OVAJ GRAD SIROMAŠNIMA BRIŠE CJELOKUPNI DUG: / Postoji nekoliko uvjeta, a jedan je da ne smijete imati vozilo skuplje od 10.000 kn

Image
Foto: Thinkstock

Zadar će otpisati socijalno ugroženim građanima cjelokupne dugove, neovisno o tome koliko su veliki

21.9.2018.
18:06
Thinkstock
VOYO logo

Grad Zadar će zbog dugova provesti ovrhe nad 849 građana, međutim u slučaju socijalno ugroženih osoba otpisat će im cjelokupne dugove, izvještava 24sata čiji su novinar došli do tih informacija uvidom u Finin očevidnik. Potvrdio im je to i Ivan Mijolović, pročelnik Upravnog odjela za financije u Zadru.

Stoga, za razliku od Zadra koji će onim najpotrebitijima otpisati cjelokupni iznos duga, neovisno o tome koliko je velik, uz uvjet da je riječ o osobama koje primaju socijalnu pomoć, nemaju drugu nekretninu ili skuplji auto, većina drugih gradova postavila je gornju granicu za otpis dugova svojim građanima koji su u dugotrajnim blokadama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriteriji za otpis dugova su da se radi o onima koji primaju socijalnu pomoć. Postoji i materijalni kriterij po kojem pojedinci smiju imati nekretninu u kojoj žive, ali ne i drugu nekretninu. Smiju imati i auto, ali koji nije skuplji od tri proračunske osnovice po članu obitelji", rekao je Mijolović za 24 sata.

S obzirom da je proračunska osnovica 3326 kuna, osoba koja živi sama smije imati automobil koji vrijedi nešto manje od 10.000 kn,a za svakog člana obitelji više, auto smije vrijediti još toliko. Vrijednost automobila procijenit će prema listi vrijednosti automobila po kojoj se ravna Carinska uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Zadra morat će sami podnijeti zahtjev za otpisivanjem dugova, a to je već učinilo tek nekoliko građana.

U Zagrebu će se automatski otpisivati dugovi do 10.000 kuna onima koji su pod ovrhom

Za razliku od Zadra, u Zagrebu će Zagrebački holding automatski otpisivati dugove onima koji su pod ovrhom zbog neplaćenih računa Čistoće, Vodoopskrbe, odvodnje i Gradske plinare, ali do 10.000 kuna glavnice i troškova, kao i pripadajuće kamate na taj iznos. U slučaju da je dug veći od 10.000 kuna, otpisat će se do tog iznosa. Obavijest o otpisu poslat će u roku od 60 dana od otpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24sata doznaje da su se mnogi gradovi odlučili za otpise, ali do različitih iznosa i s različitim kriterijima. Primjerice, u Splitu dužnik ne smije imati nekretninu, u nekim gradovima otpis se događa po automatizmu kao u Slavonsko Brodu i Zagrebu, a u nekim je nužno podnijeti zahtjev za otpisom. Rokovi za podnošenje zahtjeva se također razlikuju. Obično je rok 30 dana od odluke grada o otpisu, ali je potrebno provjeriti na internetskim stranicama grada.

Otpisu dugova pridružili su se i neki teleoperateri

Uz uvjet da osoba prima socijalnu pomoć, teleoperateri HT i Iskon oprostit će 2500 kuna glavnice i troškove te pripadajuće kamate. Tele 2 neće otpisivati dugove, a u Optimi tek razmatraju mogućnost. Iz Vipneta su rekli kako su već 2015. otpisali 4,3 milijuna kuna dugova, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo