od supermena Vilija do opoziva / Oporba pokreće opoziv ministra zdravstva Beroša, premijer siguran: 'Nećete uspjeti, niste ni prije'

Pred Berošem sada je ključnih mjesec dana, hoće li se vratiti u milost premijera, ili će i nakon lokalnih izbora odgovarati o ostavci.

19.4.2021.
18:35
VOYO logo

Uz ostale članove Stožera Vili Beroš bio je junak i među djecom kada je koronakriza krenula, na parlamentrarnim izborima dobio je više glasova od premijera, a sada se zaziva njegova ostavka. 

SDP, uz potporu djela oporbe, traži smjenu ministra zdravstva i pokreće opoziv za što imaju potporu i djela oporbe. Premijer ga je proteklih dana izbjegavao braniti.
Danas tek poručuje da oporba neće uspjeti, no podsjeća na saborsku sjednicu Odbora na kojoj je Beroš upravo njemu prebacio lopticu uz poruku da je nacrt zdravstvene reforme na premijerovu stolu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ministar u rijeci /

Beroš: 'Vjerujem da imam podršku premijera'; Evo što je rekao na pitanje o početku USKOK-ove istrage slučaja platforme CijepiSe

Image
ministar u rijeci /

Beroš: 'Vjerujem da imam podršku premijera'; Evo što je rekao na pitanje o početku USKOK-ove istrage slučaja platforme CijepiSe

Bio je supermen Vili s početka epidemije, sad godinu dana kasnije, razgovara se o njegovom opozivu. Traži to oporba, a kada je tako premijer brani..

"Mi ćemo braniti to, kao i parlamentarna većina, reforma zdravstva nije nešto što se radi preko noći, i napravit će se, i nema veze s lokalnim izborima, da to zaokružimo....", rekao je Plenković.

"U proteklih 5 godina su imali 10 takvih inicijativa i rezultat je 10:0, sada će biti vjerojatno, sigurno 11:0 za vladajuće u odnosu na oporbu", rekao je Jandroković.

Dug u zdravstvu, problemi s cijepljenjem, pogodovanje u platformi Cijepi se, sve su to razlozi za odlazak smatra šef oporbe.

"Svinjarije koje se događaju u zdravstvu, svaka od njih, sama za sebe bila bi dovoljno da Beroš ode, ako neće sam, onda ćemo osigurati da dobije poguranac", kaže Peđa Grbin. 

Inicijativu koju SDP još nije ni pokrenuo podržao je već MOST, platforma Možemo, i šef Domovinskog pokreta.

"Svaku inicijativu koja je protiv Vlade po defaultu moramo podržati. Ali jasna je poruka, nije Beroš samo Pedro koji treba visjeti, odgovornost je premijera", smatra Grmoja. 

O sumnjivim poslovima u Beroševom ministarstvu u Domovinskom pokretu kažu govorili su već prošle godine. I to zastupnik Spajić koji je upozoravao da je javna nabava u ministarstvu jedna velika farsa.

"To su sve firme koje su prije surađivale s Vladom Ive Sanadera. Vinko Kojundžić je tad bio šef IT u vrijeme Sanaderove Vlade, a Neven Ljubičić ministar zdravstva. Ako tada nisu ništa napravili za zdravstvo kako će sada", kaže Daniel Spajić, Domovnski pokret. 

Za smjenu Beroša jest, no inicijativu sada pred izbore Spajić neće potpisati.
Do sada je premijer u saboru uspješno obranio sve ministre, a kojih se riješio tek kad je on to odlučio. Je li Berošu zamjerio što je pričao pred saborskim odborom, gdje je bio i ministar Marić.

"Umjesto da se hvale ministri jedan i drugi da su dan prije riješili problem s veledrogerijama....", kazao je Plenković.

Umjesto toga, ministar Beroš prebacio je krivnju što nema reformi na premijera, pa je pozvan na razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas trojica smo imali otvoreni ozbiljan razgovor u subotu ujutro gdje su mi pojasnili što je bilo jer nisam imao vremena gledati raspravu, a koje je organizirao SDP, ne zato što vole Zdravka i Vilija, već da naprave problem", kazao je premijer. Predsjednik Sabora Jandroković, poznat i kao glasnik loših vijesti i političkih smrti, zasad je čini se poštedio Beroša ili kako tko shvati izjavu.

"Naravno da je i kritika koja dolazi od strane oporbe očekivana i naravno da se traže slabe točke u vladajućoj većini i u Vladi RH. Moj je dojam da ministar Beroš radi dobar posao", kazao je Jandroković. 

Pred Berošem sada je ključnih mjesec dana, hoće li se vratiti u milost premijera, ili će i nakon lokalnih izbora odgovarati o ostavci. A ti odgovori će vjerojatno počinjati ovako: Hvala vam lijepa na tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo