PRIMJER SVIMA /

Ovaj gradić na sjeveru najuspješniji je u Hrvatskoj: U pet godina napravljeno više od 40 projekata!

'Nastojimo proširiti turističku ponudu i promovirati domaće proizvođače vina i gastronmije'

7.8.2019.
7:10
VOYO logo

Dok država tek hvata korak s izvlačenjem novca iz EU fondova, neki gradovi u Hrvatskoj izvlače milijune i to godinama. Prema najnovijim podacima portala gradonačelnik.hr, gradovi su prošle godine ugovorili 10 puta više projekata nego 2015. godine.

Rekorderi 2018. su grad Komiža, gdje su izvukli 2506 kuna po stanovniku, zatim Pleternica s 1222, Lipik sa 1157, pa Opuzen S 1117. Između 500 i tisuću kuna EU novca izvukli su Grubišno polje, Nin, Otok kod Vinkovaca, Pazin, Hvari i Prelog na kraju top 10 najuspješnijih u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A otkako smo u Europskoj uniji, najuspješniji je Ludbreg. Taj gradić na sjeveru Hrvatske uspio je u posljednjih pet godina povući više od 550 kuna po glavi stanovnika godišnje. Kako su to uspjeli i što je izgradio eu novac u samom centru svijeta istražila je naša reporterka Zorana Čičak.

Nekad odlagalište otpada, danas zelena površina i dječje igralište. U sanaciju odlagališta i izgradnju reciklažnog dvorišta grad Ludbreg uložio je oko 40 milijuna kuna europskog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stotine tona otpada je propisno zbrinuti i zapakirano za budućnost i ne predstavljaju opasnost za podzemne vode niti za onečišćenje zraka i taj projekt su naši sugrađani posebno dobro primili. To je jedan od najuspješnijih projekata", rekao je Dubravko Bilić (SDP), gradonačelnik Ludbrega.

U pet godina napravili su više od 40 projekata i nastavljaju punom parom. Ovdje će niknuti i projekt vrijedan 18 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji arheološkog parka odnosno rekinstrukciji antičkih termi i izgradnji muzeja, a ovaj projekt koji bi trebao dodatno obogatiti turističku ponudu grada Ludbrega trebao bi biti gotov za godinu dana.

Najviše su uložili u ekologiju i zaštitu okoliša, a sve više projekata bavi se razvojem turizma.

"Nama je zapravo cilj pretvoriti Ludbreg u cijelogodišnju turističku destinaciju. Industrija je jako razvijena, ali trebamo osigurati našim sugrađanima mogućnost bavljenja turizmom", kaže Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni izleti, biciklističke ture i vinski maratoni samo su dio takvih projekata.

"Nastojimo proširiti turističku ponudu i promovirati domaće proizvođače vina i gastronmije. Ovo je ovdje vinski projekt koji smo u sklopu tog projekta uredili i to je početna točka ali i središte gdje promoviramo lokalne proizvođače", pojašnjava Nikolina Nemec, administratorica projekta "Zeleno želimo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novcem iz europskih fonodova obnovljen je i vrtić,uređene prometnice i javna rasvjeta- u centru svijeta su ponosni. Planova u Ludbregu ima još - širokopojasni internet i izgradnja kanalizacijskog sustava s pročistačem otpadnih voda u vrijednosti od 350 milijuna kuna samo je jedan od njih...

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo