ZAVRŠEN DRUGI KRUG PREGOVORA MANJINACA I HDZ-a: / 'Ostao je još jedan korak do podrške Plenkovićevoj vladi'

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Završio je drugi krug razgovora HDZ-a i predstavnika manjina. U središnjicu HDZ-a došlo je osam zastupnika.

22.9.2016.
17:57
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Plenković je rekao da je ozračje bilo puno povjerenja i dobre volje.

'Mogu reći da smo temeljem prijedloga predstavnika manjina precizno dogovorili koje ćemo elemente uvrstiti u program buduće Vlade. To se temelji na Ustavu, Ustavnom zakonu i nizu drugih zakona koji se bave pravima manjina i naša je želja da svih osam zastupnika podržava buduću Vladu. emeljem njihovog prijedloga, dogovorili smo precizno koje ćemo elemente iz prijedloga uvrstiti u budući program Vlade. To se temelji na nizu zakona i prava, upravo je HDZ-u želja da svih osam zastupnika podržava buduću Hrvatsku vladu, i u cilju kvalitetne provedbe programa i sredstava za nacionalne manjine idućih godina', rekao je Plenković, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno ne pregovaraju o foteljama

Komentirao je medijske napise o kadrovskoj križaljci rekavši kako se radi o računu bez krčmara.

Nikakvog razgovora niti s kolegama iz Mosta niti s nacionalnim manjinama o sastavu Vlade i pojedinim ministrima nije bilo. O sastavu odlučuje onaj koji dobije od predsjednice dozvolu da sastavlja Vladu', tvrdi Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
HDZ I MOST DANAS NASTAVLJAJU PREGOVORE: /

'Nećemo razgovarati o kadroviranju'

Image
HDZ I MOST DANAS NASTAVLJAJU PREGOVORE: /

'Nećemo razgovarati o kadroviranju'

Milorad Pupovac više nije tako oštar prema ideji Hasanbegovića u Vladi

Milorad Pupovac je rekao da su nakon nekoliko dana rada usuglasile točke koje su predložene u zajedničkom sporazumu u ostvarivanju temeljnih prava nacionalnih manjina.

Na izravno pitanje hoće li uvjetovati podršku Vladi izostavljanjem Zlatka Hasanbegovića iz ministarska križaljke predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije izravno odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na Plenkoviću je da u povjerenju donese najbolje odluke o kadroviranju', rekao je Pupovac i dodao kako je ostao samo još jedan korak završavanja pregovora i podrške manjinaca HDZ-ovoj Vladi.

Usuglasili smo se da te točke budu ugrađene u zajednički program Vlade za iduće četiri godine. Ostalo je još da usuglasimo programske točke za svaku manjinsku zajednicu koju predstavlja nas osam. Te točke su posebno važne i značajne za ostvarivanje konkretnih prava pripadnika nacionalnih manjina koje zastupamo, i vjerujemo da ćemo ih usuglasiti te imati sve pretpostavke da pregovore privedemo kraju. Mi želimo da pregovori budu završeni što prije, pa ćemo pojačati intenzitet rada na tim dokumentima. Nakon te faze ćemo imati sve pretpostavke da kažemo da smo se usuglasili oko davanja povjerenja Plenkoviću za mandatara, a na njemu je da na osnovi povjerenja donese najbolje odluke što se tiče buduće Vlade', rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja, a ne udaljavanje

Na novinarsko pitanje hoće li inzistirati na dvojezičnim pločama, Pupovac kaže:

'Pitanje službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, razvoja, manjinskih institucija, sve su to pitanja koja ravnopravno tretiramo, i niti jednom ne dajemo poseban status. O svemu razgovaramo na način da nas rješavanje tih pitanja približava, a ne udaljava.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad najveći kamen spoticanja u pregovorima Pupovca i vrha HDZ-a, Zlatko Hasanbegović, nije sudjelovao u pregovorima. Za vrijeme trajanja sastanka napustio je središnjicu.

Novinarima je kazao kako je s Plenkovićem razgovarao o pregovorima HDZ-a s nacionalnim manjinama, istaknuvši kako se u stranci još uopće ne razgovara o funkcijama u budućoj Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo