donosi damira gregoret / Otkrivamo detalje inauguracije Zorana Milanovića: Očekuje se 40-ak uzvanika, tamo neće biti Bernardića

'Kolinda Grabar-Kitarović zasad nema namjeru vraćati se u HDZ', javlja reporterka RTL-a Damira Gregoret

4.2.2020.
21:18
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović broji posljednje dane na Pantovčaku. Dok se čeka inauguracija novog predsjednika - dodjeljivala je priznanja. 

Dva tjedna prije službene primopredaje vlasti objavljeno je i koliko su potrošili u kampanji - cijena drugog mjesta na predsjedničkim izborima bila je triput veća od prvog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Kolinda Grabar-Kitarović broji posljednje dane petogodišnjeg mandata, i dalje je formalno predsjednica pa je u toj funkciji jutros bila na otvaranju Međunarodne konferencije „Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu".

Zbog doprinosa razvoju međureligijskog dijaloga Mešihat islamske zajednice dodijelio joj je priznanje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40-ak priznanja

A sat vremena kasnije 40-ak priznanja je na Pantovčaku ona dijelila:

"Na kraju mandata dodjeljujem odlikovanja i priznanja... uvijek ću voljeti i vjerovati u svoju domovinu, u njezine sjajne ljude i stoga hvala svima koji su svojim radom doprinijeli njezinom ugledu i uspjesima", kaže predsjednica Republike .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Predsjednica Republike uručila odlikovanja i priznanja: Pogledajte tko su dobitnici

Image

Predsjednica Republike uručila odlikovanja i priznanja: Pogledajte tko su dobitnici

Iako više ne kao predsjednica, to namjerava raditi i Grabar-Kitarović jer će zatražiti Ured bivše predsjednice i sva prava koja uz to idu:

"Predsjednica će zatražiti Ured predsjednice, bivše predsjednice Republike Hrvatske s ciljem ostanka u Republici Hrvatskoj. Kao što je sama najavila u izbornoj noći, nezin cilj je ostati ovdje, biti prisutna u Hrvatskoj I samim time imati jedan svoj ured, recimo to tako, bazu koju će imati", govori glasnogovornica predsjedice Republike . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bazu joj je dosad osiguravao predsjednički mandat, a za još jedan potrošila je gotovo triput više novca od izabranog predsjednika Zorana Milanovića. Oboje su predali financijska izvješća koja pokazuju da je Grabar-Kitarović potrošila više od 9 i pol milijuna kuna, a Milanović oko 3 milijuna i 700 tisuća.

Grabar-Kitarović tako je ostalo gotovo 5500 kuna, a višak će se u ožujku popeti do milijun kuna jer će dobiti novac Državnoga izbornog povjerenstva. Milanović je u manjku većem od milijun kuna, no isplata od DIP-a pokrit će minus i stvoriti plus od oko 200.000 kuna. Država će pokriti i sve troškove Ureda uskoro bivše predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ured još nismo definirali, samo mjesto gdje će biti. Čim se definira, bit će javnost upoznata s tim." - Ali iskoristit će sve mogućnosti, dvoje zaposlenih, vozač, zaštitar? "Tehnički detalji se još dogovaraju, čim se bude znalo, javnost će biti upoznata", ističe Crnić.

S predsjednicom s Pantovčaka odlaze i njezini savjetnici koje su u izbornoj kampanji, posebno onoj u drugom krugu, upoznali i građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji inauguracije 

Reporterka RTL-a Damira Gregoret javila se u RTL Danas s najnovijim informacijama o inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića. No, prije nego što je otkrila kako će ona izgledati, objasnila je što će još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raditi do kraja mandata:

"Sve su to ceremonijalne obveze, očekuje se još dodjela novih priznanja, točnije Velereda Franje Tuđmana Franji Kuhariću", kazala je Gregoret i dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolinda Grabar-Kitarović namjerava zahvaliti onima s kojima je surađivala, okupit će diplomatski zbor i vojni vrh. Slijedi i još jedno putovanje, u Frankfurt, u Njermačku. Kada govorimo o povratku u HDZ, zasad nema tu namjeru", kaže reporterka RTL-a.

Predsjednica je konstatno u razgovoru sa Zoranom Milanovićem o inauguraciji koja je za dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzvanici će biti predsjednik i članovi Ustavnog suda, premijer i ministri, predsjednik i članovi predsjedništva Sabora. Želja mu je da tamo budu i članovi njegova Stožera. Kako doznajemo, Milanović će na inauguraciju pozvati i bivše predsjednike Ivu Josipovića i Stipu Mesića. Ono što mu je cilj jest da neće biti predsjednika stranaka, što znači da tamo neće biti ni predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Inauguracija će trajati nepuni sat, a očekuje da će biti 40-ak uzvanika", kaže reporterka RTL-a Damira Gregoret

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo