Velebno zdanje /

Svečano otvorena 'nova vrata Hrvatske', ali samo za političare: sa zagrebačkog aerodroma Franjo Tuđman narod će letjeti od 28. ožujka

Aerodrom Pleso otišao je u prošlost, na njegovu mjestu niknula je Zračna luka Franjo Tuđman. Novi supermoderni terminal večeras je svečano otvoren, ali samo za državne dužnosnike.

21.3.2017.
21:35
VOYO logo
Image

Otvorena 'nova vrata Hrvatske': prvi putnici na 'Tuđmanu' 28. ožujka

Image

Otvorena 'nova vrata Hrvatske': prvi putnici na 'Tuđmanu' 28. ožujka

Za običan svijet od kojeg žive i dužnosnici i lučki radnici i franucski koncesionar, luka se otvara 28.ožujka

Simboličnim činom uz pomoć desetak škara, nakon sedam godina od odluke da se u projekt krene, konačno je otvoren novi terminal Zračneluke Franjo Tuđman. Za državni vrh, povijesni trenutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL Direktu smo ugostili člana Uprave MZLMZ-a Davida Gabelicu koji je poručio kako već postoji deset novih kompanija koje su stigle u novu zračnu luku.

"Mislim da su ovo nova vrata Hrvatske u smislu zračnog prometa. Čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i boljem povezivanju Hrvatske sa svijetom", poručio je premijer Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvanici na svečanom otvaranju kratkim su filmom provedeni kroz gradnju aerodroma i izgled novootvorenog terminala koji zauzima površinu od 65 tisuća kvadrata. U najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjem desetljeću uloženo je više od 300 milijuna eura, a tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke pod francuskim konzorcijem.

"Pa je, išlo je sve kao po špagu, kako i sami kažete, iako je u samoj gradnji bilo određenih poteškoća, kako to uvijek biva s velikim infrastrukturnim projektima. Ali, evo, ponosni smo i sretni da danas otvaramo Zračnu luku Dr. Franjo Tuđman", izjavio je Oleg Butković, ministar prometa.

Ponosan je i sin nosioca imena.

"Pogotovo zbog toga što vjerujem da i većina hrvatskog naroda dijeli to zadovoljstva, a između ostalog i zbog toga što smo imali taj period detuđmanizacije", kazao je Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aerodroma nazvanih po državnicima ima po cijelom svijetu, a rjeđi su oni koji nose ime nepolitičkih velikana. Beogradski aerodrom nazvan je po Nikoli Tesli, skopski po Aleksandru Velikom, a onaj u Tirani po Majki Terezi. Rimski aerodrom nosi ime Leonarda da Vincija, onaj u Pisi Galilea Galileija, a u Salzburgu Wolfganga Amadeusa Mozarta. U Britaniji se ističu liverpoolski aerodrom Johna Lennona, te mali u Doncasteru nazvan po Robinu Hoodu. Aerodrom u Madeiri u Potrugalu od idućeg se tjedna zove, ni manje ni više, nego aerodrom Cristiana Ronalda. Iako je odluku o imenu donijela Vlada Zorana Milanovića, aktualni premijer sigurno je ne bi mijenjao.

"Najmanje što smo mogli učiniti za prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne Hrvatske je da ovakav prekrasan infrastrukturni objekt nosi njegovo ime", dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već danas u Zagrebu znakovi vozačima uz staru trasu do aerodroma nude i novu - preko Radničke ceste, Domovinskog mosta, pa nove autoceste sve do Franje Tuđmana s posve druge strane.

"Mislimo da se radi o projektu važnom za Republiku Hrvatsku, za Veliku Goricu, za Grad Zagreb. Dakle, ponosan sam da je Vlada dovršila uspješno ovaj projekt", izjavio je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

I tako, pola stoljeća nakon što je na Plesu otvorena sada stara putnička zgrada i pripadajući terminal, lanjskih 2,7 milijuna putnika na novom bi se terminalu trebalo moći povećati do pet milijuna putnika godišnje. Točno u ponoć idućeg utorka, sve operacije i svi procesi prijeći će sa starog na novi putnički terminal. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo