OREŠKOVIĆEV SAVJETNIK: / 'Ne bi bilo dobro da dođe do sukoba na granici sa Srbijom'

Image
Foto: Pixsell, Jurica Galoić
25.2.2016.
10:20
Pixsell, Jurica Galoić
VOYO logo

Stjepo Bartulica, savjetnik premijera Oreškovića u Novom danu N1 Televizije govorio je prvih mjesec dana premijera Oreškovića, izbjegličkoj krizi i odnosu sa susjednima.

Mišljenje je da Njemačka nije u stanju primiti sve ekonomske migrante i žrtve rata. "Treba se prilagoditi novim okolnostima, jer vidite i da su im koalicijski partneri nezadovoljni, crkve u Njemačkoj su rekle da ne može primiti neograničen broj ljudi. To treba gledati tako da ne postoji samo jedan stav, oni se mijenjaju jer se i političke okolnosti mijenjaju", kazao je Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepredvidiva situacija

Ističe da u ovom trenutku nitko ne zna kako će se situacija razvijati.

"Ja bih rekao da nitko nije siguran kako će se situacija razvijati. Vrh politike čini sve da bi upravljali krizom, ali kako dolazi proljeće i situacija u Siriji se ne razriješava, može se zaključiti samo da se situacija se mijenja. Austrija, koja je najbliži suradnik Njemačke, ima tvrde stavove i mijenja ih. Ne bi bilo dobro da politika otvorenih granica izaziva takve potrese da radikalne struje u Europi rastu. To ni Merkel ne želi i tu moramo imati svoj pristup i gledati svoje interese", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SITUACIJA JE ALARMANTNA': /

Srpski predsjednik i Orešković odradili prvi susret

Image
'SITUACIJA JE ALARMANTNA': /

Srpski predsjednik i Orešković odradili prvi susret

Hrvatska prkosila pravilima

Što se tiče susreta premijera Oreškovića sa srpskim premijerom Vučićem, Bartulica kaže da se fokusiralo na teme važne za investitore.

"Nije pričao o prošlim međunacionalnim sukobima. Mi smo svjesni da su nam odnosi opterećeni nedavnom prošlošću, ali ovu je publiku zanimalo kako da olakša pristup investitorima, među kojima su mnogi imali traume od pokušaja poslovanja u Hrvatskoj. Orešković ih je uvjeravao da je RH open for business. Uspješno je poručio što Hrvatska želi, otvorena smo zemlja i ne može se izolirati, iako smo do sad prkosili pravilima"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilateralnog susreta između Oreškovića i Vučića nije bilo, ali, uvjeren je savjetnik premijera, do njega će sigurno doći: " To treba relaksirati, zbog migrantske krize upućeni smo na suradnju, ne bi bilo dobro da promet zastane i da dođe do sukoba na granici. Mislim da će premijer Orešković ući u normalnu komunikaciju sa srpskom stranom".

"Ne vidim nikakvu opasnost iz Srbije"

Međutim, zastupnik Domoljubne koalicije Pero Ćorić tvrdi da je glavni zahtjev zbog čega bi se uveo obvezni vojni rok - vojna opasnost iz Srbije. Bartulica ne vidi nikakvu opasnost iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vojni rok je sada nova tema na agendi. S obzirom da je Hrvatska u NATO-u ne trebamo se nikog trebali bojati, u čvrstom smo vojnom savezu i pozicija nam je neusporedivo bolja nego prije 10 ili 20 godina. Treba vidjeti što bi vojni rok donio, napraviti cost - benefit analizu, jer sigurno ima i prednosti, i tome treba optimalno odgovoriti. Ne bih naglasak stavio na prijetnju, to samo izaziva strah kod ljudi, a ja tu prijetnju ne vidim", zaključio je Bartulica u razgovoru za N1 Televiziju.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo