STATISTIKA JE KAO BIKINI / Ovo sigurno niste znali o Euru!

Image
Foto: AP

I dok su nogometaši otišli na odmor, tek sa finalnom utakmicom počeo je pravi posao za statističare koji su sortirali stotine tisuća podataka kako bi analizirali postignuća igrača i reprezentacija.

5.7.2012.
14:28
AP
VOYO logo

O nedavno završenom Euru gotovo je sve rečeno. Španjolci su proslavili naslov, Talijani su, usprkos porazu, zadovoljni otišli kući, dok su nogometaši ostalih 14 reprezentacija u različitim raspoloženjima krenuli na zasluženi odmor.

Međutim, tek s finalnom utakmicom počeo je pravi posao za statističare koji su sortirali stotine tisuća podataka kako bi analizirali postignuća igrača i reprezentacija. Još davno je AaronLevenstein rekao da je statistika kao bikini, ono što pokazuje je jako primamljivo, ali je mnogo važnije ono što skriva, no mi vam donosimo neke podatke s kontinentalnog prvenstva koje gotovo sigurno niste znali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedno prvenstvo dosad nije vidjelo više golova glavom. Čak 22 gola, ili 29 posto, postignuto je  glavom. Nitko nikad u povijesti Eura nije 11 puta pogodio u okvir vrata suparničkog gola, a da nije postigao pogodak. Ovaj neslavni rekord djelo je najboljeg igrača Eura Španjolca Andresa Inieste.

Dva neslavna rekorda upisao je CristianoRonaldo. Portugalac je četiri puta pogodio okvir gola, a čak je 20 puta pucao promašivši metu, tako nešto nije uspjelo nijednom igraču na Europskim prvenstvima. Na Euru nikad nije zabilježeno da jedna momčad uputi 36 udaraca prema golu bez postignutog pogotka. Do ovog podviga uspjela je doći talijanska reprezentacija u četvrtfinalu protiv Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 75,9 posto posjeda lopte Španjolaca protiv Irske najveći je od 1980. godine, a na istoj utakmici ostvarili su i najveći broj točnih dodavanja u povijesti, 788 od 860 ukupno. GiorgosKaragounis uspio je u nemogućoj misiji. S dva žuta kartona u Poljskoj i Ukrajini, Grk je skupio ukupno osam javnih opomena u samo deset utakmica.

Zanimljivo, najviše obrana na prvenstvu imao je engleski vratar JoeHart (22), dok je Talijan Buffon obranio dva udarca manje. Poljak PrzemyslawTyton postao je prvi vratar u povijesti koji je ušavši s klupe obranio penal suparničkoj momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj smo izdvojili možda najinteresantniji i ujedno najnevjerojatniji podatak. Naime, u četvrtfinalnoj utakmici protiv Italije, najuspješnija kombinacija dodavanja bila je ona između vratara Joea Harta i napadača AndyjaCarrolla i to usprkos tome što je Liverpoolov igrač ušao nakon sat vremena igre.

Nije ni čudno da nisu mogli dalje od četvrtfinala...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike