Otkriveno kada će prestati rasti nezaposlenost

28.4.2011.
20:34
VOYO logo

''Zbog sporog izlaska hrvatskog gospodarstva iz krize kasnit će i rast zapošljavanja. Prvi znakovi oporavka zaposlenosti u Hrvatskoj očekuju se u drugoj polovini sljedeće godine, a njezin ozbiljniji oporavak tek u 2013. godini'', procijenio je ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić na okruglom stolu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. S njim su se uglavnom suglasili i ostali analitičari.

''Za ozbiljnije kreiranje novih radnih mjesta potreban je gospodarski rast od četiri posto, koji zasad nije na pomolu'', objasnio je Šantić. Ekonomistica Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević prognozira da će rast hrvatskog BDP-a ove godine iznositi jedan posto, a za oporavak zapošljavanja, kaže, potrebno je bar tri-četiri posto godišnje, usporedo s mijenjanjem strukture gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Poslodavci će se teško odlučivati na novo zapošljavanje i zato što imamo rigidan Zakon o radu'', uočila je Iva Tomić iz Ekonomskog instituta, s kojom su se suglasili svi nazočni. Zbog rigidnog Zakona poslodavci sada teško otpuštaju zaposlene, ali će oklijevati i u zapošljavanju mladih ljudi. Stoga će povećano zapošljavanje mladih, tvrdi Šantić, biti pravi pokazatelj oporavka na tržištu rada.

U međuvremenu, ove godine nastavit će se rast broja nezaposlenih, i to za tri posto na godišnjoj razini, procijenio je analitičar HZZ-a Darko Oračić. Da bi se nezaposlenost bar zaustavila, procijenio je, gospodarstvo bi godišnje trebalo rasti za dva posto. No rast nezaposlenih na Zavodu u prvom tromjesečju ove godine je usporen, dijelom zahvaljujući i administrativnim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kretanje nezaposlenosti, dodao je, utjecalo je i zapošljavanje mladih koje su pokrenuli neki veliki poslodavci, poslovi na popisu stanovništva te prve naznake iznadprosječno uspješne turističke sezone.

Nakon dvije godine uzastopnog pada prihoda od turizma, ekonomisti ove godine napokon očekuju povećanje. Zrinka Živković Matijević očekuje turističke prihode veće za četiri, a Šantić za šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šantić ne vjeruje da će oslobađanje dodatne likvidnosti, koju je početkom godine poslovnim bankama omogućio guverner HNB-a Željko Rohatinski, potaknuti veća ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, a time i gospodarski oporavak, piše Glas Slavonije.

Vezani članak:

arti-201104260348006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo