ANA-MARIA ŠIMUNDIĆ / Ovo je dopis koji je ravnateljica KB Sveti Duh dobila u srpnju! Prvog je prokomentirala na konferenciji

Image
Foto: RTL

U intervjuu za Danas je rekla kako je odgovorna napraviti uvjete za rad, a odgovornost svih šefova odjela je da tamo sve funkcionira. 'Ako je bilo kaznenih djela onda je odgovornost individualna, ja ne mogu za to odgovarati', rekla je

18.5.2023.
20:22
RTL
VOYO logo

Ravnateljica KB Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić održala je konferenciju za medije u četvrtak navečer. Prije toga dala je intervju za Danas u kojem je prokomentirala tijela po podu mrtvačnice, ali i slučaj oca kojeg je mrtvog pronašla kći kraj aparata za kavu.

Tijekom konferencije prvo se osvrnula na dopis koji donosi i Danas, a iz kojeg proizlazi da je šef patologije 28. srpnja prošle godine upozorio ravnateljicu KB Sveti Duh na tijela u mrtvačnici koja moraju odlagati na pod kada ponestane mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je isti:

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"Krenula bih od dopisa. Dakle u ljeto prošle godine, zaprimila sam dopis djelatnika zavoda za patologiju. U tom dopisu se navode brojni problemi s kojima su se djelatnici suočavali, a s kojima do tada nisam bila upoznata. Odmah po zaprimanju tog dopisa, isti dan, sam sazvala sastanak na kojem su bili djelatnici Zavoda za patologiju, Šef tehničke službe i moja pravna služba. Razgovarali smo o svim problemima koji su me zabrinuli i nakon našeg razgovora smo otišli u mrtvačnicu i na svoje oči sam se htjela uvjeriti na tamošnju situaciju", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom trenutku u mrtvačnici našeg Zavoda za patologiju, nije bilo tijela pokojnika na podu i sve je izgledalo kao da se ništa neprihvatljivo i neobično događa u našoj mrtvačnici. Razgovarali smo kao tim i pokušali naći rješenja za probleme koje su moji djelatnici imali. Odmah sam naložila Šefu tehničke službe da riješi pitanje klimatizacije, što je on i učinio, isto tako da riješi pitanje odvoza bioptričkog materijala, za koji nisam znala da tamo postoji i zajedno smo razgovarali o tome kako riješiti problem kapaciteta hladnjaka u našoj mrtvačnici", dodaje.

"Ona ima samo 12 rashladnih uređaja i nije u nju moguće smjestiti dodatne uređaje. I došli smo do zaključka da je jedino moguće doguročno rješenje, proširenje mrtvačnice i nabava novih bokseva. Odmah smo pristupili izradili idejnog rješenja nove mrtvačnice, zatražili nabavu za nove boxeve i to uputili Gradu Zagrebu, i zamolili našeg vlasnika i osnivača da nam omogući financijska sredstva za taj projekt. Grad je to podržao, odobrio sredstva i u tijeku je projektiranje i uskoro kad to završi ići će i nabava radova za građenje", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od tog sedmog mjeseca, zahtijevala sam od Šefa patologije da me izvijesti ako ikada situacija bude takva da kapacitet naše mrtvačnice ne bude dovoljan. Od tada do sporne snimke koja se pojavila u medijima krajem travnja, nikada nisam bila izviještena od Šefa patologije da imamo problem i da se pokojnici smještaju na pod. Odmah sam zatražila njegovo očitovanje koji mi je rekao da: 'U četvrtom mjesecu nijedan dan nije bilo 11 preminulih osoba koje leže izvan rashladnih uređaja, a da bi nešto poduzeo u vezi navedenoga'.

Kad sam ga pitala je li se to ikada događalo u mom mandatu i zašto me nije obavijestio o tome, Šef patologije mi je rekao: 'Znam da se u mandatu gosp. ravnateljice povremeno događalo da u rashladnim uređajima nije bilo dovoljno mjesta, preostali pokojnici su smješteni, zamotani u plahtu na transportna kolica u mrtvačnici'. Još jednom ponavljam, znala sam za problem malog kapaciteta naše mrtvačnice, ali nikada nisam bila informirana o tome da imamo situaciju u kojoj u datom trenutku moramo tijela pokojnika staviti na pod", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANA-MARIJA ŠIMUNDIĆ /

Pogledajte cijeli intervju ravnateljice KB Sveti Duh za Danas: 'Moja odgovornost je upravljati bolnicom'

Image
ANA-MARIJA ŠIMUNDIĆ /

Pogledajte cijeli intervju ravnateljice KB Sveti Duh za Danas: 'Moja odgovornost je upravljati bolnicom'

Uslijedilo je pitanje o dopisu šefa patologije, na što je ravnateljica kazala da je u dopisu stajalo da imaju problema s kapacitetom, klimama i odlaganjem bioptičkog materijala.

"Došla sam, utvrdila da pokojnika nema na podu i shvatila da moram pristupiti rješavanju problema što sam i učinila. Krenuli smo u adaptaciju. Moje razumijevanje nije bilo da taj čas imamo akutni problem u što sam se i sama uvjerila", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da joj je bilo strašno što za probleme koji traju mjesecima saznaje tek u srpnju.

"Čim sam saznala, odmah sam pristupila rješavanju problema. Ja sam ravnateljica bolnice koja ima 1600 zaposlenika, imamo preko 20 klinika, zavoda, različitih službi. Ne može taj sustav funkcionirati tako da ja u neposrednom kontaktu sa svim segmentima djelatnosti budem upućena", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i kako odgovorni za svoje službe moraju odgovorno raditi svoj posao.

"Ovo nije jedini problem u bolnici, imamo jako puno problema, ali ja sam ovdje došla rješavati probleme", kaže ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je uslijedilo pitanje jesu li tijela namještena, na što je ravnateljica kazala: "Iskreno, ne mogu to znati, ali ako se to dogodilo, to je kazneno djelo. Zato smo i odmah prijavili policiji. Ako je pošiljatelj snimke rekao da se to dogodilo sredinom travnja, a ja sam istog časa zatražila očitovanja šefa patologije, a on mi je rekao da toga nije bilo. Moj zaključak je, ili se to nije dogodilo u travnju ili nekad prije, u covidu ili je netko to inscenirao. Ne bih insinuirala što se dogodilo, na policiji je da to rješava".

Upitana je i je li o problemu izvijestila Grad Zagreb: "Dostavila sam ključne podatke o nastaloj situaciji", kazala je ravnateljica i zaključila da gradonačelnik ima važnijeg posla od toga da sjedi s njom i priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo