U ANTROPOCENU SMO - PRIZNALI ILI NE / Stiže promjena vremena, a geofizičar otkriva može li se s ponoviti super-ćelijska oluja: 'Ušli smo u novu geološku epohu'

Zahvaljujući El Ninu, 2023. će biti najtoplija godina, objasnio je profesor s PMF-a pa dodao da se i u ostatku godine očekuje toplije vrijeme

26.8.2023.
21:24
VOYO logo

Toplinski udar, koji ovih dana pogađa Hrvatsku, trebao bi trajati do nedjelje, do popodnevnih sati, kazao je profesor sa zagrebačkog PMF-a Branko Grisogono za N1. Ovo je najvjerojatnije, dodao je, kraj, a završetak godine bit će za 1,5 topliji od prosjeka zadnjih 30 godina.

"Ušli smo u zadnjih 100-tinjak godina u novu geološku epohu, a to je antropocen, priznali mi to ili ne. Čovjek toliko utječe na vrijeme da standardna ljeta višu nisu standardna i sve sezone se mijenjanju. Tu je utjecaj čovjeka od na 99 posto vjerojatnosti. Ljeta na koja smo navikli kao djeca nestaju, sve je više topline u klimatskom sustavu", objasnio je profesor Grisogono.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEMPERTURE ĆE BITI VIŠE /

Voda, sladoled, hlad... Evo kako Zagrepčani preživljavaju novi toplinski val. Termometar pokazao 35 Celzijevaca

Image
TEMPERTURE ĆE BITI VIŠE /

Voda, sladoled, hlad... Evo kako Zagrepčani preživljavaju novi toplinski val. Termometar pokazao 35 Celzijevaca

Toplinska energija, naime, proporcionalna je s potencijalnom energijom, kazao je Grisogono. Ta se energija kasnije pretvara u kinetičku i baš to rezultira žestokim tipovima vjetra i oluje zato što priroda traži svoju ravnotežu koju još uvijek ne može pronaći.

Ovo je najtoplija godina do sad

Nove superćelijske oluje, slične onima u srpnju, ne bi se trebale dogoditi, kazao je profesor. Vjerojatnost za to, dodao je, manja je od 1 posto,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doći će do zahlađenja, nagle promjene temperature i velikih padalina. Ja sam u svom životu doživio 6 superćelijskih oluja, ali uglavnom u SAD-u. To je poseban fenomen koji odnosi 5-6 žrtava", otkrio je Grisogono.

El Nino pojavljuje se svake dvije do tri godine, no polako pojačava. A zahvaljujući njemu, 2023. će biti najtoplija godina, objasnio je profesor pa dodao da se i u ostatku godine očekuje toplije vrijeme, nego prijašnjih godina. Negatore klimatskih promjena podijelio bi u dvije skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna su stručnjaci koji su kompetentniji i njih ima manje od 2-3 posto i oni su važni jer nam mogu pomoći kako popraviti modele. Za druge, laike, samo neka malo pogledaju podatke i neka ne koče politike za prilagodbe klimatskim promjenama i njihovo istraživanje i da nam pomognu u odgoju mladih generacija kako se nositi s time", rekao je Grisogono.

Ipak, postoje mjere koj kao pojedinci možemo učiniti - "a to je koliko energije trošimo, kako se ponašamo prema otpadu, kako putujemo, kako osvjetljavamo površine jer su one time još toplije", objasnio je profesor s PMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dva muškarca umrla na plažama. Kako prepoznati da smo previše na suncu?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo