OPREZA NIKAD DOSTA /

Ostojić za RTL Direkt: 'Svaki teroristički čin trebamo gledati kao na napad na naš život'

'Uvijek moramo biti oprezni. Na najvišem stupnju pripravnosti smo. Pojačane kontrole nisu samo na BiH granici', rekao je ministar Ostojić

19.11.2015.
22:32
VOYO logo

Europa se gotovo iz dana u dan mijenja, a u Bruxelles sutra putuje i hrvatski ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić. RTL uvijek mora prvi sve znati pa smo zato i ugostili ministra u Direktu.

Kako ćemo od sutra ili kad se već usvoji ovaj novi schengenski režim putovati na Zapad, hoćemo li kao nekad na Bregani morati imati putovnicu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon terorističkog čina u Parizu sastanak ministara je sazvan izvanredno, ne samo unutarnjih poslova, već i pravosuđa, sa ciljem i inicijativama da se pojača kontrola na vanjskim granicama EU. To se ne odnosi samo na Schengen, već na zajedničko djelovanje u Grčkoj. Što se tiče hrvatskih građana, može se jedino dogoditi da, osim na zajedničkoj hrvatsko-slovenskoj kotroli, i članice Schengena imaju kontrolu na svojim granicama. Ali, uvijek je osobna iskaznica dovoljna".

Ovo sve nekako vuče na potpuno ukidanje Schengena. Nizozemci već traže da se schengenska zona svede samo na Njemačku, Austriju i Beneluks, Vaša procjena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je njihova varijanta u kojoj bi se unutar tih granica osigurala sloboda kretanja, ali bi bila pojačana kontrola kad bi ulazili u neku od tih zemalja. Tada bi morali prolazili kroz sustav koji je zajednički".

Koliko smo mi spremni na scenarij potpunog zatvaranja granica za izbjeglice?

"Radi se o jednom malom malom postotku ljudi koji ne dolaze iz zemalja koje su zahvaćene ratom. Ja ne koristim pojam ekonomski migranti, jer svi teže boljem životu. Oni koji bježe od rata su do sada prolazili. Slovenija je napravila taj akt koji se ne odnosi samo na državljane Maroka, već i na puno drugih zemalja, koji su pokušali iskoristiti ovaj izbjeglički val. I onda dolazi do domino efekta".

U Sarajevu se jučer ponovo dogodio teroristički čin, a naša tajna služba već je procijenila da je BiH za Hrvatsku potencijalno žarište terorizma. Koliko smo sigurni s te strane, što se radi na prevenciji te opasnosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek moramo biti oprezni. Na najvišem stupnju pripravnosti smo. Pojačane kontrole nisu samo na BiH granici. Treba gledati svaki teroristički čin, ne samo u BiH, kao na atak na naš život".

Cijeli intervju pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo