SVE ĆE SE ZAŽUTJETI / Uz paklene vrućine stigao i pijesak iz Sahare: Vidi se iz satelita. Nebo će danima biti mutno

Image
Foto: Eumetstat / Screenshot: X

Već jutros se na satelitskim snimkama mogao uočiti pijesak u zraku koji pritječe nad zemlju. Za sobom ostavlja više prašine nego inače

19.6.2024.
9:51
Eumetstat / Screenshot: X
VOYO logo

Na snazi je upozorenje na prvi toplinski val ove godine, ali zrak koji ovih dana stiže nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu. Ovih dana, a osobito u petak, u zraku će biti i pijesak, upozorava DHMZ.

Već ga se jutros moglo uočiti na satelitskim snimkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke temperature

U drugoj polovini ovog tjedna očekuju nas visoke temperature. U četvrtak je najavljena umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva zemlje. Najveća opasnost bit će u petak. Moguće je da će opasnost u nekim dijelovima Hrvatske do petka porasti i na vrlo veliku, odnosno crvenu boju, najavio je DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA SMISLA /

Zašto na vrućini otiču noge? Držite se ovih 7 pravila i to vam se više neće događati

Image
IMA SMISLA /

Zašto na vrućini otiču noge? Držite se ovih 7 pravila i to vam se više neće događati

Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 sutpnjeva, a na Jadranu nerijetko oko 25, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 Celzija.

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigao je saharski pijesak

Prema satelitskim snimkama, saharski je pijesak stigao i to u velikim količinama, zato nebo nije plavo kao inače, nego mutno. Prema pisanju Istrameta, ovog će puta doći i puno veća količina prašine nego inače.

Snažni je vjetar zarobio sitne čestice pijeska u atmosferi. Očekuje se da će ovakvo vrijeme potrajati do početka idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sutra počinje toplinski val! Divljat će živa na termometru i biti toplije nego danas

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo