poslali poruku vladajućima / Organizatori tvrde kako se na splitskom prosvjedu skupilo 70.000 ljudi, policija će danas dati službenu brojku

U Splitu je u 18 sati počeo prosvjed protiv Istanbulske konvencije, a sat vremena kasnije na rivi su se skupili i protuprosvjednici. Prosvjed je završio iza 19 sati, a još nema podataka koliko se aktivista skupilo na rivi

12.4.2018.
18:56
VOYO logo

Predstavnici građanske inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" danas s početkom u 18 sati održali su u prosvjed na splitskoj Rivi kako bi iskazali svoje protivljenje integriranju navedenog sporazuma u hrvatske okvire. 

Policija je objavila kako večeras neće izaći s brojkom prosvjednika koji su se pojavili na Rivi, no ondje su se već pojavila neka istaknuta politička imena poput Mire Bulja, HRAST-ovca Hrvoja Zekanovića te predsjednice udruge 'U ime obitelji' Željke Markić, a ondje je i predvodnik branitelja koji su za vrijeme SDP-ove vladavine prosvjedovali u Savskoj, Đuro Glogoški. Dolazak na prosvjedni skup na svom Facebook profilu potvrdio je i poznati pjevač Marko Perković Thompson koji je u Split došao sa suprugom i njihovo petero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed je završen nešto iza 19 sati, a organizatori tvrde kako se skupilo 70.000 ljudi. Policija još uvijek nije iznijela službenu brojku broja prosvjednika te će je objaviti tek sutra na konferenciji za medije. 

Prosvjednici su na rivu donijeli i brojne transparente. 'Nećemo nijednu konvenciju koja će biti iznad našeg Ustava i zakona', 'Andrej Plenković za Pupovca suho zlato... za državu i narod živo blato', 'nećemo stranačke i briselske poslušnike', samo su neki od njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjedima je, između ostalih, govor održala i Ivana Haberle iz Udruge 'Žene iz Domovinskog rata', koje podržavaju ratifikaciju.

"Ja sam Ivana Haberle. Znam čitati. I ne treba mi Andrej Plenković interpretirati što sam pročitala.  Znala sam čitati i 1991. kada sam s 18 godina, kao medicinska sestra, dragovoljno pristupila obrani Domovine. Dok se HDZ-ov premijer liječio od anemije, ja sam liječila hrvatske branitelje, mnogi su bili baš njegove dobi. Previjala sam njihove rane od gelera, snajpera, mučenja ili samo zatvarala oči poginulih. Danas sam ovdje zato što mi je dosta prevare! HDZ-ove prevare za nametanjem rafitikacije Istanbulske konvencije koja je štetna za hrvatski narod i državu. Sram me gledati kako predsjednik HDZ-a pred cijelom javnosti ponižava, zastrašuje, prijeti ili kupuje zastupnike stranke koja je bila ključna za obranu i stvaranje hrvatske države", rekla je Ivana Haberle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuprosvjednici puštali lampione u more

Oko 19 sati na rivu su stigli i protuprosvjednici, odnosno građani koji podržavaju ratifikaciju konvencije. Po dolasku u more su pustili stotine lampiona koji simbolički označavaju stotinu ubijenih žena zbog obiteljskog nasilja. 

Image
Foto: Vijesti.hr

Prosvjed u Splitu

Osim transparentima, okupljeni se bore i pjesmom, između ostalog zapjevali su i stihove 'Zovi, samo zovi...!', glasni su povici 'Izdaja!', a neki izvikuju i 'Za dom spremni'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Splićani ispunili rivu i prosvjedovali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Image

Splićani ispunili rivu i prosvjedovali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Protivnici konvencije najavili su kako će na prosvjedu na Rivi biti iznesene "vrlo jasne poruke hrvatskome narodu, ali i aktualnoj političkoj vlasti".

>>Bivša HDZ-ovka uoči prosvjeda u Splitu: 'Dogodit će se najbolje što je Hrvatska doživjela od Tuđmana’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Burno u HDZ-u uoči sutrašnje rasprave o IK: dio zastupnika i dalje protiv - hoće li dobiti sankcije?

Naša reporterka na terenu Nikolina Radić razgovarala je s jednim od organizatora prosvjeda u Splitu, Ivanom Turudićem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi više nemamo što skrivati, poruka Vladi je jasna. Ili radite časno svoj posao ili odlazite. Hrvatski branitelji su podnijeli ogromnu žrtvu u ratu, braneći ovaj teritorij i suverenitet. Usvajanjem konvencije gubimo dio suvereniteta i naši će zakoni biti podložni Europi", rekao je između ostalog Turudić.

Cijeli razgovor poslušajte u priloženom videu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo