OVO POSTAJE SULUDO! Divljanje cijena nekretnina ne staje: / Dnevni boravak u jednom gradu košta isto kao i stan od 100 kvadrata u drugom

Image
Foto: Nikola Cutuk/Vecernji list

Cijene stanova u Hrvatskoj pokazuju godišnji rast od osam posto, dok godišnji rast traženih cijena kuća bilježi rast veći od četiri posto

6.11.2019.
10:14
Nikola Cutuk/Vecernji list
VOYO logo

Cijene stanova u Hrvatskoj rastu već 46 mjeseci uzastopce. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u listopadu u Zagrebu je iznosila 2080 eura, dok je u Splitu ona iznosila 2894 eura, izvijestio je portal Njuškalo.

U ovom trenutku je na Njuškalu oglašeno 163 tisuće nekretnina. Prema novom istraživanju, tražene cijene nekretnina na prodaju pokazuju godišnji rast viši od šest i pol posto. Gledamo li zasebno samo stanove u Hrvatskoj, njihove tražene cijene pokazuju godišnji rast od osam posto, dok godišnji rast traženih cijena kuća u istom razdoblju bilježi rast veći od četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Njuškalo

Interes za nekretninama u Republici Hrvatskoj raste iz godine u godinu, pa je tako u ovoj godini zabilježeno čak 13 posto više posjeta na Njuškalovu kategoriju Nekretnine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo u prošlom mjesecu Njuškalo je zabilježio gotovo 12 i pol milijuna detaljnih pregleda nekretnina.

Image
Foto: Njuškalo

Sukladno rastu posjeta na kategoriju Nekretnine, bilježe i rast traženih cijena istih. Tako na Njuškalu bilježe rast traženih cijena stanova već 46 mjeseci uzastopce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Njuškalo

Lokacija je značajan faktor

Godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj izuzetno je ovisan o lokaciji, pa je tako u Zagrebu unazad 12 mjeseci zabilježen skok za oko sedam i pol posto i u listopadu je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2080 eura. Istovremeno, Split bilježi rast traženih cijena za oko četiri i pol posto. U listopadu je tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosila 2894 eura.

Godišnji rast cijena stanova je zabilježen u svim većim hrvatskim gradovima. Tako su u Zadru, Puli i Osijeku cijene više za oko pet posto, dok su u Rijeci one rasle za oko sedam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik na prvom mjestu

I dalje je na prvom mjestu, kada gledamo cijene kvadrata nekretnina, Dubrovnik. Tamo je u listopadu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3926 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće iznosila 4711 eura.

Koliko je to u odnosu na ostatak države, najbolje oslikava usporedba da je iznos od 78 tisuća eura u Dubrovniku dostatan za kupnju dnevnog boravka veličine 20-ak kvadrata, dok se istodobno u Sisku može kupiti stan veličine 100-injak kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Njuškalo

Cijene u Rijeci

U Rijeci su u posljednjih 12 mjeseci tražene cijene nekretnina bilježile rast. Tako su kvadrati stanova skuplji za sedam posto, dok su kvadrati kuća skuplji za nešto više od četiri posto. U listopadu je u Rijeci prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 1619 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosila 1391 euro.

Image
Foto: Njuškalo

No, pogledamo li detaljnije cijene nekretnina po kvartovima u Rijeci, vidljivo je kako one itekako variraju, ovisno o lokaciji. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana na Trsatu u listopadu iznosila 2145 eura, dok je istodobno isti kvadrat stana na Kozali povoljniji za 31 posto, odnosno iznosio je 1485 eura. U Centru je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 1683 eura, dok je na Kantridi cijena kvadrata stana iznosila 2431 euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, na Kantridi je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosila 2574 eura. Među povoljnijim dijelovima u Rijeci su Sušak i Pehlin gdje je cijena kvadrata stana u prosjeku 1300 eura, javlja Njuškalo.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo