ZBOG SPOROSTI PRAVOSUĐA, OTAC 'IZGUBIO' SINA KOJEG JE OTELA MAJKA: / Sudovi su na njegovoj strani, ali uzalud

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sud je 2015.

7.5.2019.
17:23
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Neučinkovitost domaćeg pravosudnog sustava često se lomi na leđima onih najslabijih, a najnoviji dokaz je slučaj M.A. kojem je supruga odvela dijete iz SAD-a u Hrvatsku još 2011. godine.

Prema presudi iz 2015. godine država je morala platiti 7500 eura naknade šteta i 2300 eura sudskih troškova jer je dokazano kako je A. povrijeđeno pravo na poštivanje obiteljskog života zbog neučinkovitog postupanja u postupku radi povratka djeteta, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALENI CESARE JE KRENUO U ŠKOLU U ITALIJI: /

Majka Nina se preselila i viđa ga svaki dan

Image
MALENI CESARE JE KRENUO U ŠKOLU U ITALIJI: /

Majka Nina se preselila i viđa ga svaki dan

Nova presuda donesena je prije nekoliko dana te prema njoj država mora platiti devet tisuća eura na ime nematerijalne štete i još 2520 eura sudskih troškova. Ona se odnosila na pravo na pošteno suđenje i na odbijanje hrvatskih sudova da nalože povratak njegovog sina.

Truma je mogla biti spriječena

Obrazloženje suda jasno nam ukazuje kako sporost suda utječe na finalnu provedbu zakona, a baš kao i u slučaju Avenati sada bi svakako bilo traumatično za dječaka da se razdvoji od majke, što bi se izbjeglo da su domaći sudovi poštivali rok od šest tjedana za donošenje odluke o zahtjevu za povratak djeteta. Baš to naveo je A. i u svojoj tužbi Europskom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova bivša supruga s dvogodišnjim sinom 2011. godine otišla je na ljetne praznike te se više nije vratila. Nakon njegovog dopisa Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u kojem je tražio da mu se sin vrati, njegova supruga pred sudovima je tvrdila da je zlostavljana. Ona radi kao povjerenica za etiku u jednoj državnoj instituciji, a istovremeno je u SAD-u proglašena nesposobnim roditeljem s obzirom na to da je otela dijete te je tamošnjom sudskom odlukom ono dodjeljeno ocu.

Iako su i sudovi u Hrvatskoj potvrdili da je protupravno zadržala dijete i uskratila ocu njegovo osnovno pravo, to nije bilo dovoljno da se poduzmu bitni koraci u korist djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključit će se FBI i Interpol

Europski sud za ljudska prava također je presudio u korist oca, a on očajan zbog situacije planira podnIjeti kaznenu prijavu protiv majke čime bi se u sve uključio FBI i Interpol.

Sud je 2015. utvrdio da je došlo do povrede prava na poštivanje privatnog i obiteljskog života zbog prekomjerne duljine postupka, koji je u to vrijeme već trajao više od tri godine (iako je po Konvenciji predviđeni rok u ovakvim slučajevima šest tjedana, hrvatskom je pravosuđu trebao čak 151 tjedan da slučaj riješi), piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša supruga spomenutog gospodina nije željela komentirati slučaj koji, kakav god ishod imao, neće biti u korist dječaka kojem je zbog sporosti sustava zakinuto osnovno pravo svakog djeteta, a to je da ima oba roditelja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo