presporo / 'Ovim tempom obnova Zagreba trajat će 270 godina': Gordana i njezina obitelji žive u 20-ak kvadrata nekadašnje drvarnice

Iz Ministarstva tek poručuju da vjeruju kako će novi Program mjera procese ubrzati

11.9.2021.
7:30
VOYO logo

Ovim tempom obnova Zagreba i okolice bit će gotova za 270 godina - kaže to ni više, ni manje nego šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Ponovio je da odluke iz ministarstva prema Fondu idu presporo, a ubrzaju se tek kad mediji pritisnu!

Iz ministarstva ne odgovaraju na prozivke i kažu da će se nakon primjene novog Programa mjera i izmjena Zakon obnova ubaciti u petu brzinu!.

Gordani i njezinoj obitelji ovih dvanestak kvadrata nekadašnje drvarnice dom je posljednjih godinu i pol, od kad je zagrebački potres njihovu kuću učinio nesigurnom za život.

"Teško je živjeti, ali smo se snašli. Privremeno snašli. Čekamo tu jadnu obnovu, ali nikako da krene. Borimo se", rekla je Gordana Kovačić iz Zagreba.

Jadnu obnovu, kako kaže Gordana, nisu dočekali, pa su odlučili krenuti sami, uz pomoć dobrih ljudi.

"Imamo donacijski arhitekta i na... za nadgledavanje, da nam napravi projekt da se preda za samoobnovu s time da nama sada treba financijska pomoć da bi krenuli sa radovima", kazala je Kovačić.

I ako ne dođe do drastičnih promjena u provedbi obnove, prikupit će pomoć i obnoviti kuću prije nego što to učini država. Zato prvi čovjek Fonda kaže da je potrebno napraviti pritisak da se stvari 20 puta ubrzaju. Pritisak na koga?

"Mi smo našli jaku znanstvenu korelaciju između naših medijskih pritisaka i povećanja efikasnosti u ministarstvu. Jer kako bi mogli drugačije objasniti ovakve valove (ustaje i pokazuje). Ovo je bio val godišnjica potresa. Onda imate val kad stvari splasnu i mi opet nismo javno djelovali. Tu opet počinjemo djelovat i na neki način ukazivati da bi stvari morale ići brže. Opet se broj akata i odluka koje dolaze u Fond povećava", izjavio je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kad će obnova? /

Tužan i razočaran Vanđelić: 'Možda sam trebao skočiti na stol, vikati, galamiti, okretati stolove da se stvari dogode'

Image
Kad će obnova? /

Tužan i razočaran Vanđelić: 'Možda sam trebao skočiti na stol, vikati, galamiti, okretati stolove da se stvari dogode'


Dakle, zapinje u Ministarstvu graditeljstva, kod ministra koji ovaj put nije želio komentirati Vanđelićevu prozivku. Iz Ministarstva tek poručuju da vjeruju kako će novi Program mjera procese ubrzati. Ipak, jučer na pitanje o vlastitoj odgovornosti Horvat kaže:

"Nije ovo pitanje osobne odgovornosti. Ovo je pitanje korištenja svih onih elemenata sustava koje danas imate na raspolaganju", rekao je ministar prostornoga uređenja Darko Horvat.

A ti sustavi se koriste tako da je u godinu dana, otkad je Zakon o obnovi izglasan, Fond potrošio više od 41 i pol milijun kuna, a od 12 997 zahtjeva doneseno je 300 rješenja, dakle, tek 2 cijela 3 posto. Vanđelić kaže ipak osjeća i osobnu odgovornost, ali i pritisak.

"I ja sam dio tog sistema. Možda sam trebao skočit na stol, vikat, galamit, ili ne znam, okretat stolove da se stvari dogode'', rekao je Vanđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je tko vrši pritisak.

''Joooj lista je dugačka. Ne bih htio o imenima", izjavio je Vanđelić.

Vanđelić tvrdi da od trećeg mjeseca primjene zakona ukazuje na to da je manjkav i neadekvatan. To su shvatili u Ministarstvu pa su najavili da će izmjene donijeti po hitnom postupku. Šef Fonda, pak, poručuje ako novi zakon stupi na snagu do Nove godine, bit će zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo