kineske vlasti sada imaju strategiju masovnog testiranja čak i kad je žarište novog koronavirusa relativno malo, navodi se. Povjerenstvo je dodalo da je pokrenut gradski program testiranja, s pet okruga koji će se testirati u roku od tri dana, a cijeli grad će se testirati u roku od pet dana.

Otprilike 114.862 ljudi - uključujući medicinsko osoblje i novohospitalizirane pacijente u gradskim bolnicama - već je negativno testirano na koronavirus, navodi se. Novi slučajevi pojavljuju se tjedan dana nakon kineskog praznika Zlatnog tjedna - u kojem su milijuni putovali širom zemlje. Izvještaj Global Timesa koji citira općinski ured za kulturu i turizam Qingdaoa kaže da je grad tijekom ovog razdoblja primio 4,47 milijuna putnika. Kina ukupno ima 85.578 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva je na 4634.


Nema novozaraženih u Zadarskoj županiji

8:50 - "Na području Zadarske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 130 uzoraka i svi su negativni. Pod aktivnim nadzorom je 279 osoba", priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


116 novozaraženih u Zagrebu

8:48 - Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", Sandra Šikić izjavila je kako je danas u Zagrebu zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze. Naglasila je kako je to manje nego prethodnih dana, ali je i manje testiranih.


Istraživanje: Koronavius na nekim površinama može preživjeti 28 dana

8:47 - Na površinama poput ekrana mobitela, na novčanicama ili nehrđajućem čeliku, u hladnome i mračnom okruženju koronavirus može preživjeti i do 28 dana, rezultati su studije koju su proveli znanstvenici australske nacionalne znanstvene agencije (CSIRO). Po ranijim laboratorijskim istraživanjima, koronavirus na novčanicama i staklu preživljava dva do tri dana te oko šest dana na plastici i nehrđajućem čeliku.

No nova studija australskih stručnjaka pokazala je "iznimnu otpornost" virusa koji na glatkim površinama poput ekrana mobitela, plastike i na novčanicama može preživjeti i do 28 dana na temperaturi od 20 Celzijevih stupnjeva, što je otprilike sobna temperatura. Virus koji izaziva gripu u istim okolnostima može preživjeti 17 dana.

Na 30 stupnjeva stopa preživljavanja koronavirusa pada na 7 dana, a na 40 Celzijevih stupnjeva samo 24 sata, tvrde australski znanstvenici. Eksperimenti su izvedeni u mraku jer je ranije dokazano da ultraljubičaste zrake ubijaju virus. Nadalje, na poroznim površinama, poput pamučnih tkanina, virus je u laboratorijskim uvjetima uspio preživjeti kraće, točnije do 14 dana na najnižoj temperaturi te manje od 16 sati na najvišoj. U usporedbi s prethodnim studijama, koje su pokazale da koronavirus može preživjeti do četiri dana na neporoznim površinama, ovo je vrijeme "znatno dulje", napisali su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Journal of Medical Virology.

Trevor Drew, direktor australskog Centra za prevenciju bolesti objasnio je da je studija provedena tako što su uzorci virusa ostavljeni da se osuše na različitim materijalima prije nego što su testirani "vrlo osjetljivom" metodom, koja je omogućila otkriće tragova živog virusa sposobnog da zarazi stanične kulture. Istaknuo je kako "to ne znači da bi pronađena količina virusa mogla nekoga zaraziti", no istodobno je upozorio da bi se, ako je osoba "neoprezna te je rukom dotaknula spomenute materijale ili predmete, eventualno 'liznula' prst te zatim dodirnula oči ili nos, mogla zaraziti i nakon više od dva tjedna od njihove kontaminacije".

Drew je ipak izrazio određene rezerve, pojasnivši da je istraživanje provedeno s fiksnom količinom virusa u laboratorijskim uvjetima, a ona vjerojatno odgovara količini virusa na vrhuncu infekcije. Istaknuo je da pritom nije bilo ultraljubičastog zračenja koje viruse ubija. Iz CSIRO-a podsjećaju da se virus uglavnom širi zrakom te da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumio njegov način prijenosa putem površina. Drew je istaknuo kako je glavna poruka znanstvenika i dalje ista - "virus se širi kada se nalazite blizu nekoga tko ga 'izbacuje' iz usta i nosa te su zaražene osobe koje virus šire zrakom, kapljično, puno zaraznije od kontaminiranih površina".

"No rezultati naše studije ipak mogu pomoći pri objašnjenju zašto se, čak i kad više nema potvrđenih zaraženih osoba, epidemija ponovno razbukta i onda kad se smatra da je neka država bez virusa", rekao je Drew.


Troje novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

8:35 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus potvrđena tri nova slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o po jednoj osobi s koprivničkog, križevačkog i đurđevačkog područja.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 48 slučaja, četiri osobe su oporavljene od bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 276 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 125 osoba.


Nema novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:34 - "Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19", izvijestio je tamošnji stožer.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:32 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 60 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 49 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 308 osoba, a ukupno je testirano 10.169 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćio je stožer.


Slovačka uvodi strože mjere

8:30 - Slovačka će od četvrtka uvesti strože mjere protiv širenja koronavirusa, među kojima će biti i nošenje maski na javnim mjestima i ograničenje okupljanja, najavio je u nedjelju ministar zdravstva. Zemlja je posljednjih dana zabilježila snažno povećanje broja zaraženih pa je u subotu došla do ukupno 19.851 slučaja. Slovačka je također prijavila ukupno 61 smrtni slučaj.

Krizni stožer usvojio je seriju mjera čiji je cilj prije svega spriječiti ljude da se okupljaju u većim skupinama, te uvesti obvezu nošenja maski kada su bliži od 5 metara ljudima koji nisu članovi njihovih obitelji, rekao je ministar Marek Krajci. "Znamo da će krivulja rasti na sličan način kao u Češkoj ako ne usvojimo strože mjere", naglasio je.

Restorani će moći posluživati hranu samo vani ili dostavom. Zatvorit će se fitness centri, vodeni parkovi, bazeni i saune. Okupljanja će se ograničiti na najviše 6 ljudi. Trgovački centri morat će imati 15 četvornih metara za svakog kupca, dok će dućani imati određeno vrijeme samo za starije kupce.

U susjednoj Češkoj koronavirus se širi iznimno brzo i u ponedjeljak se na dva tjedna zatvaraju sva kazališta, kina, muzeji, galerije i sportski sadržaji. Vlada premijera Andreja Babiša ne isključuje potpunu karantenu, iako je predsjednik Miloš Zeman u subotu u novinskom intervjuu rekao da zemlja ne može podnijeti još jedno ekonomsko zatvaranje. U Češkoj je zabilježeno 117.110 slučajeva zaraze koronavirusom i 987 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19.


Stožer sazvao presicu: Hoće li objaviti nove mjere?

7:10 - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske obavijestio je kako će danas u 12 sati održati konferenciju za medije, i to u Sportskoj dvorani Nastavnog nacionalnog središta Ravnateljstva civilne zaštite.


Meksiko prijavio prvu osobu istodobno zaraženu gripom i COVIDOM-19

7:10 - Pedesetčetverogodišnja žena prva je osoba u Meksiku koja je istodobno zaražena covidom-19 i gripom tipa A (H1N1), priopćile su u nedjelju vlasti. Meksikanka "boluje od autoimunih bolesti, raka i pretilosti, uz kroničnu bolest pluća", rekao je Jose Luis Alomia, ravnatelj epidemiološke službe u ministarstvu zdravstva, na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Pacijentica je krajem rujna imala simptome zbog kojih je hospitalizirana. Liječnici kažu da je njezino stanje stabilno. Meksiko je četvrta zemlja najteže pogođena pandemijom covida-19, s 83.781 umrlim i oko 817.503 zaražena, pokazuju najnoviji službeni podatci.


Talijani olakšavaju epidemiološke mjere

7:05 - Talijanski Tehničko-znanstveni odbor (CTS), tijelo koje savjetuje vladu u Rimu u vezi sa suzbijanjem pandemije covida-19, predložilo je mjere za popuštanje propisanog zdravstvenog protokola, poput skraćivanja karantene na deset dana. Dosad se u slučaju pozitivnog nalaza testa ili bliskog kontakta s pozitivnom osobom u pravilu određivala 14-dnevna karantena i dva su uzastopna testa morala biti negativna da bi se osoba proglasila zdravom.

Sada bi karantena, po prijedlogu CTS-a koji vlada još treba prihvatiti u ponedjeljak ili u utorak, bila skraćena na deset dana i samo jedan negativan test bio bi dovoljan da se nekoga proglasi zdravim, navodi se u priopćenju koji je CTS objavio u nedjelju navečer. To bi pravilo vrijedilo za asimptomatske bolesnike, a za osobe koje imaju simptome iste odredbe bi vrijedile ako nisu imale simptome u zadnja tri dana.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je u nedjelju nakon sastanka sa članovima CTS-a da će vladi ujedno predložiti zabranu svih, javih i privatnih skupova. Rim razmišlja i o prekidu amaterskih športskih aktivnosti kao što je igranje nogometa i košarke s prijateljima. "Nakon tjedana u kojima je vlada nastojala proširiti okca mreže, sada ih moramo sužavati", dodao je.

Italija, prva europska zemlja koju je pogodila epidemija, platila je visoku cijenu jer je od izbijanja epidemije umrlo 36.000 ljudi a više od 350.000 je dijagnosticiran koronavirus. U posljednje vrijeme opet bilježi porast broja slučajeva, zbog čega vlada razmišlja o uvođenju strožih mjera. Talijanska vlada je donijela odluku o obveznom nošenju maske u svim prilikama i na svim mjestima izvan vlastitog doma te je produljila izvanredno stanje zbog covida do 31. siječnja.


Britanci uvode novi sustav upozoravanja na COVID-19

7:00- Boris Johnson će u ponedjeljak upoznati zastupnike s novim, trostupanjskim sustavom upozoravanja koji će odrediti koje će se mjere primjenjivati u raznim dijelovima Engleske zbog epidemije novog koronavirusa, priopćile su u nedjelju njegove službe, dok se sjever Engleske priprema na pooštravanje restrikcija.

Britanski premijer će se tijekom poslijepodneva obratiti Zastupničkom domu, donjem domu parlamenta, nakon kriznog sastanka svoje vlade u ponedjeljak dopodne. Novi sustav uvodi tri stupnja upozoravanja, "srednji", "visoki" i "veoma visoki", ovisno o širenju virusa, što će odrediti mjere koje će se lokalno primjenjivati.Zastupnici će raspravljati, a zatim do kraja tjedna i glasovati o tim mjerama koje bi trebale pojednostavniti i razjasniti odluke u vezi sa suzbijanjem virusa.

Boris Johnson će se zatim obratiti naciji na tiskovnoj konferenciji koju će prenositi televizija i na kojoj će još sudjelovati ministar financija Rishi Sunak i glavni epidemiolog Chris Whitty.

"U ovom presudnom trenutku iznimno je važno da svatko postupa u skladu s jasnim smjernicama koje smo dali kako bi smo pomogli u suzbijanju širenja virusa", rekao je glasnogovornik Downing Streeta. Ujedinjeno Kraljevstvo, najteže pogođena europska zemlja, prijavilo je više od 42.800 umrlih a samo u nedjelju gotovo 13.000 novozaraženih.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike