JOŠ NEKE ZABRANJENE RADNJE? / Otkazi u KBC Rijeka! Tri zaposlenice u podrumu skrivale lijekove za rak s isteklim rokom trajanja

Image
Foto: Nel Pavletic/Goran Stanz/PIXSELL

U službenim prostorijama zasad su pronađene i 74 boce skupog alkoholnog pića čije je unošenje pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. zabranjeno

19.8.2022.
9:43
Nel Pavletic/Goran Stanz/PIXSELL
VOYO logo

KBC Rijeka tresu novi otkazi i to u Klinici za radioterapiju i onkologiju gdje su tri zaposlenice dobile izvanredan otkaz.

Kako doznaje Portal Zdravlje, sve se dogodilo zbog citostatika u podrumu kojima je istekao rok trajanja, a iz riječkog KBC-a i sami su potvrdili te otkaze. Navode da su "bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, radi se o milijunskim iznosima jer tolika je vrijednost tih lijekova.

Image
Novotarije čak i za Zapad /

Najmodernija tehnologija u KBC Rijeka: 3D robotizirani mikroskop. Pa da je samo to...

Image
Novotarije čak i za Zapad /

Najmodernija tehnologija u KBC Rijeka: 3D robotizirani mikroskop. Pa da je samo to...

Otkaz su dobile bivša predstojnica Klinike, Ingrid Belac Lovasić, bivša glavna sestra Vlasta Predovan te medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković. One su i prijavljene nadležnim pravosudnim tijelima zbog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citostatici se nisu nalazili u odjelnoj ljekarni, nego u podrumskom skladištu, a oni bi se po pravilu ako im istekne rok trajanja - morali vratiti bolničkoj ljekarni i uskladištiti. No, kako god bilo - bolnički nalazi govore kako je to sve ilegalno.

"Neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi nedvojbeno upućuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu", kažu iz ravnateljstva bolnice te dodaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal). No djelatnica je neposredno pred početak otkazala dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja", poručuju.

U ravnateljstvu tvrde da se rad Klinike za radioterapiju i onkologiju odvija nesmetano, a novoimenovana v.d. predstojnica Klinike je Ivana Mikolašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da materijalna šteta iznosi više od milijun eura, a svi ti lijekovi bili su neispravno skladišteni, odnosno zaključani u prostorijama - istim onim kojima su samo tri zaposlenice imale pristup. Poručile su da nitko osim njih ne smije ulaziti unutra, javlja Novi list.

Kako spomenuti portal doznaje, u službenim prostorijama Klinike za radioterapiju i onkologiju zasad su pronađene i 74 boce skupog alkoholnog pića čije je unošenje pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. zabranjeno. Osim alkohola, našli su se tu još neki predmeti koji ne bi smjeli biti pohranjeni u prostorijama Klinike, poput komada Zlatnog nakita, umjetničkih slika te više od 150 korištenih poklon-vrećica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od spomenute tri zaposlenice, Dinka Milinković jučer je na konferenciji za novinare Sindikata zdravstva Hrvatske rekla da se ne osjeća krivom te dodaje da lijekovi nisu bili skriveni.

"Otkaz sam dobila 12. kolovoza s time da sam 11. kolovoza doznala da imam karcinom pluća", kratko je poručila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju predsjednice Sindikata zdravstva Hrvatske Radmile Čahut Jurišić, ravnatelj Ružić im je presudio te smatra da bi on trebao dobiti otkaz.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo