U ovom biznisu okreću više novca od farmaceuta

Trgovanje ljudima globalni je problem. Kako bi se ono spriječilo u najvećoj mogućoj mjeri osječki Crveni križ u suradnji s bečkom, pečuškom, novosadskom i tuzlanskom organizacijom od 25. do 30

26.5.2013.
15:41
VOYO logo

Finale projekta održat će se u Orahovici, kaže predsjednik osječkog Crvenog križa Marko Đukić.

"Cilj projekta je pokrenuti širu regionalnu kampanju na spriječavanju trgovanja ljudima. Vrti se velik novac u trgovanju ljudima, veći od trgovanja drogom, oružjem ili recimo, veći novac od trgovanja u farmaceutskoj industriji. To je znak koliko ljudskih problema zapravo ima u svijetu ukupno zahvaljujući tom činu da postoje neki ljudi koji otimaju, krijumčare, koji čine razne stvari s ljudima kao da su predmeti", istaknuo je Đukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Riječ je o nehumanom i strašnom poslu'

Projekt podržava i predsjednik RH Ivo Josipović, svjestan važnosti i veličine ovog problema.

"To je iznimno važan problem koji je globalne naravi. Nažalost, i Hrvatska je područje na kojem se aktivnosti trgovine ljudima obavljaju, u različite svrhe. Riječ je o nehumanom i strašnom poslu. Hrvatska je dužna raditi sve da ga suzbije s jedne strane, a s druge strane, da ljudima koje su žrtve trgovanja ljudima, pomogne. Upravo zato projekt koji radi Crveni križ je iznimno važan. Ja ga jako podržavam i uključit ću se naravno, koliko god mogu u taj projekt", poručio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojke vraćaju izmišljeni dug od 60.000 eura

U Njemačkoj radi oko 10.000 prostitutki koje su doveli trgovci ljudima, koje žive u strahu od prisilnog vraćanja u domovinu i zato ispunjavaju sve želje svojih svodnika. Većina tih žena je ilegalno u Njemačkoj, a dolaze prije svega iz Rusije ili Ukrajine, ali i iz Afrike - najčešće iz Nigerije.

"Često ih privuku lažna obećanja o radu u hotelima ili u restoranima. No, kada dođu ovamo, uzimaju im putovnice i uz tjelesno i psihičko nasilje ih se prisiljava na prostituciju", kazala je za Deutsche WelleAnna Hellmann iz organizacije za prava žena "Terre des Femmes". Ima i svodnika koji zloupotrebljavaju vjerovanje mladih Nigerijanki u crnu magiju, pa iz Italije veliki broj ovih žena prelazi u Njemačku, a njihovi "šefovi" traže od njih da polože zakletvu da će im vratiti dugove. Riječ je o iznosima i do 60.000 eura. Kažu djevojkama da će, ako ne vrate dug, umrijeti ili da će pak netko iz njihove obitelji oboljeti. Pune straha, djevojke se trude vratiti dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Terre des Femmes" sada traži od njemačke vlade da žrtvama trgovine ljudima i prisilne prostitucije omogući neograničen boravak u ovoj zemlji, a to bi pomoglo ne samo tim djevojkama, nego i njemačkim vlastima koje bi tako dobile bolju šansu uhititi i odvesti pred sud trgovce ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo