KOVAČEVIĆ 'SKUPLJAO' I NEKRETNINE: / Otkrili još četiri stana - ukupno ih u Zagrebu ima sedam! Svi glase na njegove tvrtke, a zna se tko živi u jednom

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dragan Kovačević je, osim dosad poznate klijeti u Donjoj Stubici, supruginog stana te stana u Ban centru kojeg je koristio, ali nije bio njegov vlasnik,

25.9.2020.
21:19
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Čini se kako je milijun eura pronađenih u automobilu parkiranom u garaži jedne vile u Samoboru samo sitniš u usporedbi s bogatstvom kojeg ima uhićeni šef Janafa Dragan Kovačević. Naime, istražitelji su dosad otkrili pola milijuna kuna na njegovim računima, što, prema dobro obaviještenim izvorima, nije sav novac jer tek treba pobrojati novac s računa njemu bliskih osoba. Uz to, osim tri stana u Zagrebu koja je prijavio u imovinskoj kartici, 24sata doznaje kako je Kovačević preko svojih tvrtki vlasnik još četiri stana u metropoli.

Niti jedna od tih tvrtki nema zaposlenika, niti prihoda dovoljno velikih da se upusti u kupnju takvih nekretnina. Novinari su od susjeda, pak, doznali kako tri stana zjape prazna, dok je četvrti u dugoročnom najmu. Prema kretanju cijena nekretnina, njihova se vrijednost procjenjuje na najmanje 3,5 milijuna kuna. Dakle, Kovačević je, u suvlasništvu sa suprugom, ili putem tvrtki, stekao sedam stanova u metropoli, čija se vrijednost penje do devet milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRAT U AFERI JANAF: /

U automobilu kojim se služio Kovačević, pronađeno je 7,5 milijuna kuna

Image
OBRAT U AFERI JANAF: /

U automobilu kojim se služio Kovačević, pronađeno je 7,5 milijuna kuna

Znalo se za tri nekretnine

Od ranije je poznato da je njegova, uskoro bivša supruga, vlasnica stana od 45 kvadrata u Branimirovoj ulici, kojeg nikad nije prijavio u imovinskoj kartici. Njegova tvrtka Finkor je vlasnik stana i famoznog kluba u Slovenskoj 9, o kojem se ovih dana mnogo polemizira. Bivši šef Janafa je prijavio klijet i oranice u Donjoj Stubici, ali ono za što je naveo da vrijedi 60.000 kuna u biti je suvremeno uređena kuća s bazenom, čija je vrijednost barem nekoliko puta veća. Policija je pretresla i stan u Ban centru, nekoliko desetaka metara od Trga bana Jelačića, kojeg je Kovačević navodno koristio, ali ni on, ni njegove tvrtke nisu formalni vlasnici.

Prijatelji mu gradili

Najzanimljiviji od četiriju novootkrivenih stanova je onaj u Veslačkoj, u zgradi koju je prije dvije godine izgradila tvrtka Alfastan njegova prijatelja Deana Šparavca, u čijoj je garaži i pronađen automobil s milijun eura. Sredinom 2018. nekretninu od 60 kvadrata s prippadajućim parkirnim mjestom kupila je Kovačevićeva tvrtka Finkor. Prema prodajnim cijenama, taj je stan vrijedan oko milijun kuna. Finkor je, pak, te godine imao 90.000 kuna prihoda i 6000 kuna dobiti. U istoj zgradi nalazi se i stan sina bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića koji je zbog te i još nekoliko nekretnina u aferi na kraju otišao iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam vidio nikoga da ulazi ili izlazi. Doduše, znao sam čuti zvukove iz stana, kao i da netko glasno zalupi vratima, no tko ga koristi i živi li netko unutra, ne znam", posvjedočio je susjed s kata na kojem se nalazi Kovačevićev stan.

Drugi novootkriveni stan je u Adžijnoj ulici i također glasi na Finkor, a njegovo je vlasništvo upisano još prije Kovačevićeva imenovanja u Janafu, preciznije, u vrijeme kad je bio član uprave Zagrebačkog holdinga. Stan od 101,1 kvadrata nalazi se na petom katu, a znakovito je kako nekoliko stanova u istoj zgradi ima i bivši šef Zagrebačkog holdinga, a danas jedan od optuženika u aferi Agram, Slobodan Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom se stanu dosad promijenilo dvoje-troje stanara. Posljednji oko godinu i pol u njemu živi Kinez", potvrdio je jedan susjed, dok je drugi dodao kako se policija "motala" oko zgrade i da je Kovačevića rijetko vidio.

Zadnja dva stana, površine 28 i 34 kvadrata nalaze se u na četvrtom katu zgrade na uglu Harambašićeve ulice i Livadarskog puta. Zgradu su gradile su Stipić nekretnine, čiji je vlasnik, Zlatko Stipić, jedan od potencijalnih USKOK-ovih svjedoka, jer se na Martinje prošle godine nalazio na zabavi koju je organizirao Kovačević i na kojoj je primio 1,96 milijuna kuna mita od Kreše Peteka. Stanovi su kupljeni 2013. i 2016., a glase na Kovačevićeve tvrtke Centar ekonomskog razvoja i Eko-Glob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oba stana su prazna i, koliko mi je poznato, nikad u njima nitko nije živio. Sad tijekom korone jedan od njih se renovirao. Skidali su pločice, razbijali... Bilo nam je neobično zašto to rade, kad je zgrada relativno nova, a u stanovima nitko nije živio. Ni taj koji se renovirao i dalje nema stanara", rekla je jedna susjeda.

Pretrest će mu svu imovinu

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Nataša Novaković je potvrdila da će provjeriti svu Kovačevićevu imovinu. USKOK će ispitati i više od 20 svjedoka koji su bili na spornoj zabavi, ali među njima neće biti ministri i drugi političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo