Otkrijte sami sve tajne Šukerovih financija

20.8.2010.
21:41
VOYO logo

Udrugu Vjetrenjača osnovali su Suzana Nevešćanin, Marko Rakar i Krunoslav Vidić, a nastala je iz internetske stranice pollitika.com. Kako bi građani bolje shvatili što se točno u državnom proračunu događa, u Vjetrenjači su izradili grafičku vizualizaciju kroz državni proračun.

Državni proračun moguće je pregledati na dva načina, prvi pogled je po korisnicima proračuna (dakle po ministarstvima, agencijama i uredima, a unutar toga po vrsti troška), a drugi pogled je po vrsti troška (pa unutar toga po korisnicima). Sve što treba učiniti je kliknuti na korisnika ili trošak i stranica će iscrtati dodatnu razinu detalja, a natrag se vraćate pritiskom na desnu tipku miša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličina grafikona označava ukupnu veličinu državnog proračuna, dok veličina svakog pojedinog kvadrata pokazuje relativnu veličinu stavke u odnosu na ukupni proračun. Boje su posložene na način da slični troškovi ili korisnici budu obojeni srodnom bojom.

U okolini poput naše gdje je svaku kunu potrebno dobro odvagnuti, alati poput ovoga mogu se koristiti za jednostavnu i brzu identifikaciju anomalija u proračunu i kao podloga za ispitivanje veličina pojedinih stavki, kažu u Vjetrenjači. Primjerice, ako pogledate izdatke za prijevozna sredstva koja su ove godine predviđena u iznosu od 191 milijun kuna, očito je da praktički 75% iznosa otpada na vozila MUP-a i vozila ministarstva obrane, no jednako tako ministarstvo poljoprivrede ima predviđenu kupnju 8.7 milijuna kuna vrijednih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manipulacija preko planiranja i stvarne potrošnje

Također, nije teško uočiti kako se puno različitih subvencija dodjeljuje iz različitih ministarstava i pod različitim nazivima (kapitalne pomoći, subvencije trgovačkim društvima i sl). Ako promatrate plaće koje se nalaze na nekoliko mjesta (jer se odvojeno vode plaće, odvojeno porezi i doprinosi a odvojeno naknade zaposlenima), nije teško uočiti da u masi plaća uopće ne postoje plaće zdrastvenih radnika, koje su pak sakrivene u transferima HZZO-u, ili da naknade zaposlenima nisu proporcionalno zastupljene po ministarstvima.

Da bi se moglo racionalno trošiti potrebno je učiniti državni proračun transparentnijim, a to trenutna razina detalja ne dopušta. Također, treba napraviti povratni mehanizam između planiranja i stvarne potrošnje jer se dešava da pojedina jedinica državne uprave (ministarstvo, agencija, ured) za određenu svrhu predvidi određenu sumu novaca, da bi onda tokom godine s te proračunske stavke bio uzet novac i preusmjeren na neki drugi trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je tipična metoda manipulacije jer Vlada dopušta tijekom godine nekoliko takvih 'mini-rebalansa' koji su dopušteni zakonom, a uopće nisu podložni saborskoj kontroli gdje je moguće premještati stavke unutar proračuna jedne jedince vlasti.

Da bi se riješio gornji problem, potrebno bi bilo uspoređivati prvobitni proračun (dakle onaj koji je usvojen) i usporediti ga sa stvarnim stanjem o izvršenju proračuna (a koji je dostupan s velikim vremenskim odmakom) i na taj način identificirati institucije i stavke koje imaju značajne razlike i koje troše novac suprotno naputku Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama i Cameron preko interneta pronalaze uštede za proračun

Nadalje, količina povratne informacije od korisnika proračuna koji u stvari odlučuju o troškovima je minimalna ili nepostojeća.

Veliki države poput primjerice USA imaju posebne mehanizme za predlaganje ušteda. Američki predsjednik Obama ima posebni dio web stranice i nagradu za one koji predlože najkreativniji i najbolji način za stvaranje ušteda. Bliži primjer je Velika Britanija, gdje je premijer David Cameron zamolio državne službenike da predlože načine za smanjenje proračuna. Tijekom prikupljanja prijedloga, predloženo je više od 100.000 ideja kako uštediti u proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vjetrenjači ipak napominju da ovaj 'vodič' nije alat za kritiku Vlade, nego alat koji pomaže u pronalaženju načina za stvaranje ušteda, alat koji pomaže dizanju svijesti kako se troši javni novac, te naravno alat koji promovira transparentnost što je najbolji i najučinkovitiji antikorupcijski alat koji postoji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo