'OVDJE JE RATNO STANJE, VANI JE SLOBODA': / Završena je priprema Covid odjela u KB-u Dubrava, čeka se dolazak pacijenata

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSEL

U KB-u Dubrava završena je priprema Covid odjela: 'Ovdje je ratno stanje, a vani je sloboda'

22.10.2020.
21:56
Zeljko Lukunic/PIXSEL
VOYO logo

Nakon što je jutros zatvoren hitni prijam kliničke bolnice u Dubravi, hitni pacijenti preusmjeravat će se u druge zagrebačke bolnice. "Ovdje je ratno stanje, a vani je sloboda" poručili su djelatnici KB Dubrava, tijekom posljednjih priprema za Covid odjel, javlja HRT.

Profesor Ivica Lukšić, dr. med., koordinator bolničkog liječenja bolesti COVID-19 u KB-u Dubrava rekao je da je priprema završena te da je taj dio za 110 pacijenata potpuno u funkciji. "Pacijenti još nisu stigli, ali s obzirom na dinamiku posljednjih dana, očekujemo ih od sutra ujutro. U ovom trenutku u KB Dubrava je 270 osiguranih kreveta za Covid bolesnika, tu je i šatorsko naselje od 220 ali za nužnu upotrebu, jer smatramo da je bolja njega u fiksnom objektu, rekao je Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U ZAGREBU IDUĆIH DANA MOŽEMO OČEKIVATI VIŠE OD 1000 POZITIVNIH DNEVNO: /

Medicinska sestra objasnila zašto je situacija takva

Image
U ZAGREBU IDUĆIH DANA MOŽEMO OČEKIVATI VIŠE OD 1000 POZITIVNIH DNEVNO: /

Medicinska sestra objasnila zašto je situacija takva

Nova faza

"Radi se i dalje, ali reducirana djelatnost poliklinička djelatnost i elektivni program operacija koje su naručene od prije za ne-Covid bolesnike. Kod ministra je dogovoreno da se u druge bolnice preusmjere pacijenti koji će trebati hitnu medicinsku skrb, a mi ćemo, prihvatiti Covid bolesnike iz tih bolnica", kaže te dodaje da se ulazi u novu fazu jesenskog ciklusa, u kojem je proboj i među zdravstvenim osobljem, te da je cijeli sustav mobiliziran.

Osim što je povećan broj bolesnika, smanjen je broj zdravstvenog osoblja koje može pružiti skrb. "Mi smo osnovani kao 'backup' infektivnoj Klinici i uz dobru suradnju s prof. Markotić i njezinim timom, oni će nam i sutra pomoći s troje kolega infektologa koji će doći u Dubravu, a u planu je preraspodjela i drugih, posebice anesteziologa koji će doći iz drugih bolnica po potrebi za liječenje Covid bolesnika", kaže Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mobiliziran cijeli sustav

Dodaje da je cijeli sustav mobiliziran i da se trude da se teret krize raspodjeli na najoptimalniji način. "Itekako je važna njega bolesnika, ali je zbog zaštitne opreme i posebnog režima rada potreban veliki broj zdravih sestara i tehničara koji mogu pružiti njegu. Jedan dio ljudi je već prilično iscrpljen, ali učinit će sve da se pomogne s djelatnicima iz drugih ustanova."

Dok su na početku pandemije bili hospitalizirani i oni s lakšim simptomima, pa i asimptomatski, danas su, ističe, srednje teški i teški bolesnici koji zahtijevaju i intenzivno liječenje. "Ovaj problem možemo riješiti samo kao društvo u cjelini. Mislim da je vrijeme da se fokus s koronavirusa pomakne na zdravstveni sustav. Dakle, rješavajući zbrinjavajući Covid bolesnika, mi rješavamo problem zbrinjavanja svih bolesnika. I održavamo funkcionalnost zdravstvenog sustava u cjelini", zaključuje Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo