Skriva se stvarno stanje /

Oporba optužuje: 'Vlada ne vodi računa o okolišu, Ima puno opasnog otpada, ugrožena je i pitka voda'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska kaska u kružnoj ekonomiji, a Zagreb je zatrpan otpadom

3.7.2019.
12:48
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborska oporba izrazila je u srijedu nezadovoljstvo postojećim stanjem u prostoru, optužujući aktualnu Vladu da ne vodi računa o zaštiti okoliša, a resornog ministra Tomislava Ćorića da skriva stanje s opasnim otpadom.

Skrivate stanje u zemlji s opasnim otpadom, pokušavate od Siska napraviti grad koji će biti samo grad opasnog otpada, Bandić odlaže opasan mulj po kanalima, no niste se oglasili, prozvao je ministra Ćorića u svom prvom zastupničkom istupu Damjan Vucelić (Živi zid), koji je u zastupničkim klupama zamijenio europarlamentarca Ivana Vilibora Sinčića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska kaska u kružnoj ekonomiji, a Zagreb je zatrpan otpadom, tvrdi Gordan Maras (SDP) u raspravi o prijedlogu da Sabor potvrdi Baselsku konvenciju o nadzoru prekograničnog prometa opasnog otpada i njegovu odlaganju.Tema je toliko važna, a ministra nema, kazao je Maras i ustvrdio kako ga je tako davno vidio da će "uskoro zaboraviti kako izgleda".

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras: Imamo krizu vlasti 

O čemu mi zapravo raspravljamo, zapitao se Maras, prenoseći informaciju da je odgođena sjednica Vlade te da je "očito da imamo krizu vlasti". HDZ brani Kuščevića, dok HNS traži ostavku, ne postoji većina, ustvrdio je SDP-ov zastupniik. 

HDZ-ov Josip Borić odbacuje oporbene prozivke. "Najjednostavnije je reći krivi su Plenković i Ćorić, a da oni na nižim razinama nisu ništa krivi, što nije istina. Svatko od nas ima određene uloge, od zastupnika, preko načelnika i gradonačelnika", uzvratio je Marasu. Nisam pristalica da samo optužujemo, kazao je Borić, ustrajavajući da kod određenih lokalnih čelnika postoji želja da se ništa ne pomakne. 

Vaš predsjednik stranke i Vlade ovih je dana u Bruxellesu, zašto ne pita kako to rade Nijemci koji su prije tri godine odustali od onoga što mi sada uvodimo, uzvratio mu je Krešo Beljak (HSS). Problem države je, dodaje, da ne želi urediti tržište otpada, da se mogu uključiti igrači koji znaju, a netko od toga ima koristi.

Bulj: Od Lećevice se želi napraviti kanta za smeće

Miro Bulj (Most) poziva na zaštitu voda i gospodarenje otpadom na pravi način. Moramo imati točno određena mjesta za odlaganje opasnog otpada, sve smo konvencije i uredbe prepisali, a u stvarnosti je kaos, ustvrdio je zastupnik, nezadovoljan stanjem u prostoru, pogotovo krškom, odnosno onim u Dalmatinskoj zagori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Od Lećevice se želi napraviti kanta za smeće, na području gdje su pitke vode, upozorio je Bulj. 

 Baselska konvencija prihvaćena je 1989. i danas je najkompleksniji međunarodni ugovor iz područja zaštite okoliša, nastala je kao međunarodni odgovor na praksu bogatih zemalja koje su kasnih 80-ih godina 20. stoljeća, tražeći jeftiniji način da ga se riješe, počele izvoziti opasni otpad u nerazvijene zemlje i zemlje Istočne Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Konvencija trenutno ima 187 stranaka, a cilj joj je zaštititi ljudsko zdravlje i okoliš od štetnih utjecaja koji proizlaze iz stvaranja, gospodarenja, prekograničnog prometa te zbrinjavanja opasnog i drugih vrsta otpada.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo