POČELA KAMPANJA /

Oporba nezadovoljna onime što čini HDZ uoči europskih izbora: 'Krše vrijednosti i zakone!'

Za mjesta u klupama Europskog parlamenta, koja će se uskoro isprazniti, u Hrvatskoj vlada neviđeni interes

10.4.2019.
18:52
VOYO logo

Sve je spremno za najdulju izbornu kampanju - onu za europske svibanjske izbore koja je počela točno u 13 sati. I trajat će mjesec i pol dana. Državno izborno povjerenstvo pravovaljanima je proglasilo 33 liste, što je osam lista više nego na zadnjim izborima prije pet godina. Za europsko mjesto pod suncem bori se 396 kandidata i kandidatkinja, a vodeće stranke već su razmijenile verbalnu paljbu.

Za mjesta u klupama Europskog parlamenta, koja će se uskoro isprazniti, u Hrvatskoj vlada neviđeni interes. Gotovo 400 kandidata bori se za 12 zastupničkih mjesta. Kampanja je i službeno počela, a u Državnom izbornom povjerenstvu imaju poruke i za političare i za birače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molimo fer korektnu izbornu promidžbu što manje prigovora i žalbi", kazao je član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

I prije nego se zahuktala promidžba, opozicija i pozicija ne mogu postići suglasje - tko ima koliko članova u DIP-u, nakon što je HDZ predložio svoju kandidatkinju na mjesto na koje oporba polaže pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ bez problema krši vrijednosti i zakone tako da ćemo u buduće DIP zvati HIP - Hadezeovo izborno povjerenstvo", rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić joj je odgovorio:

"Važno je reći da se prilikom svakog dopunjavanja članova u DIP-u poravnavaju odnosi između oporbe i vladajućih."

I dok se oko članova DIP-a spore, pa bi konačnu riječ mogao imati Ustavni sud. Dok se to ne dogodi, i lijevi i desni tvrde da imaju najbolje kandidate, koje žele potvrditi, uz što veću izlaznost birača.

"Imamo najjaču listu, najbolju listu najjače kandidate koji su se dokazali svojim radom i u pet godina pokazali kako se brane hrvatski interesi u Bruxellesu i interesi građana", izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za HDZ je također cilj potpuno jasan.

"Neovisno koliko se lista prijavilo naš je cilj pet mandata, temeljna poruka je uspješna Hrvatska u sigurnoj Europi", istaknuo je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, SDP-ovci tvrde i da ne strahuju od gubitka glasova od lista s ljevice. Dok u HDZ-u kažu kako nema straha s desna. Pa ni od MarijanePetir, za koju su se u zadnji trenutak prikupljali potpisi, pa je u dva dana stigla do njih 11 tisuća.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo