najvažnije bi trebalo biti poštenje /

Otkrivamo koliko političara s optužnicom izlazi na ove izbore

U politici bi trebalo biti najvažnije - poštenje. Međutim, u Hrvatskoj se nerijetko na listama nađu čak i kandidati koji imaju problema s pravosuđem

16.8.2016.
18:52
VOYO logo

Švedska politčarka bosansko-hercegovačkog porijekla Aida Hadžialić našla se u centru pažnje ostavkom s pozicije ministrice zbog vožnje pod utjecajem 0,2 promila alkohola u krvi. Rekla je da su joj dvije čaše vina najgora pogreška u životu.

Između Stockholma i Zagreba velika je razlika - ne samo u kilometrima. Saborski mandat želi čovjek koji je svojedobno uhvaćen s puno više promila, a danas želi biti premijer čak i pod puno težim sumnjama.

Milan Bandić nevin je čovjek, no USKOK mu pokušava dokazati krivnju s dvije još nepravomoćne optužnice. Afera Agram teška 20tak milijuna kuna mogla bi ga koštati najviše 10 godina zatvora.

Tu je i Branimir Glavaš. Ustavni sud ukinuo mu je pravomoćnu presudu zbog ubojstva srpskih civila pa sad čeka da mu suđenje počne ispočetka.

Na listi Narodne koalicije našao se Stipe Gabrić Jambo s optužbom za zlouporabu položaja i ovlasti u Metkoviću.

Nema zakona koji bi im zabranio kandidiranje, ali što se poručuje biračima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakvu poruku? Ne bih sad o tome. Pa nisam ja nikoga izabrao nego će birači birati", kazao je Krešimir Beljak (HSS), predsjednik stranke.

Optuženici su pred sudom nevini, ali kao političari moraju biti društveno odgovorni - poručuje profesorica filozofije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politička odgovornost je drukčija. Vi date isti čas ostavku kad vas netko osumnjiči iako imate pravo i borit ćete se na sav način i tražiti rehabilitaciju... Ali kad vas netko optuži za takvo nešto onda se morate samoisključiti iz takvog nečega jer ne možete obavljati svoj posao", poručuje Nadežda Čačinović, Filozofski fakultet.

SDP i HDZ svoje su liste temeljito pročistili. Na HDZ-ovoj ovaj put nema ni Božidara Kalmete s nepravomoćnom optužnicom afere HAC od 40 milijuna kn.

"Ono što, naravno, po hrvatskim propisima je glavno načelo presumpcija nevinosti, ali određena politička odgovornost je na strankama da podižu ljestvice ukoliko žele", kazao je Andrej Plenković.

Čelnik Mosta mijenjao bi zakon i zabranio kandidaturu optuženicima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavezno bi trebalo mijenjati taj zakon. Mislim da među 4 milijuna osoba u RH - imamo dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu predstavljati građane i da nam ne trebaju osobe koji vuku takve repove", smatra Božo Petrov.

Na izborima još uvijek vrijedi samo jedno pravo - bilo optužnica ili ne - građani su ti koji biraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo