OSJEČKA LIJEČNICA OBJASNILA KAKO SE ZARAZILA: / 'I moja bolest je dokaz da je proboj virusa uvijek moguć'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U Osječko-baranjskoj županiji su utvrđeni izvori zaraze, veliki broj inficiranih se nalazi u Đakovu: 'To je velik kolektiv. I lako je utvrditi kontakte'

15.7.2020.
16:15
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predstojnicu Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, doktorica Ljiljana Perić, koja je i sama bila zaražena koronavirusom, rekla je za HRT da je poznato kako se svih jučerašnjih 10 osoba iz Osječko-baranjske županije zarazilo.

"Utvrđeni su izvori zaraze. Veliki broj inficiranih se nalazi u Đakovu, u jednom, velikom, zatvorenom kolektivu. U ostalim dijelovima je manji broj inficiranih i za novozaražene su utvrđeni izvori zaraze", rekla je te dodala da je zaraza u Đakovu vezana za zarazu časnih sestara u samostanu. "To je velik kolektiv. I lako je utvrditi kontakte."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UGLEDNI BIOMEDICINSKI STRUČNJAK IZ RIJEKE TVRDI: /

'Virus je ozbiljan i treba ga ozbiljno shvatiti, dosta će nas promijeniti'

Image
UGLEDNI BIOMEDICINSKI STRUČNJAK IZ RIJEKE TVRDI: /

'Virus je ozbiljan i treba ga ozbiljno shvatiti, dosta će nas promijeniti'

Mogu primiti 52 bolesnika

Perić kaže da trenutačno imaju 25 hospitaliziranih bolesnika, od koji njih troje imaju teže simptome, a četiri osobe su na respiratoru. "Ovog trena možemo hospitalizirati 52 bolesnika, a prema utvrđenom planu primit ćemo i sve ostale."

"U prvom valu kad smo imali 67 hospitaliziranih, preminulo je 9 osoba, sve osobe bile su starije od 70 godina, prosječno 75 godina. U svih osoba bila je prisutna nezarazna kronična bolest. To je imunokompromitiralo te osobe i doprinosilo razvoju težeg kliničkog oblika bolesti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor zaraze

Perić dodaje da njihovi epidemiolozi u velikoj većini slučajeva uspjevaju utvrditi kontakte, odnosno izvor zaraze. "Vrlo mali broj ostaje bez spoznaje o izvoru zaražavanja."

"I moja bolest je dokaz da je proboj virusa uvijek moguć. I pored postupanja prema svim pravilima i pored dobre zaštite. Inficirala sam se jer sam bila izložena ovoj infekciji kao i svi mi s profesionalno većom izloženošću ovoj bolesti. Uz stresni rad, sigurno je došlo do pada imuniteta, odnosno obrambenih sposobnosti organizma. Poznato je da je virus tada lakše prijemčiv, lakše razvija bolest", upozorava Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Simptome sam imala kao i toliki bolesnici čije sam teškoće pratila, od umora, temperature, promjene okusa i drugih simptoma. Distancu sam uvijek jednako držala i pazila da ne inficiram svoje kontakte", dodaje.

Važnost maske za lice

Perić upozorava kako je zaštitna maska za lice izuzetno važan čimbenik u spriječavanju širenja infekcije, posebno na druge osobe. "Zato ju je važno nositi i na taj način zasigurno spriječavamo daljnje širenje infekcije na druge osobe, posebno u zatvorenim kolektivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravljam naše Osječane koji nose maske i prihvaćaju važnost nošenja maske, da se moraju pokriti i nos i usta i da se maska skida suha za trakicu - što je vrlo važno kako bismo izbjegli dodirivanje središnjeg dijela maske", kaže i dodaje da će zabrana posjete pacijenata bit na snazi dok god to epidemiološka situacija bude zahtjevala, javlja HRT.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo