OVO SE SPLIĆANIMA NEĆE SVIDJETI: / Uvodi se naplata parkiranja za baš sve gradske četvrti, evo koliko će plaćati stanari

Image
3.8.2017.
9:26
VOYO logo

Kako je za Slobodnu Dalmaciju pojasnio Marko Bartulić, direktor gradske tvrtke Split parking, prijedlog je da se ljudima u naselju u kojem stanuju ili rade omogući jedna vrsta povlaštenog uličnog parkiranja koje bi bilo jeftinije od trenutne cijene mjesečne pretplate koja iznosi 175, 105 i 90 kuna za spomenute tri zone.

Kvartovska mjesečna pretplata

"Prijedlog je da ta, nazovimo je kvartovska mjesečna pretplata za prvu zonu bude 50 kuna, za drugu 40, te za treću zonu 30 kuna. Postoji i četvrta, odnosno nulta zona, koja je najskuplja i uključuje potez od Rive do Matejuške, unutar koje i inače ne postoji mogućnost pretplate. Cilj novog cjenika je u prvom redu zaštita stanara u odnosu na turiste i sve ostale koji tu ne žive", rekao je Bartulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novoj shemi zona naplate parkinga proširila bi se tako, uz prethodnu suglasnost kotarskog Vijeća i na ostale, udaljenije kotareve poput Pujanki, Splita 3, Mertojaka, Brda, Mejaša, Sirobuje, Stobreča...

"Ako stanarima kvartova koji sada plaćaju pretplatu 175 kuna mjesečno damo pogodnost da na tom području izdvajaju 50 kuna, jasno je da ćemo u prvo vrijeme bilježiti gubitak, zbog čega će biti potrebno proširiti zonu naplate i na ostale dijelove grada", objašnjava Bartulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navedenog, novost koju bi donio ovaj prijedlog Odluke bila bi i uvođenje tjednih, mjesečnih i godišnjih parkirališnih karata za građane, s tim da bi za ove potonje bio odobren popust od deset posto za plaćanje unaprijed.

Primjerice, u prvoj zoni koja obuhvaća uži centar grada, za sve građane koji tu ne žive tjedna karta iznosila bi 144 kune, mjesečna 600, a godišnja 6480 kuna. Iz navedene računice vidimo da je tzv. kvartovska pretplata itekako isplativa u zonama u kojima su ulična parkirališta i sada pod naplatom, jer će stanari umjesto 175 kuna mjesečno, koliko sada iznosi mjesečna pretplata, plaćati 50, a za parkiranje u bilo kojem drugom kvartu čak 600 kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporno radno vrijeme uličnih parkinga

Stanarima, s druge strane, godišnja pretplata za parkiranje u svom kvartu u prvoj zoni koštala bi tek 540 kuna, u drugoj 432, a u trećoj 324 kune.

Ono što će, sigurni smo, biti predmet rasprave i na kraju međusobnog dogovora, je radno vrijeme uličnih parkinga, u kontekstu rada nedjeljom i blagdanima. Naime, prema trenutnoj važećoj odluci nedjeljom i blagdanima parkiranje uz prometnice se ne naplaćuje, s tim da je parkiranje gratis već od subote iza 14 sati. Radnim danom načelno ostavljanje svog limenog ljubimca nećete platiti ni od 19 sati do 7 sati ujutro idućeg dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo