OVA OBEĆANJA TREBALA BI SPRIJEČITI IZUMIRANJE HRVATSKE? / 'Klizno radno vrijeme, rad od kuće, takozvane 'obiteljske kartice'...

Image

Plenković i Grabar-Kitarović također su naglasili kako žele uskladiti roditeljstvo i poslovni život kroz uvođenje fleksibilnijeg radnog vremena,

2.7.2018.
17:10
VOYO logo

Danas je održana sjednica Vijeća za demografsku revitaliuzaciju, a nakon nje premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica Nada Murganić održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili svojevrsni plan obnove.

Predsjednica je kazala kako je cilj njenog tima postaviti okvire za sveobuhvatni akcijski plan demografske revitalizacije koja će obuhvatiti i promjenu stanja u državi, a podsjetila je i na negativni prirast vezan za pad stope fertiliteta, ali i odlazak brojnih građana u inozemstvo. Plenković se složio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

02.07.2018., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je 5. sjednica Vijeca za demografsku revitalizaciju. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kompleksan zadatak

'Pitanje demografske slike Hrvatske u fokusu je javnosti već poprilično dugo. Dijelovi zemlje nam ostaju bez ljudi i ta činjenica je vidljiva', rekao je premijer te dodao da je demografska revitalizacija najkompleksniji zadatak s kojima se njegova Vlada suočava, prenosi Večernji.

'Na nama je, istaknuo je, da mlade ljude u Hrvatskoj angažiramo i damo im nadu, da iseljenike ponovno privučemo natrag te da Hrvate druge ili treće generacije inspiriramo da ulažu i vrate se u svoju djedovinu. Rješenja ne leže u pojedinim mjerama nego u njihovom kumulativnom djelovanju koje sinergijom stvaraju pozitivno ozračje za demografsku obnovu, a za mijenjanje ozračja potrebna je financijska stabilnost i gospodarski rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fleksibilni oblici rada bez gubitka dohotka

Izjavio je kako će buduće mjere biti usmjerene na jednakost prilika za žene i muškarce na tržištu rada, uvođenje fleksibilnijih oblika rada koji će obiteljima omogućiti bolji odnos poslovnog i privatnog života, a da pritom ne gube dio dohotka. Radit će se i na kreiranju socijalnih mjera usmjerenih na obitelji s niskim prijateljima, dodao je.

'Te obitelji moraju biti pod posebnom zaštitom države. Moramo nastaviti s radom olakšavanja stambenog pitanja i smanjenja troškova vezanih uz podizanje djece što uključuje porezne olakšice, delimitiranje drugih šest mjeseci porodiljnog, klizno radno vrijeme vrtića, cjelodnevni boravak i ljetne programe za djecu osnovno-školskog uzrasta i reguliranje tržište dadilja. Trebamo pridati veću važnost reguliranju rada nedjeljom. Od izuzetne je važnosti uvesti poštene plaće za rad nedjeljom i blagdanom što će imati izravan učinak na desetke tisuća žena u fertilnoj dobi zaposlenih primjerice u trgovini', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i daljnji napredak zaštite trudnica na radnom mjestu 'kako bi se buduće majke osjećale zaštićeno i ponukano na majčinstvo'.

Image

02.07.2018., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je 5. sjednica Vijeca za demografsku revitalizaciju. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Regulacija rada nedjeljom

'Bilo je govora i o regulaciji rada nedjeljom, a vlada će najesen krenuti s novim valom subvencioniranih kredita. Razmatra se i uvođenje takozvanih 'obiteljskih kartica' koje će obiteljima omogućiti povoljnije usluge', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i Grabar-Kitarović također su naglasili kako žele uskladiti roditeljstvo i poslovni život kroz uvođenje fleksibilnijeg radnog vremena, osobito izmjenama Zakona o radu i zdravstvenom osiguranju. 'Tu želimo da se omogući čuvanje trudnoće uz punu plaću, uređivanje prava za vrijeme procesa potpomognute oplodnje, sufinanciranje potpomognute oplodnje, zaštita postojećeg radnog mjesta nakon povratka s porodiljinog, zaštita prava ravnopravnog napredovanja i plaće u periodu za žene koje se odluče na majčinstvo', rekao je Plenković.

Klizno radno vrijeme

Planira se i uvođenje kliznog radnog vremena te rad na daljinu, odnosno od kuće i svim javnim i državnim institucijama na radnim mjestima koja su za to pogodna. 'Želimo uvođenje fleksibilnijih oblika rada, a trebamo pridati i veću važnost reguliranja rada nedjeljom. Želimo smanjiti troškove roditelja za njegu i skrb djeteta. Značajno smo povećali potpore za rođenje djeteta. Nova porezna reforma također će imati na umu kako se može uklopiti u našu demografsku politiku', rekao je Plenković te dodao kako je ključan nastavak reforme obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je podsjetila na loše demografske slike Hrvatske te izjavila: 'Moj prijedlog mjera postavlja okvire ne samo kvantitativnih mjera već i kvalitativnih mjera'. Ono što je čula od premijera Plenkovića, ohrabruje je, kazala je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo