'Ovo je politička čistka. Što će reći Svjetska banka?'

22.12.2011.
23:13
VOYO logo

Nakon dvije izvanredne stanke, na izvanrednoj sjednici Sabora zastupnici su izglasali ujedinjenje prvih pet točaka dnevnog reda – prijedlog Zakona o Vladi, o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, o sustavu državne uprave, o obvezama i pravima državnih dužnosnika te o državnim službenicima.

"Nalazimo se u teškoj krizi, u kojoj smo djelomično i zbog neučinkovitosti prošle Vlade. Da bismo se mogli uhvatiti u koštac sa svim problemima, trebamo donošenje paketa ovih zakona. Nova Vlada neće imati 100 dana nego 100 minuta za početak rada i da napravi sve ono potrebno da nas izvuče iz ovog stanja", rekao je Mimica, a prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je došlo do inflacije državnih tajnika te kako su se mjesta ravnatelja uprava popunjavala po političkom ključu, dok stvarna odgovornost za (ne)učinjeno nije postojala. Mimica je rekao da ćemo imati 20 ministarstava i tri državna ureda, što je nešto više nego prije. Umjesto 60 državnih tajnika sada će biti 20 zamjenika ministara, a umjesto 153 ravnatelja uprava imat ćemo 80 pomoćnika ministara.

"Napravit ćemo uštedu od više od 25 milijuna kuna godišnje", nastavio je Mimica i dodao da će troškovi godišnje umjesto 155 milijuna kuna iznositi 130 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker: Ovo je čista politička čistka

HDZ-ov Ivan Šuker ustvrdio je da sigurno neće biti tih ušteda jer će novoimenovani zamjenici i pomoćnici imati više koeficijente od svojih prethodnika. "Ovo je čista politička čistka ljudi koji su uspješno završili pregovore s EU", kazao je Šuker. Pitanje je, dodao je, kako će na te poteze reagirati Europski parlament i posebno Svjetska banka, koja je Hrvatskoj dala kredit za reformu državne uprave.

HDZ-ov Josip Đakić rekao je da se broj ministarstava povećava zbog političkog zbrinjavanja i da je to samo povećanje troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo