BONUSI, REGRESI... / Ovi hrvatski poslodavci tvrde da su svojim djelatnicima dizali plaće zbog inflacije, neki među njima i više puta!

Image
Foto: Shutterstock

U DM-u, primjerice, tvrde da su samo u ovoj poslovnoj godini u dva navrata povećali bruto plaće

18.9.2022.
19:20
Shutterstock
VOYO logo

Inflacija je žestoko udarila brojne građane po džepovima, što i ne čudi budući da se i u drugom ljetnom mjesecu zadržala se na visokoj dvoznamenkastoj brojci od 12,3 posto.

Vrijednost plaća itekako je pala, konstantna poskupljenja učinila su svoje, pa čak i oni radnici čiji su sindikati u kolektivnim pregovorima krajem prošle ili početkom ove godine uspjeli ispregovarati povećanja tvrde da su poskupljenja proizvoda i usluga, posebice hrane, već poništila taj rast, donosi Slobodna Dalmacija, koja je istražila kako su se pojedini poslodavci ponijeli u krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari Slobodne Dalmacije pitanja su uputili na adrese tvrtki različitih profila, a zanimalo ih je jesu li već tvrtke povećavale plaće svojim djelatnicima, misle li to učiniti, jesu li isplaćivali regrese, planiraju li božićnice, možda trinaestu plaću...

Image
'TO BI MOGLO DOLITI ULJE NA VATRU' /

Veselite se rastu plaća? Ugledni ekonomist se baš toga pribojava: 'Ne možemo imati plaće na razini Njemačke, a produktivnost na razini Turske'

Image
'TO BI MOGLO DOLITI ULJE NA VATRU' /

Veselite se rastu plaća? Ugledni ekonomist se baš toga pribojava: 'Ne možemo imati plaće na razini Njemačke, a produktivnost na razini Turske'

Neki su na upite odlučili ne odgovoriti, sakriti od javnosti kako izgleda njihovo poslovanje, a neki poslodavci su se i pohvalili da nisu ostali gluhi i slijepi na krizu koja nas pogađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo u nastavku odgovore do kojih je došla Slobodna Dalmacija.

Lidl

"Trgovački lanac Lidl Hrvatska je početkom ove poslovne godine povećao plaće svim svojim zaposlenicima, a osim redovitih godišnjih povećanja plaća i primanja, koja su iznadprosječna u branši, Lidlovi zaposlenici primaju i brojne dodatke na plaću i benefite, pa je tako samo u prošloj godini isplaćeno ukupno 8000 kuna kroz novčane nagrade, božićnicu i uskrsnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lidl također, za svoje radnike u trgovini i skladištu, isplaćuje i 13. plaću. Lidl je napomenuo i kako će, u kontekstu nepredvidivih tržišnih okolnosti, svojim zaposlenicima u trgovinama i skladištima te dijelu zaposlenika iz centralnih ureda uz plaću za srpanj, kolovoz i rujan isplatiti i dodatnih 1.500 kn neto".

CEMEX

"Plaće smo povećali 1. ožujka u našem redovitom godišnjem ciklusu povećanja plaća. O dodatnim povećanjima ili jednokratnim isplatama u ovoj godini još uvijek nemamo konačnu odluku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku ove godine plaće su povećane po modelu 2 posto fiksno, te 2 do 4 posto varijabilno ovisno o platnom razredu, s ciljem da se snažnije povećaju najniže plaće i time umanji utjecaj inflacije i poskupljenja na životni standard zaposlenika.

S ovim pristupom nastavljamo i u sljedećem ciklusu povećanja plaća te će se u obzir uzimati visoka stopa inflacije i ostali čimbenici koju utječu na standard naših zaposlenika. O tome u prvom kvartalu 2023. godine razgovaramo sa sindikatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o povećanjima plaća, treba naglasiti da imamo uspostavljen sustav upravljanja plaćama koji između ostalog podrazumijeva redovitu reviziju plaća te usklađivanje platnih razreda s tržištem.

Rezultat takvog sustava je da su kroz posljednjih pet godina naše plaće porasle prosječno oko 27 posto, a realno i preko 30 posto zbog uvođenja neoporezivih naknada poput naknade za prehranu", navela je Mirela Kotarac, direktorica ljudskih resursa i članica Uprave CEMEX-a Hrvatska navodeći kako je prosječna neto plaća njezine kompanije u kolovozu iznosila 10. 204 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome je dodala kako su brojna materijalna prava - božićnica, regres, dopunsko osiguranje, jubilarne nagrade, dar djeci, poklon bon i naknade za novorođeno dijete dio Kolektivnog ugovora kojim su neka od njih proširena u odnosu na prethodnu.

"Primjerice, povećao se ukupni iznos regresa za godišnji odmor i božićnice, kao i visina naknade za novorođeno dijete, a trudnicama se osigurava pravo na slobodni radni dan mjesečno za obavljanje prenatalnih pregleda. Sva prava iz Kolektivnog ugovora se poštuju i od njih ne odustajemo", dodala je Kotarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U CEMEX-u kažu kako ne isplaćuju 13. plaću nego godišnji bonus svim zaposlenicima, a izračun i visina ovise o ukupnom financijskom rezultatu tvrtke te individualnoj ocjeni zaposlenika.

Bornfight

"U našoj tvrtki u proteklih godinu dana plaće su povećane u više navrata, ne samo zbog inflacije, već i zbog redovitih povećanja koje provodimo te zbog dobrih poslovnih rezultata. Prosječna neto plaća u Bornfightu sada iznosi 15.917 kn te je za 35 posto veća u odnosu na prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle u zadnjih godinu dana plaće su našim zaposlenicima prosječno narasle za 35 posto", rekao je Tomislav Grubišić, direktor IT tvrtke Bornfight i dodao.

"Osim sad već redovitog povećanja plaća na IT tržištu, ove godine inflacija je bila dodatni aspekt koji smo također htjeli obuhvatiti te smo nedavno uveli još jedno dodatno povećanje plaće svim našim zaposlenicima. U preostalom dijelu godine slijedi nam još jedna prilagodba rangova plaća za sve pozicije koju ćemo izvršiti nakon što dobijemo kvartalne rezultate istraživanja naše platforme TABU.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bornfightu svake godine, dodatno na redovite plaće, isplaćuju zaposlenicima maksimalni iznos od 3.000 kn za koje je država omogućila neoporezivu isplatu po osnovi prigodne nagrade. Spomenuta svota je raspodijeljena na način da uskrsnica iznosi 500 kn, kolovoški regres je također 500 kn, a božićnica iznosi 2000 kn.

Pliva

"Budući da je Plivinim Pravilnikom o zaradama zaposlenika definirano da se podaci o plaćama zaposlenika smatraju povjerljivim informacijama, nažalost, nismo u mogućnosti komentirati iznose plaća zaposlenika", rekla je Tamara Sušanj Šulentić, viša direktorica Komunikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, tome je dodala i ovo:

"Pliva kontinuirano prati trendove na tržištu rada te gospodarska kretanja s namjerom da i kroz taj vid učinimo zaposlenike zadovoljnim i motiviranim. Temeljem usporedbi plaća i benefita, izrađuju se analize i predlažu mjere kojima svojim zaposlenicima nudimo konkurentne uvjete i adekvatno pozicioniranje na tržištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim isplate stimulativnih bonusa vezanih uz ostvarenje ciljeva zaposlenika početkom svake godine prilikom godišnjih korekcija plaća vodimo računa o gospodarskim kretanjima te uzimamo u obzir i promjene troškova života. Također sukladno važećem Kolektivnom ugovoru naši zaposlenici uoči božićnih i novogodišnjih blagdana dobivaju božićnicu u iznosu od 2.500 kuna te im se isplaćuje jednokratni dodatak na plaću (regres) za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 1.700 kuna."

Valamar

"Unatoč krizi, Valamar je proteklih godina znatno podigao plaće i nagrade za sve djelatnike, a u 2022. godini za povećanje plaća i programe nagrađivanja izdvojeno je ukupno 15 milijuna eura", naglasili su u najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valamar je u 2022. godini podigao plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama. Plaće za stručna zanimanja uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare u Valamaru porasle su u prosjeku za 14 posto, te su njihova primanja ove sezone iznosila mjesečno od 1.000 do 1.600 eura neto.

Povećalo se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih na mjesečni iznos od 750 do 1.100 eura neto", rekli su u toj hotelskoj grupaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valamar je s plaćom za mjesec srpanj isplatio i nagradu za sezonu u neto iznosu od 200 eura, odnosno 1.500 kuna svim stalnim djelatnicima i djelatnicima s ugovorom na godinu dana, a 100 eura ili 750 kuna neto primili su sezonci i stalni sezonci.

Osim toga, Valamar je nagradio i djelatnike koji se ističu svojim radom i rezultatima mjesečnim nagradama u iznosu do 1.000 kuna neto u sklopu programa Start Up te će nastaviti provoditi programe nagrađivanja u skladu s realizacijom i poslovnim rezultatima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski telekom

"HT svojim zaposlenicima nudi konkurentnu plaću i dodatna varijabilna primanja i bonuse na temelju radnog učinka. Svojim zaposlenicima HT osigurava i brojna dodatna prava poput regresa, božićnice, bona za Uskrs, dara za djecu i niz ostalih materijalnih prava.

Iznos regresa koji HT isplaćuje svojim zaposlenicima je 1.250 kuna, a u istom iznosu se isplaćuje i božićnica. Od 1. siječnja 2023. godine će iznos od 2.500 kuna koji se isplaćuje na ime božićnice i regresa biti povećan na 3000 kuna", rekli su u nacionalnom mobilnom operateru i istaknuli kako će, respektirajući inflaciju i porast troškova života, kompanija od početka iduće godine svojim zaposlenicima isplaćivati mjesečni dodatak od 416 kuna neto (u nekim dijelovima kompanije isplata je već započela), čime će zaposlenici ostvariti 5.000,00 kuna neto godišnjeg dodatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. listopada predviđen je i mjesečni dodatak od 500 kuna bruto svim zaposlenicima, uz mogućnost da svaki zaposlenik umjesto isplate dodatka odabere uplatu ovog iznosa u HT mirovinski fond ili korištenje neke druge pogodnosti.

"Navedena povećanja primanja svih zaposlenika, zajedno sa sredstvima uloženim u karijerni put, predstavljaju investiciju od preko 70 milijuna kuna te izravno utječu na veća mjesečna neto primanja svih zaposlenika koja se u prosjeku povećavaju za 9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, prosječna mjesečna primanja svakog zaposlenika bi na ovaj način bila minimalno 700 kuna neto viša", stoji u odgovoru Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma uz podatak kako prosječna neto plaća u HT-u iznosi 9.383 kune.

Atlantic grupa

"Nagrađivanje i briga za zaposlenika općenito u stalnom su fokusu Atlantic Grupe pa tako kontinuirano razvijamo stimulativne kompenzacijske modele. Inflatorni pritisci su u tom smislu zahtijevali dodatnu investiciju te smo u zadnjem kvartalu 2021. za dio zaposlenika na koje se najviše odrazilo povećanje troškova (20 posto naših zaposlenika) osigurali povišice plaća, pri čemu je prosječno povećanje iznosilo 10 posto, dok je u prvoj polovici 2022. godine 50 posto zaposlenika dobilo povišice plaća, prosječno gledajući za 13 posto", rečeno je u odgovoru Gabrijele Kasapović, direktorice Korporativnih komunikacija Atlantic Grupe.

"Uz povećanja osnovnih plaća, osigurali smo dodatni budžet po poslovnim jedinicama za korekcije varijabilnog dijela plaća, a koji je direktno vezan za ostvarenja poslovnih rezultata, te kontinuirano isplaćujemo maksimalna moguća materijalna davanja i naknade.

Naravno, nastavljamo i dalje pratiti kretanja tržišta rada i gospodarsko okruženje generalno, kako bismo osigurali kontinuitet poslovanja i održali konkurentnost poslodavca, kažu u Atlantic Grupi.

Prosječna neto naknada isplaćena u kolovozu 2022. u svim njezinim društvima na hrvatskom tržištu, kada se isključe primanja članova Uprave, iznosi 10.110 kuna.

Atlantic Grupa je u 2022. isplatila i regres u iznosu od 1500 kuna, a na kraju godine planira isplatu prigodnih nagrada/božićnice, čiji će iznos ovisiti primarno o ostvarenju poslovnih rezultata".

Podravka

"Podravka je svojim zaposlenicima u manje od godinu dana u dva navrata povećavala plaće. Time je njihova prosječna plaća porasla za 14 posto, što je više od prosjeka Hrvatske. Konkretno, navedena povećanja primanja rezultirala su pojedinačnim porastima između 980 i 1.415 kuna, odnosno, prosječno između 18 i 33 posto.

U uvjetima rastuće inflacije, prosječna neto plaća Podravkinih zaposlenika u lipnju 2022. bila je 14 posto viša u odnosu na isti mjesec 2021., što je više od prosjeka Hrvatske koji je iznosio 8,2 posto", navode u Podravki d. d.

"Isto tako, u skladu s Kolektivnim ugovorom Grupe Podravka i Sporazumom sa sindikatima, zaposlenicima Podravke pripada pravo na jednokratni dodatak na plaću, odnosno regres, u iznosu od 100 kuna neto po danu godišnjeg odmora na koji zaposlenik ima pravo u kalendarskoj godini", poručili su iz vodeće hrvatske prehrambene kompanije.

DM Hrvatska 

"Uz prosječnu plaću u prodavaonicama dm-a koja je u protekloj poslovnoj godini (1. listopada 2020. – 30. rujna 2021.) iznosila 10.787,52 kune, djelatnicima omogućujemo brojne prilike za profesionalno usavršavanje i razvoj."

"U dm-u uvijek nastojimo odgovoriti na potrebe djelatnika i pružiti im podršku. Kako bismo ublažili posljedice rasta cijena tijekom ove poslovne godine u dva navrata povećali smo bruto plaće - u siječnju 2022. za 3,5 posto te u lipnju za dodatnih 4,5 posto.

Također, u prosincu 2021. i u lipnju 2022. djelatnike smo za njihov trud i doprinos nagradili dvjema stimulacijama u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika", odgovorila je Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo