PROMJENA STAVA / Ovako je ministar financija govorio o prirezu prije tri godine, a sad bi ga ukinuo: Je li u pravu znanstvenik Primorac ili ministar?

U radu Primorac ističe da česte promjene poreznog sustava uzrokuju nestabilnost i neizvjesnost

10.5.2023.
22:34
VOYO logo

Svi žele veće plaće, a Vlada ih i najavljuje od 1. siječnja. Opcija kojom bi se do njih došlo je ukidanje prireza, ali bi ona mogla djelovati pogubno za lokalne proračune.

To kao mantru ponavljaju gradonačelnici uoči reforme čije detalje premijer najavljuje za idući tjedan. Ipak, ne misle samo oni tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVI IZRAČUNI /

Vlada razmišlja o ukidanju prireza, a evo koliko bi nam se u tom slučaju povećale plaće od 1. siječnja

Image
PRVI IZRAČUNI /

Vlada razmišlja o ukidanju prireza, a evo koliko bi nam se u tom slučaju povećale plaće od 1. siječnja

Autor rada onaj koji ukidanje prireza sada i najavljuje

RTL Danas je u posjedu znanstvenog rada koji promovira tu tezu, a autor je čovjek koji ukidanje prireza sada i najavljuje - ministar financija, Marko Primorac.

"Bez preciznih analiza te jasnih, transparentnih i učinkovitih mjera kojima će se jedinicama lokalne samouprave dugoročno kompenzirati gubitak fiskalnog kapaciteta, daljnje porezno rasterećenje dohotka moglo bi znatno narušiti financijsku stabilnost pojedinih lokalnih jedinica, a posljedično i lokalnog javnog sektora u cjelini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta rečenica objavljena je u radu "Analiza utjecaja promjene propisa na porezne prihode" iz 2020. godine.

Poslao sam sebi posebnu poruku

Što znači da znanstvenik Primorac ministru Primorcu poručuje - ne diraj prirez bez kompenzacije gubitaka. Znači li to da bi sam sebe srušio na ispitu, iz Banskih dvora nisu htjeli komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom radu Primorac ističe da česte promjene poreznog sustava uzrokuju nestabilnost i neizvjesnost. A ako se promjene ipak uvode te promjene bi trebale biti u što većoj mjeri planirane, unaprijed poznate ili po mogućnosti utvrđene transparentnim i jasnim te javno objavljenim formulama.

'Ovdje je u pravu znanstvenik Primorac'

I splitski gradonačelnik se slaže s time, ali reforma čiji dijelovi izlaze u medijima umjesto službenim kanalima nije transparentna i jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovdje u pravu Primorac znanstvenik, ali još nije kasno da Primorac ministar posluša Primorca znanstvenika", kaže Ivica Puljak.

Studiju je naručila bivša zagrebačka vlast, a aktualna je danas nije htjela komentirati. No, da grad može i bez prireza dokazuje čelnik jedne od 250 jedinica bez prireza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše ovisnost o prirezu je u gradovima koji imaju ogromnu administraciju. Dakle, riješite administraciju i svoje troškove, onda možete i bez prireza", kaže Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo