U Zagrebu je otvoren jedinstveni edukativni centar u kojem će s ciljem zapošljavanja u ugostiteljstvu poučavati osobe s invaliditetom, intelektualnim teškoćama, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
Jednako vrijedni
Ondje će steći sve vještine potrebne za svoje poslove, no ono što je čak i važnije od ranog mjesta je da oni, kao i svi ostali, shvate da su unatoč svojim poteškoćama, jednako vrijedni članovi društva. 23-godišnji Luka mladić je s posebnim potrebama koji se u kuhinji osjeća kao kod kuće. Pronašao se u poslu pomoćnog kuhara i nema toga što ne može napraviti.
''Veselim se što kuham i što ću još više nešto naučiti'', rekao
je štićenik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog
obrazovanja Luka Šešlek.
Lukinim radom zadovoljan je Vedran Habel, nekad kuhar u poznatim
hotelima i restoranima, a danas predsjednik Udruge koja pomaže
osobama s raznim poteškoćama.
''Luka je fantastičan što se tiče preciznosti, znači jedan vrlo precizan i pedantan radnik. S jedne strane ima jedan problem, a to je da mu je pojam o vremenu nepoznanica. Njemu pola sata više ili manje ne igra značajnu ulogu u životu, ali vrlo značajnu ulogu u životu mu igra kad na tanjuru mora pripremiti jelo koje mora imati svoj početak, sredinu i kraj'', izjavio je Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.
Iako, je naglasak na poslovima u kuhinji, štićenici udruge bez ikakvih problema mogu raditi i druge poslove, kao domaćice, spremačice, recepcionari i recepcionarke ili čuvari parkinga.
''Ništa nije teško napraviti, mislim da sve mogu kad hoću'',
rekla je Tanja Balta, štićenica Udruge nastavnika u djelatnosti
ugostiteljskog obrazovanja.
A posao pronađe čak 90 posto polaznika edukacije. No, to zapravo
i nije ono najbitnije.
''Ono što je cilj je to osoba shvati da je jednako kvalitetna i
jednako vrijedna kao i svi mi ostali i da može pridonijeti
društvu'', objasnio je Habel.
Uz one starije, pomaže se i djeci bez odgovarajuće roditeljske
skrbi koja već od malih nogu, čini se, pokazuju da kvalitetnog
kadra za ugostiteljstvo neće nedostajati.