LIDER HRVATSKE / Osamnaesta je godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika: kakva je ostavština Franje Tuđmana?

Njegov nasljednik na čelu HDZ-a poručuje da je Tuđman bio lider Hrvatske u prekretničkim trenucima demokracije i za Hrvatsku i za Europu. Počast mu je na Mirogoju nenajavljeno odala i predsjednica Republike

10.12.2017.
18:36
VOYO logo

Ljudi su ga voljeli, gdje god se pojavio izazivao je ovacije. Bliski suradnici za prvog predsjednika Franje Tuđmana imaju samo riječi hvale. "Vizionar, strateg, graditelj slobodne demokratske europske hrvatske države. I ova država je njegov spomenik", kazao je Vladimir Šeks.

Na 18-tu obljetnicu smrti na grob predsjednika Tuđmana vijence i svijeće položilo je izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjendikom stranke Andrejem Plenkovićem i brojnim ministrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je ostavština predsjednika Tuđmana je njegova vizionarska, okupljajuća državnička politika  u nezahvalnim međunarodnim okolnostima, vidio je Hrvatski i prema oslobođenju u Domovinskom ratu uz žrtvu hrvatskih branitelja", kazao je Plenković.

Jedna od najupečatljivijih slika Franje Tuđmana je ona s kninske tvrđave nakon što je hrvatska vojska ušla u Knin. Uz predsjednika je tada na tvrđavi bio i general Damir Krstičević, tada zapovjednik 4. gardijske brigade Pauci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ogromna žrtva je plaćena za hrvatsku slobodu i moramo to cijeniti i jasno da danas poštivanje prvom hrvatskom predsjeniku dr. Franji Tuđmanu treba nam zajedništvo i pozitivna energija za budućnost", kazao je Krstičević. 

I ostali branitelji rado se sjećaju prvog predsjenika. "Pod vodstvom prvog pred stvorena je ova hrvatska država, možda nije kakva bi trebala biti, ali on je vodio, mi smo se borili i stvorili smo je. Današnji političari da se više ugledaju na njega bilo bi nam svima bolje", kazao je Anđelko Burilo, tajnik udruge veterana "Zagrebački branitelji Vukovara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđmanov grob tijekom cijelog dana posjećivali su građani. A bez najave i prisustva medija vijenac je danas položila i predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo