IMA LI MIŠKIĆ ŠANSE? / Ovo je pakleno mjesto gdje se dogodio uragan koji je potopio Bourbon Rhode, tu se događa nevjerojatan fenomen

Image
Foto: NASA Earth / Zuma Press / Profimedia

Video objavljen na YouTube objašnjava kako nastaju smrtonosni uragani poput Lorenza na čijem se putu našao tegljač Bourbon Rhode kojim je zapovjedao kapetan Dino Miškić

11.10.2019.
17:22
NASA Earth / Zuma Press / Profimedia
VOYO logo

Uragan Lorenzo na čijem se putu našao tegljač Bourbon Rhode, kojim je zapovjedao nestali kapetan Dino Miškić iz Šibenika nastao je u blizini obale Zapadne Afrike, kod Cape Verdea, na lokaciji gdje nastaje većina uragana koji pogađaju Ameriku, piše Express. Što se točno događa možete pogledati u videu objavljenom na YouTubeu.

Na tom dijelu dolaze do “sudara” vrućih suhih vjetrova koji dolaze iz Sahare te hladnijih i vlažnijih vjetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu. Riječ je o nevjerojatno snažnim vjetrovima koji su poznati i kao “African Easterly Jet” i od presudne su važnosti za nastanak moćnih uragana koji dolaze do Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LOŠE VIJESTI U POTRAZI ZA KAPETANOM MIŠKIĆEM I POMORCIMA: /

Dobili su nove satelitske snimke, ali, nažalost, nisu upotrebljive

Image
LOŠE VIJESTI U POTRAZI ZA KAPETANOM MIŠKIĆEM I POMORCIMA: /

Dobili su nove satelitske snimke, ali, nažalost, nisu upotrebljive

Grade snagu tijekom cijele godine

U odnosu na onaj u Americi, koje se kreće od zapada prema istoku, ovaj afrički se kreće od istoka prema zapadu te gradi snagu kroz cijelu godinu, da bi u rujnu postali najjači. Ti vjetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda te izazivaju rast toplog i vlažnog zraka iznad Atlantika. Natprosječno topli i vlažni zrak stvara oluje i izrazito brze vjetrove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosežu brzinu i veću od 250 km/h

Kad vjetar dosegne brzinu od oko 120 kilometara na sat postaje uragan prve kategorije. Ako su uvjeti dobri, vjetrovi dosežu brzinu veću od 250 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije, najjači i najnasilniji uragan na Zemlji. Većina ovih uragana se "razbije" iznad otoka Kariba ili otoka po američkoj istočnoj obali gdje završavaju. Međutim, neki od njih prijeđu Meksiko i završe na Pacifiku, što se vjerojatno dogodilo 2014. godine kada je uragan Iselle pogodio Havaje.

Uragani koji su donijeli nevjerojatne kiše došli iz dijela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo