OSMERO MALIŠANA ZARAŽENO SALMONELOM: / Bakterija poharala vrtićku grupu u Đakovu, sumnja se da su bolest donijeli od kuće

Image
Foto: PIXELL/Thinkstock

Osmero mališana koji pohađaju Dječji vrtić Đakovo završilo je na bolničkom liječenju zbog trovanja salmonelom.

24.6.2017.
17:53
PIXELL/Thinkstock
VOYO logo

Novi slučaj zaraze salmonelom zabilježen je u Đakovu i to u dječjem vrtiću gdje se zarazilo najmanje osmero djece. Iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije napominju kako je salmonela potvrđena kod djece te da je pod kontrolom.

'Salmonela se pojavila u jednoj vrtićkoj skupini u kojoj je 30 djece. To se dogodilo na kraju prošlog mjeseca, a od onda je situacija stalna, nema promjena. Radili smo obradu te vrtićke skupine, dalje nema nigdje ništa. Radili smo tada obradu, a do danas su se već neka djeca i negativizirala. Obavljale su se kontrolne stolice i jedno dijete je već riješeno', rekao je Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI SLUČAJ SALMONELE: /

Pronađena je u svježoj piletini i povučena s tržišta, a zna se i tko ju je isporučivao

Image
NOVI SLUČAJ SALMONELE: /

Pronađena je u svježoj piletini i povučena s tržišta, a zna se i tko ju je isporučivao

Nema mjesta za paniku

Dodaje kako ne treba raditi paniku te da je razgovaro s ravnateljicom, odgojiteljicama, s mamama i tatama. Ostali roditelji potvrdili su kako njihova djeca nisu zaražena.

'Dobili smo dojavu da je dvoje djece zaraženo salmonelom, radio sam potom obradu i našao još petero, a potom još jedno dijete. Ukupno osmero', kaže dr. Dijanić te dodaje kako je do bolesti došlo uslijed velikih vrućina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Salmonela voli ljeto i vrućinu. To je bolest prljavih ruku i može se prenijeti kontaktom, a može se pojaviti u termički slabije obrađenoj hrani gdje preživi. U ovom slučaju nije riječ o velikom broju oboljele djece. Napominjem i kako slamonele nije bilo u drugim skupinama u tom istom vrtiću, a ni u ostalim', kaže liječnik.

Zaraza nije iz vrtića

Roditelji oboljelih mališana kazali su kako im je rečeno da se djeca nisu zarazila u vrtiću već su najvjerovatnije bolest donijela od kuće. Svi roditelji zaražene djece podvrgnuti su testiranjima no svi su negativni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ornela Koprčina kaže kako je informacija o pojavi salmonele točna te da se pojavila u srednjoj skupini u vrtiću u Botićevoj.

'Bila je sanitarna inspekcija, sve su pregledali, uzeli su uzorke hrane, svim djelatnicima uzorke i svi su negativni. Neko dijete je došlo zaraženo i zarazilo je ostalu djecu. To je inače bolest koja se ne dobiva samo preko mesa i jaja nego je to bolest i prljavih ruku. To su mala dječica, idu u WC, stave ruke na školjku, ako ih poslije ne operu, mogu se zaraziti. I moj sin je tako dobio prije desetak, petnaest godina, jedini u skupini je ima', rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo, Ornela Koprčina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo