STOŽER OBJAVIO NOVE BROJKE: / Imamo 74 nova slučaja, preminulo je 26 osoba, a na respiratoru je 116 pacijenata

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 74 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3263

24.5.2021.
7:09
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1 211 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116
  • Preminulo je 26 osoba
  • U svijetu je potvrđeno 167,531,200 slučajeva
  • Preminulo je 3,478,418, a oporavilo se 148,547,145

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Plenković uvjerava da će vlada pomagati pogođenim sektorima i nakon otvaranja

22:35 - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će vlada nastaviti pomagati onim sektorima koji će ograničeno poslovati i nakon popuštanja mjera zbog jenjavanja pandemije covida-19. “Onima čije aktivnosti budu i dalje ograničene mi ćemo u skladu s našom konzistentnom politikom omogućiti mjere potpore”, rekao je Plenković u Bruxellesu gdje sudjeluje na samitu čelnika EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je vlada za očuvanje radnih mjesta dosad izdvojila 10,5 milijardi eura. “Tako smo spasili 680 tisuća radnih mjesta i 120 tisuća poslodavaca, a da ne spominjem ostale oproste, otpise, kreditiranje likvidnosti i istodobno je funkcionirao zdravstveni sustav, ljudi su primali plaće i mirovine”, rekao je. Premijer je još jednom pozvao sve građane da se cijepe, jer “nema bolje zaštite od cijepljenja”.

Rekao da je da se s puno država bilateralno razgovara kako omogućiti dolazak gostiju u Hrvatsku dok se ne uvedu digitalne potvrde EU-a o cijepljenju, što je predviđeno 1. srpnja. Plenković je pojasnio da će i prije 1. srpnja turisti moći dolaziti u Hrvatsku po istom konceptu na kojem funkcioniraju i digitalne potvrde. To znači da će trebati potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o preboljenju ili negativan test na covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Malta je cijepljenjem postigla imunitet krda

18:41 - Malta je cijepila 70 posto svoje odrasle populacije s barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19 te je tako postala prva zemlja Europske unije koja je postigla takozvani imunitet krda, rekao je u ponedjeljak malteški ministar zdravstva Chris Fearne. Mali mediteranski otok u prosjeku je protekli tjedan imao po tri nova slučaja zaraze virusom dnevno, sa stopom pozitivnih testova od 0.2 posto. Dva nova slučaja prijavljena su u ponedjeljak. "Svakih pet sekundi se daje jedno cjepivo", rekao je Fearne na konferenciji za medije. "42 posto odrasle populacije primilo je dvije doze." Cijepljenje je trenutno dostupno svim stanovnicima Malte iznad 16 godina, a Fearne je rekao da bi djeca iznad 12 godina trebala primiti cjepivo jednom kad za to europske zdravstvene vlasti daju zeleno svjetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da će obavezno nošenje maski na otvorenom biti ukinuto 1. srpnja za cijepljene ljude, sve dok virus ostane na niskim razinama. Zdravstvene vlasti su ranije najavile da nošenje maski više neće biti obavezno na plažama od 1. lipnja. U ponedjeljak, ograničenja u teretanama i na bazenima su ukinuta, dok je radno vrijeme restorana produženo do ponoći. Prethodno su ugostiteljski objekti morali biti zatvoreni do 5 popodne.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO: 115.000 zdravstvenih radnika platilo 'najvišu cijenu' u pandemiji

18:38 - Najmanje 115.000 zdravstvenih radnika umrlo je u pandemiji, iznio je najnovije procjene šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na otvaranju godišnje Svjetske zdravstvene skupštine (WHA). "Mnogi su se i sami zarazili, a iako je izvješćivanje oskudno, procjenjuje se da je najmanje 115.00 zdravstvenih radnika platilo najvišu cijenu u službi drugima", rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u ponedjeljak.

Tedros je rekao da neće tražiti minutu šutnje, već je pozvao prisutne u sobi za sastanke i one koji su se uključili online iz prijestolnica diljem svijeta, da zahvale milijunima zdravstvenih radnika. Potaknuo je sve da zaplješću, navijaju i lupaju nogama, a i sam je dugo pljeskao i podsjetio na početak pandemije kada su stanovnici mnogih gradova izlazili u određeno vrijeme kako bi pljeskali i odali počast zdravstvenim radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tedros je također kritizirao bogate zemlje jer kupuju većinu dostupnih dozi cjepiva protiv koronavirusa. Rekao je da je 75 posto cjepiva u tek 10 zemalja, dok milijuni zdravstvenih radnika u brojnim drugim zemljama moraju čekati svoj red za cijepljenje. Pozvao je imućnije zemlje da prepuste doze, a zdravstvene dužnosnike da osiguraju da se najmanje 10 posto svjetskog stanovništva cijepi do rujna, a 30 posto do kraja godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u video poruci na buduće pandemije i rekla dužnosnicima da znanstvenu zajednicu treba bolje pripremiti. "Ova pandemija još nije prevladana i neće biti posljednja", rekla je Merkel. Pozvala je na međunarodni sporazum o pandemiji koji će olakšati suradnju zemalja i ubrzati sustav upozorenja kako bi se zaustavila iduća pandemija. "Nakon pandemije je prije pandemije", rekla je Merkel i podsjetila na čuveni citat nekadašnjeg nogometnog izbornika Zapadne Njemačke Seppa Herbergera koji je rekao: "Nakon utakmice je prije utakmice". "Trebali bismo se što bolje pripremiti za iduću. To je odgovor kojemu se nadam od Svjetske zdravstvene skupštine (WHA)", rekla je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHA se sastaje svake godine kako bi se, između ostalog, odredili zdravstveni prioriteti i odlučivalo o proračunskim pitanjima. Godišnji samit započeo je u ponedjeljak u Ženevi u online obliku uz negodovanja što je Tajvanu onemogućeno sudjelovanje.

Kina blokira sudjelovanje Tajvana od 2017. godine jer Peking taj otok smatra svojim teritorijem. Tajvanski ministar vanjskih poslova JosephWu i ministar zdravstva Chen Shih-chung izrazili su "duboko nezadovoljstvo" jer Tajvan nije pozvan kao promatrač unatoč širokoj globalnoj potpori G7 i globalnih zdravstvenih organizacija. Wu i Chen pozvali su WHO da "služi zdravlju i dobrobiti cijelog čovječanstva i da ne kapitulira pred političkim interesima određenog člana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prijepori o obaveznom cijepljenju vojske i policije u Srbiji

16:04 - Vojni sindikat Srbije (VSS) pozvao je u ponedjeljak sve pripadnike Vojske Srbije (VS) da se cijepe protiv koronavirusa i o tome odluče sami, ali je zatražio kaznenu i disciplinsku odgovornost načelnika Glavnog stožera (GŠ VS) zbog zapovijedi o obaveznom cijepljenju, za koju VSS drži da je protuustavna. "Izjavom da zapovijed o obaveznom cijepljenju pripadnika VS ostaje na snazi, general Milan Mojsilović pokazao da ne poštuje državu Srbiju i pripadnike VS, ali i instituciju pučkog pravobranitelja, zbog čega mora biti pozvan na kaznenu i disciplinsku odgovornost", istaknuto je u priopćenju Vojnog sindikata Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sindikat ističe da zapovijed ne može biti pravomoćna jer je izdana suprotno Ustavu, međunarodnim ugovorima i zakonu, te tvrdi da nitko nije dužan postupiti po toj zapovijedi, ali je od svih pripadnika zatražio da osobno donesu odluku i cijepe se protiv covida. Od predsjednika Republike kao zapovjednika vojske zatraženo je da "protuustavnu i protuzakonitu zapovijed o prisilnom cijepljenju zaposlenika u VS povuče iz pravnog prometa" i da se "stavi u zaštitu Ustava i osnovnih ljudskih prava pripadnika Vojske Srbije".

U međuvremenu se doznalo da je i ravnatelj srbijanske policije Vladimir Rebić prošlog petka izdao zapovijed o obaveznom cijepljenju policijskih djelatnika MUP-a Srbije, a zasad je reagirao samo predsjednik Pokreta Ljubav-Vera-Nada Nemanja Šarović, donedavni član Srpske radikalne stranke. Šarović je istaknuo kako ne postoji odluka o obaveznom imuniziranju stanovništva pa temeljem toga "ona ne može biti obavezna ni za policiju" jer je "nesumnjivo protuzakonita i protuustavna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je kampanju masovne imunizacije pokrenula 24. prosinca 2020. i dosad je upotrijebila ukupno 4.269.018 doza, a koristi četiri cjepiva - Pfiter/BionTech, AstraZeneca, Sputnjik V i Sinopharm. Po podacima ministarstva zdravlja, dosad je obje doze primilo 1.881.908 građana, što je ispod polovice punoljetnih u ukupnoj populaciji, pa stručnjaci inzistiraju da čim prije trebalo procijepiti više od 50 posto i poručuju da je "ključ imuniteta" među mladima, koje se iz dana u dana dodatno pozivaju na cijepljenje.

Srbija od petka uzastopce bilježi manje od 500 zaraženih, pada broj hospitaliziranih i u tijeku je postupno zatvaranje covid odjela u bolnicama. Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije potvrđen kod 709.939 osoba, a do nedjelje je službeno je prijavljeno 6.777 smrtnih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Grad Zagreb: 26

14:23 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 26. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 585 testiranja na SARS-CoV-2 i 26 nalaza je bilo pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Hrvatskoj su zabilježena 74 nova slučaja

14:05 - U posljednja 24 sata zabilježena su 74 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3263. Među njima je 1 211 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 26 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 354 060 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7929 preminulo, ukupno se oporavilo 342 868 osoba od toga 666 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 13 795 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do danas je ukupno testirana 1 973 701 osoba, od toga 2 704 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 23. svibnja utrošene su 1 582 821 doza cjepiva. Dosad je 1 181 255 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 401 566 primilo obje doze. Na dan 23. svibnja utrošeno je 1 529 doza cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dubrovačko-neretvanska županija: 1

13:13 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a oporavilo se devet osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Zaražena osoba je muškarac iz Dubrovnika kojem nije utvrđena epidemiološka veza. Oporavilo se devet osoba, od kojih tri iz Metkovića, dvije iz Blata te po jedna iz Dubrovnika, Korčule, Stona i Vele Luke. U posljednja 24 sata obrađeno je 76 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 72.569. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i na invazivnoj su ventilaciji. U samoizolaciji su 274 osobe. Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Božinović najavio popuštanje mjera

13:12 - Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović najavio je u ponedjeljak daljnje postupno popuštanje epidemioloških mjera, među ostalim, povećanje broja ljudi na okupljanjima na 100 te otvaranje zatvorenih dijelova restorana, moguće i koji dan prije 1. lipnja. Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i resornim ministrima u Banskim dvorima, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao da će, s obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju i povećani broj cijepljenih građana, novi set mjera "donijeti određena postupna popuštanja". Broj ljudi na okupljanjima povećat će se sa sadašnjih 25 na 100, očekuje se i otvaranje zatvorenih dijelova restorana, a na kulturnim događajima i u vjerskim objektima smanjiti će se potrebna kvadratura po osobi sa 7 na 4 četvornih metara, najavio je. Produžit će se i vrijeme rada ugostiteljskih objekata s 22 na 23 sata, te dopustiti sajmovi na otvorenom i gospodarske manifestacije na kojima se izlažu proizvodi, ali uz obvezu nošenja maski budući da se tamo obično okuplja veći broj ljudi, dodao je. „Mjere u restoranima bit će one koje su vrijedile ranije za unutarnje dijelove restorana, a kasnije, vezano za dogovore u EU oko digitalnih potvrda, moguće je uvođenje i novijih tehničkih rješenja”, pojasnio je Božinović. Pritom nije mogao reći hoće li se krajem lipnja ukinuti obveza nošenja maski kazavši da je stručno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatska kina u 2020. imala 70 posto manje posjetitelja

13:01 - Hrvatska kina zabilježila su u pandemijskoj, 2020. godini za 48 posto manji broj predstava u odnosu na prethodnu godinu, 70 posto manje posjetitelja i isto toliko manji ukupni bruto prihod, podaci su Državnog zavoda za statistiku RH. Zbog zatvaranja svih kulturno-obrazovnih institucija uslijed pandemije najveći broj kinematografa, čak njih 51 posto radilo je od sedam do deset mjeseci. Broj predstava bio je 99.106, a posjetitelja 1.503.306. Na razini svih županija vidi se znatan pad u broju predstava i posjetitelja, osim u Karlovačkoj županiji, u kojoj se pak broj predstava i posjetitelja povećao u odnosu na 2019., priopćeno je. U ljetnim kinima, kojih je u Hrvatskoj šest, primijećen je suprotan trend - ona su u odnosu na 2019. imala 108 posto više predstava te 53 posto više posjetitelja. Ljetna i putujuća kina imala su i najmanji pad prihoda, za 11 posto.


Brodsko-posavska županija: 1

12:43 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđen je samo 1 novi pozitivni nalaz osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 (potvrđen PCR uređajem). Zaražena osoba ima prebivalište na području općine Garčin. U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u Općoj bolnici Nova Gradiška (Ž – 1965.).


Šibensko-kninska županija: 2

12:42 - U protekla 24 sata Šibensko-kninska županija testirala je 16 uzoraka od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Preminula je jedna osoba. Trenutno su 62 aktivna slučaja, a hospitalizirano je 28 osoba. U samoizolaciji je njih 428.


Varaždinska županija: 15

12:41 - U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 150 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 79 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, 56 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu je smješteno 15 osoba. U jedinicama intenzivnog liječenja na respiratoru se nalazi 12, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba pozitivnih na COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 279 uzoraka. Aktivnih slučajeva je 305.


Splitsko-dalmatinska županija: 1

12:41 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 53 obrađena testa danas je 1 novooboljela osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita. Ukupno 878 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 52 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 73 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.


Krapinsko-zagorska županija: 3

12:40 - Na području Krapinsko – zagorske županije evidentirane su 3 nove osobe pozitivne na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Klanjec (1), Općina Marija Bistrica (1) i Općina Zlatar Bistrica (1). Oporavila se 21 osoba te trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko – zagorske županije iznosi 159. U samoizolaciji se nalazi 367 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 25 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima 3 osobe na respiratoru. Na COVID odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 7 osoba pozitivnih na koronavirus. Nisu preminule nove COVID pozitivne osobe.


Osječko-baranjska županija: 6

12:39 - U osječkom KBC-u u zadnja 24 sata obrađeno je 90 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus, a preminule su četiri osobe, izvijestio je u ponedjeljak osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite. Četiri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, a s područja Koške i Našica je po jedna osoba. Na bolničkom liječenju je 68 osoba. Njih 48 je u KBC-u, od kojih je osam na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici u Našicama hospitalizirano je 20 pacijenata. Preminule su četiri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 69 do 88 godina. Na području županije u samoizolaciji su 702 osobe.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Nataša Turić, izvijestila je na konferenciji za novinare kako su prošlog tjedna u Osječko-baranjskoj županiji procijepljene 12.772 osobe. „Cijepljenje se i dalje nastavlja na cijepnim punktovima, ali i pomoću mobilnih timova gdje su cjepitelji liječnici medicine rada i liječnici našeg Zavoda koji odlaze u gospodarske subjekte koji su iskazali interes za cijepljenje. Svi koji su i zainteresirani za cijepljenje, a nisu se cijepili, i dalje se mogu javiti svojim koordinatorima koji će onda kontaktirati naš Zavod, a mi ćemo i dalje izlaziti na teren", rekla je Turić.

Izvijestila je i da su djelatnici u osnovnim i srednjim školama te u predškolskim ustanovama do sada procijepljeni, s tim da se ovaj tjedan nastavlja cijepljenje zaposlenika Sveučilišta i studenata. Pozvala je sve koji se žele cijepiti da se prijave Zavodu. Policijski službenici proveli su sedam provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje mjera na graničnom prijelazu Erdut za stranog državljana koji je prekršio rok za tranzit od 12 sati. Obavili su i 109 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 150 nadzora u ugostiteljskim i drugim objektima i nisu utvrdili nepravilnosti.


Karlovačka županija: 3

12:38 - U Karlovačkoj županiji su u posljednja 24 sata otkrivena tri nova slučaja covida-19 i tri su podlegle toj bolesti, u Karlovcu muškarci u dobi od 74 i 75 godina i 84-godišnjakinja u Ogulinu, izvijestio je u ponedjeljak tamošnji Stožer civilne zaštite. Novooboljeli su iz Karlovca i Ogulina, a uz njih i njihove kontakte u toj je županiji sada 191 osoba pod mjerom samoizolacije. Na bolničkom liječenju na Covid odjelima trenutno se nalazi 39 osoba, a na respiratoru su četiri pacijenta. U Karlovačkoj županiji je od početka pandemije oboljelo 14.140 osoba, a umrle su 504.


Više od 300 tisuća umrlih s covidom-19 u Indiji

11:12 - Broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u Indiji premašio je u ponedjeljak 300 tisuća, a više umrlih od te zemlje imaju samo SAD i Brazil. Ministarstvo zdravstva zabilježilo je u posljednja 24 sata 4.454 smrtna slučaja povezana s koronavirusom te sada ukupna brojka iznosi 303.720. Zabilježeno je i 222.315 novih slučajeva, a od početka pandemije 26.75 milijuna u zemlji s oko 1, 35 milijardi stanovnika. Više je smrtnih slučajeva zabilježeno u SAD-u (589.893) i u Brazilu (449.068), dok je o broju zaraženih Indija druga nakon SAD-a, gdje je potvrđeno 33.1 milijun slučajeva. Stručnjaci navode da su stvarne brojke u Indiji možda značajno veće, zbog rjeđeg testiranja i ne uzimanja u obzir umrlih kod kuće, pogotovo u ruralnim područjima. U manje od mjesec dana zabilježeno je zadnjih 100 tisuća umrlih, u sklopu drugog vala zaraze, koji je započeo sredinom veljače. Nedavni slučajevi "crne gljivice" (mukomirkoza) kod pacijenata s covidom-19, pogoršavaju situaciju. Virolozi pripisuju brzo širenje pandemije zaraznijoj indijskoj varijanti virusa B1617 te nepridržavanju mjera. Epidemiolozi pak tvrde da će doći do trećeg vala, ako se ne ubrza cijepljenje. Međutim, mnoge savezne države žale se zbog nedovoljnih količina cjepiva.


Zagrebačka županija: 6

10:49 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo je šest osoba, a ozdravilo je njih 91, izvijestio je u ponedjeljak Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Od koronavirusa četiri osobe oboljele su u Velikoj Gorici te po jedna u Jastrebarskom i Svetom Ivanu Zelini. Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 29.878 osoba s koronavirusom, izliječene su 29.202 osobe, a 75 je umrlo. Trenutno je aktivan 601 slučaj.


Ličko-senjska županija: 1

10:39 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od covida-19, 6 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. Oboljela osoba je s područja Lovinca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe. Na covid-odjelu OB Gospić preminula je jedna muška osoba (1945.) s područja Gospića. Od covida-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno su oboljele 4553 osobe od čega je 50 aktivnih slučaja, 150 osoba je preminulo te su ukupno izliječene 4353 osobe. Na liječenju na covid-odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 27 osoba. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 46 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivne su 154 mjere samoizolacije. Provjerom je utvrđeno jedno kršenje izrečenih mjera.


Koprivničko-križevačka županija: 0

10:39 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva bolesti covid-19. Na području županije trenutno je aktivno 78 slučajeva bolesti covid-19, ozdravilo je 20 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 27 osoba. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest covid-19 je potvrđena kod 8033 osobe.


Psi brzo i pouzdano otkrivaju covid-19 i u asimptomatskim slučajevima

10:02 - Psi se mogu dresirati za otkrivanje više od 90 posto zaraza covidom-19, čak i kad su pacijenti asimptomatski, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, a njegovi autori nadaju se da bi se ovim načinom mogla zamijeniti potreba za karantenom putnika koji ulaze u druge zemlje. Koristeći svoj izvanredan njuh psi su i ranije dokazali da mogu nanjušiti bolesti poput raka, malarije ili epilepsije. Nekoliko prethodnih studija pokazalo je da uspijevaju otkriti i zaražene virusom SARS-CoVa-2. Znanstvenici s Londonskog fakulteta za infektivne bolesti i tropsku medicinu studijom su nastojali ustanoviti mogu li psi otkriti prepoznatljiv miris kemijskih spojeva povezanih s covid pozitivnim osobama koje ne pokazuju simptome bolesti.


Međimurska županija: 0

9:59 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 5 uzoraka PCR metodom, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 49 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 188. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 58.246 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 60 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpušten je 1 pacijent, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. Tijekom vikenda stigle su nove doze AstraZenece cjepiva te se cijepljenje bez prethodne najave nastavlja i ovaj tjedan. Građani koji neće biti pozvani na cijepljenje ovaj tjedan, a žele se cijepiti cjepivom AstraZenece, mogu doći svaki dan od 9 do 13 sati u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, a od 13 do 18 sati u suteren Županijske bolnice Čakovec.


Vukovarsko-srijemska županija: 2

9:59 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata su dvije nove pozitivne osobe na covid-19, od kojih je 0 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenom testu (2 osobe iz Vukovara). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12.201, od kojih je 11.805 izliječeno, a ukupno je preminulo 246 osoba. Trenutno su u županiji 52 osobe hospitalizirane zbog covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 45 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 66.695. U samoizolaciji na području županije je 399 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 3 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 1 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 10 nastavnika i 9 učenika. U samoizolaciji se nalazi 6 nastavnika i 191 učenik.


Zadarska županija: 2

9:44 - Na području Zadarske županije 2 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Novooboljele osobe izolaciju provode na području Općine Pakoštane. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 115 uzoraka, pod aktivnim nadzorom su 632 osobe, a od bolesti su se oporavile 44 osobe. U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je muškarac u dobi od 79 godina. Na svim COVID odjelima zadarske bolnice hospitalizirane su 33 osobe od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 7 pacijenata oboljelih od koronavirusa.


Primorsko-goranska županija: 7

9:32 - U Primorsko-goranskoj županiji je broj oboljelih od covida-19 pao na 628, jer je proteklog dana bilo sedam novooboljelih, a 91 osoba je ozdravila, te je jedna osoba umrla od te bolesti, javio je županijski Stožer civilne zaštite u ponedjeljak. Tijekom nedjelje je obrađeno 189 uzoraka biseva u hitnoći. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka je 51 oboljeli od covida-19, a šest pacijenata su na respiratoru.


Popuštanje mjera prije 1. lipnja?

9:28 - Ovoga tjedna Nacionalni stožer civilne zaštite predstaviti će popuštanje epidemioloških mjera, koje bi moglo stupiti na snagu i prije 1. lipnja, doznaje N1. Za danas je najavljen novi sastanak u 10:30 sati na kojemu će sudjelovati i predstavnici gospodarskog sektora. Trebalo bi doći do postupnog popuštanja mjera, povećanja broja ljudi na okupljanjima, kao što je više gostiju na svadbama te dozvoljavanja većeg broja ljudi na sprovodima. Razgovarat će se o tome da se produklji rad ugostiteljskih objekata do 23 sata. Očekuje se da će do kraja lipnja biti od 50 do 55 posto procijepljene populacije, jednom dozom.


Virovitičko-podravska županija: 3

9:16 - U Virovitičko-podravskoj županiji u posljednja 24 sata 50 je osoba testirano, a tri su pozitivne na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Oni dolaze s područja Lukača, Slatine i Voćina. Na bolničkom liječenju je ukupno 29 pacijenata, od čega je njih 28 u Općoj bolnici Virovitica, te jedna osoba u KBC-u Rebro.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 0

9:15 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 21 pacijent zaražen koronavirusom od kojih je njih 3 na respiratoru, a na opservaciji je 8 pacijenta. U posljednja 24 sata tri osobe preminule su s koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 307 osoba.


Istarska županija: 0

9:14 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 404 uzoraka briseva na COVID-19, svi su negativni. Izliječeno je 6 osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1461 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 40 osoba, a od toga se 4 osobe nalaze u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1933. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Neslužbeno, u Hrvatskoj je 74 novozaraženih

9:01 - Kako HRT neslužbeno doznaje, u posljednja 24 zabilježeno je 74 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Nastavlja padati i broj onih koji su u bolnicama, kao i najteže oboljelih na respiratoru. Idući tjedan stižu nam rekordne količine cjepiva.


Sisačko-moslavačka županija: 4

8:38 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan imamo četiri novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja grada Kutine i jednoj osobi s područja grada Popovače.


U Hrvatsku stiže najveća količina cjepiva do sada

8:23 - Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Iva Pem Novosel, rekla je jutros za N1 da idući tjedan u Hrvatsku stiže najveća količina cjepiva do sada. “Imamo najavljen dolazak čak 341.000 doza cjepiva, što je najviše do sada. Očekuje se 175.000 doza Pfizera, 118.000 AstraZenece, 32.000 cjepiva Moderne i 16.000 J&J cjepiva”, otkrila je.


Meksiko: Najniži dnevni broj smrtnih slučajeva u više od godinu dana

8:14 - Meksičko ministarstvo zdravstva zabilježilo je 50 novih smrtnih slučajeva uzorkovanih covidom-19 u nedjelju, što je, prema vladinim podacima, najniži dnevni porast zabilježen u više od godinu dana pandemije. Dnevni broj smrtnih slučajeva od covida-19 u Meksiku, koji je onaj ukupni doveo do 221.647, najmanji je od posljednjeg tjedna travnja 2020. godine. Slijedi ga i stalan pad broja dnevnih slučajeva zaraze tijekom posljednjih tjedana, kako raste uvođenje cjepiva. Iz Meksika su istaknuli da je stvarni broj smrtnih i slučajeva zaraze od koronavirusa vjerojatno znatno veći od službenog. Odvojeni vladini podaci sugeriraju da bi broj mrtvih mogao biti barem 60 posto veći od potvrđene brojke. Ministarstvo je u nedjelju izvijestilo i o 1.274 novih slučajeva zaraze covidom-19 pa je ukupan broj od početka pandemije 2.396.604. Unatoč optimističnim podacima, napori da se život vrati u normalu u dijelovima zemlje bili su neuspješni tijekom vikenda, a vlasti u državama Campeche i Nayarit rekle su da je "povratak učenika u škole obustavljen zbog porasta broja zaraza".


U malezijskih pacijenata otkriven novi koronavirus koji je na čovjeka prešao s psa

8:13 - Kad se covid-19 počeo širiti svijetom, profesor Gregory Gray s Instituta za globalno zdravlje sveučilišta Duke zadužio je svojeg doktoranda da u laboratoriju razvije test na koronavirus koji će obuhvatiti sve vrste i tako pridonijeti suzbijanju iduće pandemije. Zamisao je bila da se alat, kad njegova točnost bude verificirana, koristi za pretraživanje uzoraka ljudskih testova na koronavirus kako bi se otkrili znakovi ove vrste virusa koji su možda potekli od životinja. Gray i njegovi kolege ustanovili su da je pseći koronavirus bio prisutan u skupini djece primljene u malezijske bolnice zbog upale pluća još 2017. i 2018. godine.

Stručnjaci s Dukea smatraju da je njihovu bolest prouzročio virus koji je na njih prešao s pasa, premda to nisu uspjeli definitivno dokazati. No s obzirom na njegov genski sastav, malo je vjerojatno da taj pseći koronavirus trenutačno cirkulira među ljudima. "Mi zagovaramo širu primjenu testova koji obuhvaćaju sve vrste da bismo pronašli pet različitih virusnih porodica koje su, po našem mišljenju najproblematičnije za širenje epidemije među ljudima", rekao je Gray AFP-u. "Ključna je poruka da se ovakve stvari vjerojatno događaju posvuda u svijetu, dakle, gdje god su ljudi u intenzivnom i čestom kontaktu sa žvotinjama, no mi ih sve ne uspijevamo detektirati. Smatram da bismo takve pojave trebali proučavati, jer, uspijemo li ih otkriti dovoljno rano i ustanoviti na koji način ti virusi uspješno koriste čovjeka kao domaćina, moći ćemo ih eliminirati i prije nego što postanu pandemijski", smatra epidemiolog Gray.


Požeško-slavonska županija: 5

7:43 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 76 slučajeva zaraze koronavirusom, 66 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 150 osoba, a ukupno je testirano 44771 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 28 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih.


Bolnice u Osaki pod pritiskom velikog vala novih infekcija

7:00 - Bolnice u drugom po veličini japanskom gradu Osaki suočene su pod pritiskom velikog vala novih infekcija koronavirusa s nedostatkom kreveta, dok izmoreni liječnici upozoravaju na "kolaps sistema" i zagovaraju neodržavanje Olimpijskih igara ovog ljeta. Japanska zapadna regija u kojoj živi devet milijuna ljudi najteže je pogođena četvrtim valom pandemije te je u njoj u svibnju zabilježena trećina svih smrtnih slučajeva iako u ukupnom broju japanskog stanovništva čini tek sedam posto.

Brzina kojom je zdravstveni sustav u Osaki preplavljen ukazala je na izazove organiziranja velikog globalnog sportskog događaja za dva mjeseca, posebice u situaciji u kojoj je tek polovina japanskog zdravstvenog osoblja procijepljena dvjema dozama cjepiva. "Jednostavno rečeno, ovo je kolaps zdravstvenog sistema", rekao je ravnatelj sveučilišne bolnice Kindai u Osaki Yuji Tohda. Japan je izbjegao veliki broj infekcija koje su imale druge zemlje, ali je četvrti pandemijski val pogodio Osaku u kojoj je u tjednu do četvrtka zabilježeno 3849 novih slučajeva, što je porast za više od pet puta u odnosu na razdoblje prije tri mjeseca. Do četvrtka je u upotrebi bilo 96 posto bolničkih kreveta namijenjenih teško oboljelima, dok je od ožujka od covida-19 izvan bolnica umrlo 17 ljudi.

Ravnatelj Medicinske i farmaceutske sveučilišne bolnice (OMPUH) Toshiaki Minami rekao je da od nove varijante mogu teško oboljeti i mladi ljudi koji se potom teško oporavljaju, zaključivši da svi podjednako snose rizik. Glavna medicinska sestra upozorila je da je rad s kritično oboljelim pacijentima teško pogodio bolničko osoblje na intenzivnoj njezi koje joj kaže da su dosegnuli prelomnu točku. Na loše radne uvjete za medicinske sestre u lokalnim bolnicama ukazao je i sindikalac Yasunori Komatsu po čijim riječima sestre imaju nakupljenih i do 200 prekovremenih sati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo