Opozvati Bandića i prekinuti radove u Varšavskoj!

20.7.2010.
18:31
VOYO logo

Skupština Grada Zagreba izglasala je danas sljedeće zaključke, koji su, dakako, neobvezujući poput onih sa sjednice 18. ožujka 2010. godine:

1. Traži se deblokada Gundulićeve ulice, jer ona nije razmjerna potrebama gradilišta. Smatraju i kako intervencija jakih policijskih snaga nije moguća na zahtjev pročelnika jednog gradskog ureda te da ograničavanje prava na miran prosvjed treba biti temeljeno na Ustavu , Konvenciji o ljudskim pravima i legitimnoj svrsi u smislu uporaba sredstava prisile bude proporcionalna ugrozi, poštujući dignitet prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Događaji su pokazali opasnost od neograničene i neodgovorne vlasti gradonačelnika te Skupština traži pokretanje postupka opoziva Milana Bandića. On je osobito utjecao na donošenje odluke o javnom interesu i glasovanju o prostornim planovima. Iako je to izazvalo protivljenje građana, nije poduzeo ništa da bi realizirao preporuke Skupštine. Niti on, niti investitor nisu pregovarali u dobroj vjeri o mogućem kompromisu, niti su informirali skupštinu o provedbi zaključaka.

3. Poziva se Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša da preispita svoje ranije mišljenje o projektu s obzirom na nove okolnosti vezane za mišljenje Ministarstva kulture da se on ne uklapa u konzervatorsku podlogu "jer inače postoji kontradikcija u stavu dva nadležna ministarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Znajući da nije izdana potvrda glavnog projekta građevine u Varšavskoj 6 te radi mogućih nepravilnosti koje su prethodile donošenju DPU i činjenice da se zagrađuju balkoni traži se žurni nadzor Ministarstva graditeljstva.

5. Gradska skupština smatra da nije bilo opravdanog razloga za hitnim početkom radova u Varšavskoj ulici te se traži hitan prekid radova. Radovi nisu trebali početi s obzirom da nije izdana potvrda glavnog projekta za rekonstrukciju i nadogradnju stambeno-poslovne građevine u Varšavskoj 6, niti su riješeni imovinsko-pravni odnosi pa nije izvjesno hoće li se ulazno-izlazna rampa moći priključiti na ulaz u garažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Prilagođavanje planova privatnim investitorima, gubljenje javnih površina i parkova, ugroženost zelenila, raširena je pojava, domeću. Projekt Cvjetni je primjer pogodovanja u planiranju, neuvažavanju stručnih mišljenja i zahtjeva građana, zaključuju skupštinari. Takvi slučajevi ne smiju se ponoviti i traži se da se Skupštini hitno podnese prijedlog Generalnog urbanističkog plana na raspravu, napominju zastupnici.

7. Traži se od nadležnih tijela da se Zakonom o prostornom uređenju i gradnji preciznije definira procedura uređivanja javnog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto referenduma, HNS je predložio da se traži ostavka, što je prihvaćeno. 27 zastupnika glasalo je za, jedan je bio suzdržan, stoga je i bez HDZ-a i HSS-a zaključak donesen većinom glasova. Oni su, naime, napustili Skupštinu.

"Klub HDZ-a ne može prihvatiti zaključke u kojima se iznose neistine i u kojemu se, uz traženje ostavke Bandića, ne traži i raspuštanje Skupštine. Nećemo sudjelovati u cirkusu SDP-a i pristati na diktat većine, nego ćemo napustiti Skupštinu", kazao je Jasen Mesić iz HDZ-a. HSS je također izašao iz Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vam je najbolji dokaz da od početka projekta o kojem smo razgovarali HDZ stoji na pozicijama da ga treba obraniti pod svaku cijenu", kazala je Morana Paliković Gruden iz HNS-a.

Gradonačelnik Milan Bandić nije prihvatio zaključak Skupštine da treba podnijeti ostavku, kazavši: "što se tiče postupka opoziva, oni koji su me izabrali će me i razriješiti jednog dana. Štitit ću ovlasti koje imam. Nisam se rodio i neću umrijeti kao gradonačelnik, ali neću se ni složiti s jogurt revolucijom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću govoriti o uzrocima, povodima i posljedicama, neću se vraćati na 2008. godinu i ne želim bježati od odgovornosti, nemam ju na koga prebaciti. Ali reći ću da je 2008. vladalo demokratsko ozračje unutar kluba, svi su glasali po vlastitom nahođenju. Neki su bili protiv, neki suzdržani, neki za", kazao je Bandić.

Prethodni članci:

arti-201007200480006 arti-201007200250006 arti-201007200493006 arti-201007200663006 arti-201007190560006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo