ORUŽANE SNAGE DOBILE NOVE 'RATNIKE': / 'Ovo nije iskazivanje moći, što nam spočitavaju Srbi'

Image

U vojarni Zemunik danas su predstavljeni novi helikopteri Kiowa Warrior u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

10.8.2016.
12:00
VOYO logo

"Opremanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva korak je učinjen uz pomoć američkog strateškog savjetnika. Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente i onu političku", rekla je Grabar Kitarović.

'Sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna'

"Sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog zrakoplovstva. Dolazak helikoptera u Republiku Hrvatsku dokaz je da je i u vremenima financijske oskudice moguće raditi na modernizaciji", zaključila je predsjednica, dodavši da će Zadar biti matična baza za svih 16 helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavljanju je govorio i ministar obrane Josip Buljević, koji se zahvalio vladi SAD-a na ovoj donaciji.

Image
Image

"Pripadnici Oružanih snaga dobivaju suvremena sredstva, vjerujem da će nas helikopetri potaknuti na nove iskorake. Ono što treba naglasti, ova donacija prestavlja vidljivu potvrdu našeg savezništa. Helikopteri koji danas ulaze u sustav Hrvatske vojske tek su jedna od potpora naših strateških partnera, a ona je dokaz da sa strateškim partnerima možemo usavršavati naše kapacitete', kazao je ministar obrane, navodeći kako je ukupna američka pomoć vrijedna više stotina milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Projekt opremanja obuhvaća ukupno 16 helikoptera

"Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos", zaključio je Buljević.

Projekt opremanja obuhvaća ukupno 16 helikoptera i opremu koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno 30. srpnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo