Za RTL Direkt / Orban je bijesan zbog Hernadija, Turudić poručio: 'Tjeralica se može povući'

Sudac Turudić kod Zorana Šprajca komentirao je slučaj Hernadi

22.11.2018.
12:09
VOYO logo

Mađarski premijer bijesan je zbog obnavljanja crvene potjernice za Zsoltom Hernadijem, čelnim čovjekom MOL-a, a smatra da je Hrvatska tim potezom izdala Mađarsku, pišu mađarski mediji.

Hernadi je, podsjetimo, u Hrvatskoj optužen da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi Mađari stekli upravljačka prava u Ini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban je, navode medii, do sada sagledavao situaciju oko MOL-a kao čisto poslovnu, ali kako je Hrvatska cijelu priču podignula na višu razinu, sada može očekivati snažan odgovor mađarske države.

Slučaj Hernadi i raspisivanje crvene tjeralize za RTL Direkt kod Zorana Šprajca komentirao je i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izdali smo Europski uhidbeni nalog. To je tjeralica koja se izdaje između sudova Europske unije. Tjeralica o kojoj se sada govori, Interpolova crvena, je tjeralica koja važi za sve ostale zemlje članice Interpola, a njih je 191", rekao je Turudić. 

Jeste li ikada imali pritiske da malo "ohladite" s tom tjeralicom jer stvara politički problem između Hrvatske i Mađarske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo. Ključna stvar je bila ljetošnja odluka Europskog suda u Luksemburgu koji nam je dao za pravo u svih pet postavljenih pitanja i koji je rekao da Mađarska treba predati Hernadija, odnosno treba odlučiti o europskom uhidbenom nalogu. Oni to nisu odlučili i tako su se odlučili postupati. Mislim da je ova odluka Interpola posljedica odluke suda u Luksemburgu. 

No, ako sud povuče tu tjeralicu, mogu se odnosi izgladiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo i tako razgovarati. Ako bi bilo zakonskih uvjeta...

U Mađarskoj politika i pravosuđe tako razgovaraju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas tako ne funkcionira. Ne bi se nitko usudio tako nešto zatražiti. No, ako postoje zakonski uvjeti, zašto ne. I to je jedna opcija. Tjeralica se uvijek veže za istražni zatvor. Ako prestanu uvjeti za istražni zatvor, može se ukinuti tjeralica.

Smije li Hernadi, po toj tjeralici, napustiti Mađarsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smije niti u jednu zemlju EU-a niti u jednu zemlju članicu Interpola. Ima nekih zemalja u svijetu koje nisu članice. 

A Mađarska ga nije dužna izručiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ga dužna izručiti. O tome smo obavijestili sud EU. Postoji daljnja procedura, ali u toj proceduri sud prestaje biti ovlašten i tu proceduru poduzima država. 

U svakom slučaju, hrvatska bi Orbanov odgovor mogla doznati vrlo brzo. Naime, potvrdio je da će početkom prosinca doći u Hrvatsku na sastanak Srednjoeuropske inicijative koji bi trebao biti održan 3. i 4. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo