SLUČAJ MOSTOVE ZASTUPNICE /

Otkrio osobne podatke pacijenta: AZOP pokrenuo postupak protiv doktora Karelovića

Image
Foto: Ivo Cagalj/Patrik Macek/PIXSELL

AZOP će javnost o konačnom rješenju obavijestiti kad postupak završi

9.11.2018.
10:46
Ivo Cagalj/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prema preliminarnom stavu Agencije za zaštitu podataka, Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, napravio je moguću povredu GDPR-a i drugih akata koji se odnose na zaštitu osobnih podataka.

Naime, nakon što je saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić istakla da se nad njom izvršila kiretaža bez anestezije, dr. Karelović je rekao da to nije istina, te je u javnost iznio detalje njezina slučaja, iako ga, upozoravala je i saborska zastupnica, na čuvanje liječničke tajne obvezuju brojni akti, pa i sama Hipokratova zakletva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

AZOP je nakon toga pokrenuo postupak utvrđivanja povrede prava s aspekta zaštite osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da se u ovom slučaju radi o saborskoj zastupnici kao javnoj osobi ne umanjuje obvezu čuvanja liječničke tajne, a time i povjerljivost osobnih podataka o njezinu zdravstvenom stanju, bez obzira na to što je ona sama prethodno iznijela određene podatke. Držimo da za iznošenje dodatnog opsega podataka ne postoji nikakav opravdani interes", stoji u očitovanju.

Postupanje Agencije još traje, a o svom nalazu, tj. konačnom rješenju javnost će obavijestiti kad postupak završi.

"Drago mi je da je agencija uzela moj slučaj u postupanje, jer je dr. Karelović bez mog odobrenja uzeo sebi za pravo da govori o mojoj dijagnozi i anamnezi bolesti i opisao je postupke koji su vršeni. Ja sam rekla što sam rekla u Saboru, a on je otišao puno dalje i iznio niz novih, intimnih detalja vezanih uz moje stanje, na koje nije imao pravo. Kako sam i prije navela, uzela sam odvjetnike, dala sam im punomoć, a oni su istaknuli da idemo korak po korak; najprije prijava Agenciji za zaštitu podataka, Liječničkoj komori...", kazala je za Slobodnu Dalmaciju zastupnica Lesandrić - Ninčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo