prognoza željke pogačić /

Oprez! Stižu grmljavina, obilna kiša i jak vjetar, pogledajte gdje je izdano crveno upozorenje

Osobito pozorni zbog nevere trebaju biti nautičari - najbolje je večeras potražiti sigurna sidrišta i vezove

27.7.2019.
20:05
VOYO logo

Stiže nam već najavljivana hladna fronta, a s njom jedna dublja ciklona iz Sredozemlja - ne toliko uobičajena u ovim ljetnim mjesecima. Noćas i sutra premještat će se duž Jadrana - ondje je potreban poseban oprez!

Tako će već večeras, a osobito u nedjelju prijepodne na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana biti izraženijih nevera! Odnosno, grmljavine i obilnije kiše u kratkom vremenu uz jako do olujno jugo! Kišni oblaci do podneva će zahvatiti i sjeverozapadnu Hrvatsku i jug Dalmacije. U Slavoniji, veći dio prijepodneva ostaje suho uz promjenjivu naoblaku. Najniža jutarnja temperatura na moru od 22 do čak 26 na jugu, u unutrašnjosti oko 21 stupanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sredine dana u središnjoj Hrvatskoj s juga i zapada sve su češći pljuskovi, na širem zagrebačkom i karlovačkom području mogući su izraženiji, mjestimice uz tuču. Kasnije popodne - i u istočnijim predjelima. Najviša dnevna temperatura bit će niža od današnje - oko 26 stupnjeva. 

I u Slavoniji poslijepodne pretežno oblačno, na zapadu će već od sredine dana biti grmljavinskih pljuskova, a prema večeri i na istoku. Temperatura - oko 28, u Baranji i Srijemu i dalje visokih 30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće su i pijavice

U Dalmaciji poslijepodne pretežno oblačno i nestabilno uz lokalne grmljavinske pljuskove praćene obilnijom kišom. Nevere će biti iznenadne, ali će se brzo premjestiti na jug Dalmacije. Svakako budite na oprezu, osobito ako se nalazite neposredno uz obalu i na moru!

Nevera će na sjevernom Jadranu biti i popodne. Grmljavina, obilna kiša i jako jugo uzrokovat će ponegdje i bujice te naglo podizanje valova. Moguće su i pijavice! U gorju je također moguće jače grmljavinsko nevrijeme uz obilnu kišu, oko 30 litara po četvornome metru. Kasnije popodne sa zapada slijedi smirivanje i oborina i vjetra!

I u ponedjeljak na kopnu nestabilno i svježije - uz najvišu temperaturu oko 27 stupnjeva. U utorak sunčanije, uz rijetke pljuskove. Od srijede ponovno stabilno i vrlo vruće. 

U ponedjeljak na moru smirivanje, ostaje promjenjivo pa su mogući još poneki pljuskovi. Od utorka ponovno sunčano i vrlo vruće uz jutarnji burin i poslijepodnevni maestral.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sjeverni Jadranza nedjelju Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje. Tamo će zbog jake grmljavine, lokalno obilne kiše - na otocima i više od 50 litara po četvornome metru te olujnog juga i pijavica - vrijeme biti izrazito opasno. U Dalmaciji, njezinoj unutrašnjosti, gorju i dijelu središnje Hrvatske - koji su pod narančastim upozorenjem - očekuju se lokalne oluje s tučom. Osobito pozorni zbog nevere trebaju biti nautičari -  najbolje je večeras potražiti sigurna sidrišta i vezove!  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo