oporba traži izbore / Oštro po premijeru: 'Plenković je novi Sanader', 'Bio je na čelu skupine Borg', 'Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata'

Image
Foto: Pixsell

'Ovo jasno pokazuju da je premijer Plenković sve znao i ne samo da je znao, nego i sudjelovao u radu Borg grupe'

17.5.2018.
13:40
Pixsell
VOYO logo

Davor Bernardić u Saboru je još jednom oštro osudio afere vezane za Agrokor i pozvao Plenkovića na raspisivanje izbora.

"Novi mailovi pokazuju da je premijer, ne samo bio informiran o događajima u Agrokoru, već da je osobno bio na čelu skupine Borg, koja je iz Agrokora izvukla preko 500 milijuna kuna. Ovo je definitivan kraj predsjednika Vlade HDZ-a i HNS-a. Pozivam ga da zaustavi ovu agoniju raspisivanjem izbora jer Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka“, rekao je Bernardić u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, na Twitteru je parafrazirao Branimira Štulića: "Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata... istresi gorčinu do kraja.. na strateškim mjestima njihovi ljudi...oni dolaze - kurvini mailovi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ne vidi nikakvu odgovornost premijera Plenkovića.

"Najprije, dio novoobjavljenih mailova je već objavljen, oni nisu novi. Ono što se iz njih može iščitati jest da je predsjednik Vlade od prvog dana govorio istinu, tvrdio je da je u vrijeme eskalacije krize HDZ zajedno s Mostom predložio radnu skupinu na čelu s Martinom Dalić koja treba iznaći rješenje za izlazak iz te krize, da je ta radna skupina radila i rezultat rada bio je prijedlog da se napravi zakon koji će omogućiti da ne bude na teret obveznika i proračuna", rekao je Bačić u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji je također komentirao objavu najnovijih dokumenata.

"Očekujemo da će i novi val emailova biti predmet istrage DORH-a. Ovo jasno pokazuju da je premijer Plenković sve znao i ne samo da je znao, nego i sudjelovao u radu Borg grupe. Još skandaloznije je da je njemu bilo normalno da rade besplatno pa da će onda poslije kao konzultanti sve to nadoknaditi. On kao pravnik da nije vidio sukob interesa, opasnost, korupciju to je nevjerojatno za povjerovati. Sve to pokazuje da je Plenković novi Sanader. Pozivam gospodina Plenkovića da da ostavku. Nemojte više sramotiti više Hrvatsku i sebe", komentirao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Izrazitim demokratskim iskorakom smatra što je ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva dala Martina Dalić, koja je zajedno sa skupinom Borg radila na pripremi lex Agrokora, a ministra financija Zdravka Marića pozvao je da učini isto jer je "također sve znao, lagao”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivniju ulogu u cijelom slučaju odnosno u borbi protiv korupcije, očekuje od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović jer je jedna od njezinih dužnosti, ističe, da brine za usklađenost rada institucija. "Znam da joj nije lako, to je njezina vlada, Plenković joj je kolega iz stranke. Međutim, neka stavi javni interes ispred privatnog”, poručuje Sinčić.

Izvijestio je i da je Živi zid, koji je protiv Plenkovića, Dalić, Marića te bivšeg izvanrednog povjerenika Ante Ramjaka već podnio kaznene prijave, Vladi poslao upit da im na uvid pošalje evidenciju ulazaka u Banske dvore u vrijeme pisanja lex Agrokora, a siguran je da o tome postoje i video snimke te je pozvao MUP i DORH da ih pokupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo