U velikim i malim trgovina, kupci koji krenu u potragu za šećerom često završe praznih ruku. Jedni trgovci ne žele prodavati šećer po cijenama gdje nemaju zarade, a drugi ga ne mogu ni nabaviti. S toga, tko god vidi šećer kupuje ga svaki slučaj.
"Ne znam zakaj to ljudi kupuju u tolikim količinama. Stvarno ne znam, je l' vino rade ili kaj? Nemam pojma", kaže jedna sugovornica za RTL, dok druga dodaje:
"Ne radim neke velike zalihe, tako da ono. Normalno kupujem, kao i uvijek. Ništa pretjerano."
Čim se spomene šećer sve oči se upiru u jedinu preostalu hrvatsku šećeranu, u Županji. U njoj je bila i ministrica poljoprivrede koja uvjerava da nema razloga za brigu.
"Što se tiče problematike dostupne količine šećera ona u ovom trenutku po svim našim podacima nije upitna. Nestašica ne bi trebalo biti."
Iz šećerane poručuju da su očekivali 700 000 tona šećerne repe. Zbog suše, bit će je 25 posto manje. No i dalje će ga biti dovoljno za hrvatske potrebe.
Vjerovali da će doći na ograničenja
"Ono što je sad trenutno glavni problem na tim policama je to godišnje doba u kojem se nalazimo. Znači svi vinari, proizvođači rakije, džemova, to su ti ljudi koji u kolicima nose 15-20 kilograma šećera", kazao je Željko Zadro iz Uprave Hrvatske industrije šećera
"Ljudi su već unaprijed vjerovali da će doći na ograničenja kao što se i dogodilo, na 5 kila da mogu kupovati pa su neki napravili zalihe, a koji nisu idu po tri puta po 5 kila" kaže vinar Mirko Pofuk.
A nekad se zna dogoditi da se šećera doda malo više da se poveća količina vina.
No ove jeseni za to nema potrebe jer grožđe u sebi ima više sladora što je samo po sebi garancija da će vino i bez šećera biti dovoljno jako, a po količini će ga ionako biti dovoljno.