Krađa novca EU-a / Opozicija optužuje DORH da je zažmirio na Žalac, za premijera kažu: Sad se crveni pred svima u EU-u kad ga netko nazove!

Oporba strahuje da bi zbog slučaja Softwer Hrvatskoj mogao biti uskraćen budući novac iz europskih fondova

12.11.2021.
20:30
VOYO logo

Pljušte kritike saborskih zastupnika na rad premijera i bivše ministrice, odnosno prema njima nerada i nerada u DORH-u. 

Je li slučaj Softwer samo vrh sante leda svega što se radi s europskim novcem? Pita se to oporba, pa uz osnivanje istražnog povjerenstva traže da se još ovaj mjesec raspravi izvješće o radu DORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je DORH zatvorio oči u slučaju Žalac, Most u Saboru želi pitati glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek. I ne samo oni. Potpisom ih je podržao 31 zastupnik, koliko je potrebno da bi se u roku od tjedan dan raspravilo izvješće o radu DORH-a. 

Image
Bivša ministrica /

Žalac i ostali iza rešetaka istražnog zatvora, usto još i u izolaciji. EU tužitelji rade na još oko 20 slučajeva u RH

Image
Bivša ministrica /

Žalac i ostali iza rešetaka istražnog zatvora, usto još i u izolaciji. EU tužitelji rade na još oko 20 slučajeva u RH

"Ponovno ponavljam svoj zahtjev Vladi da razriješi ravnatelja SAFU-a g. Petrica, to sam prvi dan tražio, i da se pokrene opoziv glavne državne odvjetnice jer ovo nije prva afera u kojoj DORH nije odradio svoj posao", izjavio je Nikola Grmoja (MOST), zastupnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, Klubovi SDP-a i Zeleno-lijevog bloka traže osnivanje saborskog istražnog povjerenstva. Jer važno je, poručuju, da se svi projekti provedeni pod palicom Žalac i Petrica, provjere.

"Ako je u ovom slučaju bio politički pritisak na njega da sklopi ugovor ovako ili onako, želimo vidjeti da li je u drugim slučajevima bio pritisak na ravnatelja SAFU-a", kazala je Sandra Benčić (Možemo!), predsjednica Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se Andrej Plenković danas itekako crveni i da mu nije ugodan niti jedan poziv u Europu. Mislim, to je sramota par excellence", rekla je Mirela Ahmetović (SDP), saborska zastupnica. 

"Vlada ne postoji radi oporbe već radi hrvatskih građana. Moj cilj je da Hrvatska ide naprijed i da ne propadne, a njihov cilj je da propadne HDZ i parlamentarna većina", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba strahuje da bi zbog slučaja Softwer Hrvatskoj mogao biti uskraćen budući novac iz europskih fondova. 

"Osobno, ne vjerujem da takva mogućnost postoji", kazala je Dubravka Šuica (HDZ), potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije ovo prvi put da je oporba upozoravala na malverzacije s europskim novcem.

"Sjetite se Projekta Slavonija, sjetite se niza slučajeva gdje se financirala rodbina, svojta, prijatelji, ortaci, kumovi HDZ-ovih lokalnih moćnika", izjavio je Domagoj Hajduković, predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se provode europske politike u Hrvatskoj, to završava u određenim džepovima i ne služi općem interesu. Nažalost, bojimo se koji će biti sljedeći slučajevi", kazao je Stephen Nikola Bartulica (DP), saborski zastupnik.   

Damir Habijan (HDZ), saborski zastupnik: "Dovoditi u pitanje i sumnju financiranje putem EU fondova je doista deplasirano u ovom trenutku", izjavio je Damir Habijan (HDZ), saborski zastupnik.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovaraju iz HDZ-a, ističući kako veliki EU projekti prolaze četiri razine kontrole, od kojih je jedna Europski revizorski sud. Ipak, svoju istragu želi i saborska oporba, a hoće li za osnivanje povjerenstva skupiti dovoljan broj potpisa, znat će se idući tjedan.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo