BURNO U SABORU / Oporba žestoko o Turudiću, tvrde da je njegov izbor za glavnog državnog odvjetnika poraz demokracije: 'Jasno da je on HDZ-ov čovjek'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba je danas kritizirala izbor Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika

26.1.2024.
15:13
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vladino predlaganje Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika i dalje izaziva žestoke kritike oporbe koja je u petak ustvrdila da je intencija tog izbora gušenje i uništavanje bilo kakve borbe protiv korupcije te da Plenković u ključnim institucijama želi sebi odane ljude.

"Očita je namjera da se postupci protiv korupcije u Hrvatskoj uguše. Treba voditi računa i o tome da je glavni državni odvjetnik taj koji donosi odluku o sukobu nadležnosti između hrvatskog tužiteljstva i Ureda Europskog javnog tužitelja. Dakle, Turudić će moći u svakoj situaciji odlučiti o nadležnosti i oduzeti predmet europskom javnom tužitelju ako oni krenu predaleko”, upozorio je Peđa Grbin (SDP) u izjavi novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o sukobu nadležnosti DORH-a i EPPO-a o kojemu odlučuje glavni državni odvjetnik što, kaže, stoji u Zakonu, istaknuo je da netko iz državnog odvjetništva može problematizirati nadležnost EPPO-a.

Moguće da će 'zavaljati' i Plenkovića

Zapitao je tko će o tome odlučivati ako on postane glavni državni odvjetnik, primjerice, u slučaju Obuljen ili slučaj Žalac. U slučaju Žalac, podsjeća, imali smo situaciju da je DORH taj predmet držao u ladici, a kada ga je uzeo EPPO, onda je predmet krenuo, a pitanje je, ističe, bi li se to s Turudićem dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se uništava kazneni postupak, uništava se bilo kakva borba protiv korupcije i to je potpuno jasna intencija. Turudića je Ivo Sanader nazivao 'našim dečkom' i do dana današnjeg ostao njihov dečko”, ocijenio je Grbin.

POGLEDAJTE VIDEO: U najpoželjniju vruću fotelju sjeda osoba koja je osudila Sanadera. Struka: Bio je najbolji izbor od ponuđeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je Turudić 'krivi tip koji će zavaljati premijera kao što je i Sanadera koji ga je stvarao', rekavši da svakako jest krivi tip te da je lako moguće da će 'zavaljati' i Plenkovića ako u HDZ-u zapušu neki novi vjetrovi, a on ih zna radarom puno bolje detektirati nego Plenković korupciju.

Grmoja: Plenkoviću sve kočnice popustile

Nikola Grmoja (Most) smatra da je očito da su izborom Turudića kod Plenkovića sve kočnice popustile i da je njima sada najvažnije zaštititi sebe jer je moguće da su svjesni toga da gube izbore i da nemaju nikakve šanse sastaviti vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato pokušavaju u ključnim institucijama, a DORH je možda najvažnija institucija koja ih može zaštititi od kaznenog progona, postaviti sebi odane ljude, naglasio je.

Možda će, dodaje, Turudić željeti dokazati da to nije takav kako govori cjelokupna javnost, ali nisam baš preveliki optimist, vidjet ćemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Grbinove navode da će Turudić moći, što se tiče sukoba nadležnosti, neke predmete oduzeti Uredu europskog javnog tužitelja, kaže da je europska uredba jasna i propisuje da svi predmeti i sve informacije koje se tiču nenamjenskog trošenja europskog novca, moraju biti prosljeđeni OLAF-u, a OLAF ih prosljeđuje uredu Europskog javnog tužitelja.

"Ako će Turudić stvarno oduzimati predmete EPPO-u, onda ulazimo u neka druga, puno, puno mračnija vremena. Nisam siguran da će se to usuditi, ali vidjet ćemo, sve je moguće”, poručio je Grmoja..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franko Vidović (Socijaldemokrati) upozorava da netko tko vuče određene repove za sobom, čak se i nalazi i u nekim spisima USKOK-a, nije osoba koja bi trebala biti na čelu odvjetništva u državi.

"Osoba koja bi trebala biti glavni državni odvjetnik svakako mora biti neovisna i stručna osoba neukaljana ugleda i onda bismo mogli očekivati nekakav rezultat. Nažalost, nismo našli takvog kandidata i dojma sam da je ovo što HDZ sada predlaže vraćanje nekakvih usluga i postavljanje pozicija za budućnost što je loše za cijelo društvo”, mišljenja je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić: Prijatelj s optuženicima

Sandra Benčić (Možemo!) podsjeća da je Turudić sam za sebe rekao da ga je HDZ na neki način determinirao, a ima i prijateljske i druge veze sa istaknutim članovima HDZ-a.

Dodatni Turudićev problem, naglašava, činjenica je da je on prijatelj s prvooptuženima u tri do četiri trenutačno najveća USKOK-ova slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje kako će glavni državni odvjetnik voditi optužnice i postupke u onim slučajevima u kojima su prvooptuženi njegovi prijatelji i ljudi s kojima se još uvijek dopisuje ili čuje kao, primjerice, Josipa Rimac ili Zdravko Mamić, upozorila je.

"Andrej Plenković do sada nikada nije išao s imenovanjima na takve funkcije koje bi evidentno dokazale da se radi o političkom imenovanju nego je radije birao manje poznate ljude kako bi prikrio te veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je prvi put u situaciji da bez maske i rukavica stavlja točno takvu osobu i trebalo bi zapravo vidjeti što se to unutar HDZ-a dogodilo i jesu li postojale frakcije unutar HDZ-a koje su dovele do ovakvog imenovanja”, ocijenila je Benčić.

Image
'KAKVA ŠAMARČINA' /

Milanović udario po Turudiću: ’Problem je u Plenkoviću i njegovim vrtnim patuljcima koji dižu ruku za porobljavanje države'

Image
'KAKVA ŠAMARČINA' /

Milanović udario po Turudiću: ’Problem je u Plenkoviću i njegovim vrtnim patuljcima koji dižu ruku za porobljavanje države'

Davor Nađi (Fokus) ocjenjuje Vladin izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika porazom demokracije i vladavine prava jer je jasno da je on HDZ-ov čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako kao zemlja imalo držimo do neke kontrole između različitih grana vlasti i institucija ne bi si trebali dozvoliti da takvi pojedinci koji imaju put povezan s vladajućom strankom dolaze na tako bitnu poziciju”, kazao je .

"To kod HDZ-a nije ništa novo, jednostavno pokušavaju kontrolirati svaku instituciju, svaku poru društva i ovo je samo nastavak takvog njihovog ponašanja a možda do sada i najjači nasrtaj na demokraciju u Hrvatskoj” dodao je Nađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo