OTKRIVENA PRAVA ISTINA O SUKOBU PREDSJEDNICE I MINISTRA? / Razmirice traju više od godinu dana i nemaju veze s požarom u Splitu

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Marko Lukunic/PIXSELL

Burna reakcija predsjednice na požar u Splitu, kao i ishitrena ostavka ministra obrane koji se kasnije predomislio, obilježili su protekli tjedan na političkoj sceni.

25.7.2017.
12:57
Dusko Jaramaz/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Iako je sukob kulminirao tijekom požara u Splitu, razmirice predsjednice i ministra obrane, tvrde upućeni, traju više od godinu dana, još prije nego je Krstičević postao ministar i to zbog razmimoilaženja oko nabavke novog borbenog aviona.

Image
KRSTIČEVIĆ NAPOKON ODLUČIO, OSTAJE MINISTAR OBRANE: /

'Poznati su razlozi zbog kojih sam ponudio svoju ostavku'

Image
KRSTIČEVIĆ NAPOKON ODLUČIO, OSTAJE MINISTAR OBRANE: /

'Poznati su razlozi zbog kojih sam ponudio svoju ostavku'

Iako je Damir Krstičević smatran glavnim kandidatom još u vrijeme prve vlade HDZ-a i Mosta, na odabir Josipa Buljevića utjecala je sama predsjednica. Kako piše Novi List, razlog je bio jednostavan, predsjednica je odigrala poveću ulogu u tome da Most odustane od koalicije sa SDP-om, pa joj nitko nije mogao reći 'ne' za ovu poziciju. U drugoj Vladi Krstičević ipak dolazi na tu poziciju i od tada sukob tinja, a u pozadini svega su borbeni avioni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica za švedske, Krstičević za izraelske avione

I Krstičević i Kolinda, naime, žele nabaviti nove borbene avione, i u tome se slažu, no mišljenja im se razilaze oko toga čije bi to avione MORH trebao kupiti.

Predsjednica, tvrde upućeni, "navija" za švedski JAS-39 Gripen kao nasljednika starog ruskog lovca, dok je Krstičević skloniji izraelskim F-16 avionima, koji bi se onda nadogradili američkom novijom tehnologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je predsjednica sklonija švedskoj proizvodnji, donekle je dala naslutiti još u travnju prošle godine kad je izjavila da bi se Hrvatska "trebala osloniti na najmodernije tehnologije, kad je zrakoplovstvo u pitanju". Švedski Gripen, među borbenim zrakoplovima koji su se našli u užem izboru MORH-a, predstavlja najmoderniju tehnologiju.

Predsjednica se u radnom posjetu Švedskoj potkraj ožujka ove godine, između ostalih, sastala i s tamošnjim ministrom obrane, a samo dva mjeseca poslije, Magnus Lewis-Olsson, direktor Saaba, koji je proizvođač Gripena, pohvaljuje promptnost hrvatskog odlučivanja o novim avionima te kako se "sve događa brže nego što su očekivali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjave 'u rukavicama'

No, nije predsjednica jedina koja je otkrila svoj izbor javnosti. Na sličan način, u rukavicama, učinio je to i Krstičević koji se pohvalio da je od Amerikanaca dobio zeleno svjetlo za nabavku aviona, a oni zasigurno ne bi lobirali za švedske ili korejske avione koji su u natjecanju s F-16, piše Novi list.

Iako je MORH kasnije pokušavao ublažiti retoriku ministra Krstičevića, jasno je da on i predsjednica na ovom pitanju stoje na suprostavljenim stranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji posljednjih mjeseci spekuliraju i o navodnim detaljnim dogovorima delegacija o paketima prodaje aviona prilikom boravka Krstičevića u službenom posjetu Izraelu, no zasad sve ostaje na glasinama.

Pomalo je znakovito i to što se ministar Krstičević u posljednjem priopćenju koje je poslao i u kojem navodi svoju konačnu odluku da ipak ostaje ministar nakon što se nekoliko dana premišljao, posebno zahvalio baš premijeru Plenkoviću na bezrezervnoj podršci ne samo njemu osobno već i svim "projektima koje je zajedno sa svojim timom pokrenuo u svrhu jačanja Oružanih snaga Republike Hrvatske", dok je predsjednicu spomenuo u kontekstu nastavka suradnje u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo